Τα Παράσιτα που σε κάνουν να ασφυκτιάς

Τα Παράσιτα σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου επιστρέφουν για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.
Διαβάστηκε φορες
Τα «Παράσιτα» επέστρεψαν στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου για λίγες μόνο παραστάσεις.  Το έργο της Βίβιεν Φράντσμαν ανοίγει τις πόρτες ενός άγριου και βίαιου κόσμου, του κόσμου της εξάρτησης από τα ναρκωτικά. 

Η Ρόλλυ αποφυλακίζεται και πηγαίνει στο διαμέρισμα της αδερφής της, της Πινκ, αποφασίζοντας να κάνει μια νέα αρχή στη ζωή της.  Η Πινκ είναι χρήστης ναρκωτικών. Η Ρόλλυ κάνει όνειρα να φύγει. Να φύγει από το παρελθόν της,  από τα ναρκωτικά, να φύγει από το διαμέρισμα,  από την αδερφή της.  Η Πινκ βυθίζεται όλο και πιο πολύ στην κατάσταση της εξάρτησης θέλοντας να τραβήξει μαζί της και όποιον άλλο βρίσκεται γύρω της.

Η Κόρα Καρβούνη στο ρόλο της Πινκ

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στήνει τον κόσμο της Πινκ και της Ρόλλυ με χειρουργική λεπτομέρεια.  Με το σκηνοθετικό του νυστέρι τοποθετεί μέσα σου αυτά τα «δύο παράσιτα» και κουνώντας τα νήματα με απλές και λεπτές κινήσεις, σε κάνει ένα με αυτά.  Η Πινκ και η Ρόλλυ βρίσκονται μέσα σου.  Το στομάχι σου δένεται όλο και πιο σφιχτά μέχρι να νιώσεις την απόγνωση, το φόβο, τη βία, τη διαρκή επιθυμία, την εξάρτηση.


Η Ιωάννα Κολλιοπούλου στα Παράσιτα


Η Κόρα Καρβούνη και η Ιωάννα Κολλιοπούλου για μία ώρα και σαράντα πέντε λεπτά φεύγουν από τη σκηνή. Ζουν σε ένα διαμέρισμα της Αγγλίας, με τα πάθη των ναρκωτικών.  Η Κόρα Καρβούνη δεν υποδύεται απλά έναν ρόλο. Είναι η Πινκ.  Μεταφέρει στο κοινό τις φοβίες της και την απόγνωση της. Την ασταμάτητη επιθυμία της για ναρκωτικά.  Μια ερμηνεία σπαρακτική , χωρίς υποκριτικές εξάρσεις. Από την πλευρά της, η Ιωάννα Κολλιοπούλου, ως Ρόλλυ,  μας ανοίγει τον κόσμο του χρήστη, που ονειρεύεται και ελπίζει να αλλάξει το παρόν, το τώρα. Η ψυχολογική ανάταση και μετάπτωση και η συνεχής προσπάθεια για απεγκλωβισμό των χρηστών από τον κόσμο των ναρκωτικών, αντικατοπτρίζονται στην ερμηνεία της.

Τα σκηνικά της Μαγδαληνής Αυγερινού, οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη και η μουσική του Σταύρου Γασπαράτου συνθέτουν ένα σκοτεινό, άγριο, γεμάτο φοβίες κόσμο, που ξεδιπλώνεται στη σκηνή.

Η Πινκ και η Ρόλλυ δεν είναι αδερφές, αλλά το ίδιο πρόσωπο. Η μία πλευρά του εξαρτημένου χρήστη από τα ναρκωτικά , που είναι εγκλωβισμένος στον πάτο του πηγαδιού και ασφυκτιά , και η άλλη, που προσπαθεί να ξεφύγει από τους εφιάλτες του. Ένας μικρός καθρέφτης, στο κέντρο της σκηνής , υπαινίσσεται τη δισυπόστατη φύση της κεντρικής ηρωίδας.  Ανθρώπινες κραυγές, που πνίγονται από την απαθή κοινωνία, αντιμετωπίζοντας τις ως παράσιτα.

Παράσιτα στο θέατρο του Νέου Κόσμου

Συντελεστές


Μετάφραση: Αγγελική Κοκκώνη
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Επιμέλεια κίνησης: Έλενα Αντωνίου
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Video art: Παντελής Μάκκας
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Χρήστου

Παίζουν οι ηθοποιοί

Κόρα Καρβούνη, Ιωάννα Κολλιοπούλου

Με αφορμή το έργο και σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ Διάβαση, στη διάρκεια της σεζόν 2014-2015 οργανώθηκαν συζητήσεις με το κοινό, μία φορά την εβδομάδα, κάθε Παρασκευή, μετά το τέλος της παράστασης. Η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από τα κύρια θέματα που θίγει το έργο: σχέσεις εξάρτησης και συνεξάρτησης, κοινωνικός αποκλεισμός, ναρκωτικά, φυλακή, έμφυλη βία.

Πέρα από τον σκηνοθέτη Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και τις ηθοποιούς της παράστασης Κόρα Καρβούνη και Ιωάννα Κολλιοπούλου, στις συζητήσεις συμμετείχε και η ψυχοθεραπεύτρια Μάρθα Φωστέρη, ειδική βοηθός διευθυντή ΚΕΘΕΑ.

Οι συζητήσεις αυτές την περίοδο 2015-2016 θα γίνονται κάθε Δευτέρα.

Σύνδεσμος παράστασης : http://nkt.gr/play/93/parasita/
Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα