Είδαμε την παράσταση "Επάγγελμα Πόρνη" στο Vault

Τα ευτράπελα και η πηγαία ανάγκη για αφήγηση των πεπραγμένων επέτρεπαν στο γέλιο και τη συγκίνηση να εναλλάσσονται στις καρδιές μας. Εξάλλου, η ζωή έτσι δεν είναι ακόμα και στις πιο μαύρες στιγμές της;
Διαβάστηκε φορες
"Η ζωή νικά". Η φράση σήμα-κατατεθέν του έργου της Λιλής Ζωγράφου, κορυφαίας δημοσιογράφου και συγγραφέα της νεότερης Ελλάδας, πλαισιώνει την παράσταση "Επάγγελμα Πόρνη" στο θέατρο Vault.

Η παράσταση είναι χωρισμένη σε δύο μέρη (όπως και το βιβλίο στο οποίο αυτή βασίστηκε). Στο πρώτο παρακολουθούμε την κυρία Ζωγράφου στην προσπάθειά της να αλλάξει το επάγγελμά της στο διαβατήριο, ώστε να μπορέσει να εγκαταλείψει την χώρα. Τα πώς και γιατί δεν μπορώ να τα αποκαλύψω, ωστόσο ο καθένας θα υπέθετε πως η μόνιμη γραφειοκρατεία του δημοσίου και το χουντικό καθεστώς δυσκολεύουν την προσπάθειά της, ειδικά όταν ζητά να γραφεί το επάγγελμα "πόρνη". Τα ευτράπελα και η πηγαία ανάγκη για αφήγηση των πεπραγμένων επέτρεπαν στο γέλιο και τη συγκίνηση να εναλλάσσονται στις καρδιές μας. Εξάλλου, η ζωή έτσι δεν είναι ακόμα και στις πιο μαύρες στιγμές της;
Επάγγελμα Πόρνη
Μια πιο σκληρή και με σχεδόν καθόλου στοιχεία χιούμορ ιστορία ήρθε να διαδεχτεί την πρώτη. Εδώ, ο θεατής παραπλανείται από το σενάριο (τόσο όσο θα λέγαμε πως παραπλανήθηκε και από τον ίδιο τον τίτλο του έργου), καθώς για περίπου 10' κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται φυλακισμένη η ηρωίδα μας. Η αποκάλυψη της ψυχιατρικής κλινικής ξετυλίγει ένα κουβάρι γεγονότων που η ηρωίδα βίωσε, τα οποία της έδωσαν περαιτέρω τροφή για αγώνα και δημιουργία. Το σκληροτράχηλο πνεύμα δεν επέτρεψε σε κανένα τέρας να την κατασπαράξει, αντιθέτως τη βοήθησε να βρει το "μύτο" και να ξεφύγει από τον εφιαλτικό λαβύρινθο.

Φασιστικές φιγούρες ξεπετάχτηκαν από το βόρβορο της Ιστορίας, άλλες με μεγαλύτερη και άλλες με μικρότερη δύναμη. Όλες όμως, παρακολουθήσαμε πως η Ζωγράφου τις αντιμετώπιζε με ετοιμόλογη σκέψη, ευφυία και χιούμορ, γεγονός που μας έκανε να την συμπονούμε και να τη θαυμάζουμε. Να ήταν άραγε οι σκέψεις που έκανε, αφού έζησε όλα αυτά τα γεγονότα τυπωμένες στο χαρτί;
Επάγγελμα ΠόρνηΦυσικά, στη βίωση αυτών των συναισθημάτων συνέβαλλε η ηθοποιός Αλεξάνδρα Παλαιολόγου. Υπήρξε αυθεντική όπως και η ηρωίδα της: όταν γελάει γελάει με την ψυχή της και όταν κλαίει, κλαίει από καρδιάς. Μπροστά μας δεν είχαμε μια ηθοποιό που ερμήνευε, αλλά μια γυναίκα που μας μιλούσε από τα μύχια της ψυχής της. Βάζοντας "bold" στις ημερομηνίες με τη χρήση του μικροφώνου, άλλοτε περιπλανιόταν στις σελίδες της ιστορίας περπατώντας πάνω στη σκηνή και άλλοτε κοντοστεκόταν στο παγκάκι για να ηρεμήσει από το άχθος της αφήγησης.

Στη μικρή σκηνή του θεάτρου είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε πριν ή μετά την παράσταση το κολαζ που αποτελούσε το σκηνικό. Στον τοίχο ήταν κολλημένες εφημερίδες της εποχής, ώστε να θυμίζουν στο κοινό γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική ζωή κατα τη διάρκεια της χούντας. Σε αρμονία με την εποχή ήταν και το ντύσιμο της Παλαιολόγου.

Το τραγούδι-επίλογος δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. Η ζεστή φωνή του Κραουνάκη ανακεφαλαίωσε όσα είδαμε σε λίγους μόνο στίχους: η ζωή είναι το γέλιο, το χιούμορ, το πάθος για επιτυχία και αξιοπρέπεια, το σώμα που σπέρνει και το σώμα που γεννά, η γλώσσα, η σκέψη. Η συγγραφέας μας αγωνίστηκε για όλα τα παραπάνω, αμυνόμενη βασανιστήρια και ψυχική εξαθλίωση. Αξίζει να ακούσουμε την ιστορία της..

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΡΝΗ
3 Οκτωβρίου - 22 Νοεμβρίου
Σάββατο 21:00, Κυριακή 18:00

Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές Εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 12,00 ευρώ
Προπώληση VIVA: 10,00 ευρώ www.viva.gr

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ VAULT Theatre Plus
Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός τ.κ 10447

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213-0356472, 6949534889
Email: Vaultvotanikos@gmail.com  
http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1?ref=hl


Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα