«Τα Κύματα» που σε παρασύρουν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

«Τα κύματα», το πιο σύνθετο και φιλόδοξο απ' τα γραπτά της Βιρτζίνια Γουλφ, είδαμε να ζωντανεύει στην Εφηβική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.
Διαβάστηκε φορες
«Τα κύματα», το πιο σύνθετο και φιλόδοξο απ' τα γραπτά της Βιρτζίνια Γουλφ, ζωντανεύει στην Εφηβική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.

Το έργο αφηγείται την ιστορία μιας παρέας φίλων από την πρώτη μέρα του σχολείου έως τη δύση της ζωής τους. Έξι φίλοι που μεγαλώνουν με διαφορετικά όνειρα, διαφορετικούς στόχους, ερωτεύονται, απογοητεύονται, ξαναπροσπαθούν, βιώνουν την απώλεια, ματώνουν και θριαμβεύουν άδοξα και ένδοξα. Έξι διαφορετικές ιστορίες που συνθέτουν μία ενιαία ιστορία, με άξονα τη φιλία, τον έρωτα, την αγάπη, το θάνατο, την απώλεια και την κοινή μνήμη. Πάντα πιστό στη μετάφραση του Άρη Μπερλή μέσα από τους εσωτερικούς μονολόγους και τη συνειδησιακή ροή του λόγου, το κείμενο μιλά για τη φιλία, τον έρωτα, τη διαφορετικότητα, τη ζωή που περνάει, την απώλεια, την αγωνία της ύπαρξης και της συνύπαρξης· ανησυχίες που όλες ξυπνούν με ορμή στην εφηβεία.

Η Στέγη αναθέτει φέτος την Εφηβική Σκηνή της στον Δημήτρη Καραντζά, έναν από τους δημιουργούς της νέας γενιάς που έχει ξεχωρίσει για την ιδιαίτερη σκηνική του γλώσσα. Ο ίδιος παίρνει το ρίσκο της δραματοποίησης ενός δύσκολου λογοτεχνικού έργου και σε μεγάλο βαθμό πετυχαίνει το στόχο του. Προσεγγίζει το κείμενο με αθωότητα, χωρίς προκαταλήψεις και σκηνοθετεί με έναν υπέροχα ιδιαίτερο τρόπο. Μας βάζει να κάτσουμε σε θρανία τοποθετημένα σε σχήμα παραλληλόγραμμου με τους ηθοποιούς ανάμεσά μας. Οι ηθοποιοί κυριολεκτικά ξεπηδούν από δίπλα μας μέσα στο κενό του παραλληλόγραμμου που αποτελεί τη σκηνή. Και μας κοιτάζουν βαθιά στα μάτια, απευθύνονται σε μας, ανεβαίνουν στα θρανία και περπατούν, μας σπρώχνουν για να κάτσουν, σκαλίζουν με δύναμη φασόλια μέσα σ' ένα διάφανο ενυδρείο, παίζουν κιθάρα και τραγουδούν. Μας κάνουν συμμέτοχους στον ειρμό της σκέψης τους, τους ακολουθούμε νοερά στη ζωή τους, νιώθουμε πως μας καταλαβαίνουν και για λίγο γίνονται εμείς.

Είναι η Σούζαν, η Ρόντα, η Τζίνη, ο Μπέρναρντ, ο Νέβιλ και ο Λούις που κυματίζουν μέσα από τους μονολόγους τους και προσπαθούν να ανακαλύψουν το μυστήριο νόημα της ζωής. «Άλλοι πάνε στην εκκλησία, άλλοι στην ποίηση. Εγώ πηγαίνω στους φίλους μου» λέει σπαρακτικά ο Μπέρναρντ. «Λεπτό το λεπτό. Ώρα την ώρα. Ποιος είμαι;» αναρωτιέται ο Λούις. Οι έξι ήρωες κατορθώνουν να επιβιώσουν σε μία ζωή που απλώς υποφέρεται. Μια ζωή που μετά τη Δευτέρα έρχεται η Τρίτη και ακολουθεί η Τετάρτη…

Κύματα

Ιδιαίτερος έπαινος πρέπει να γίνει στους ηθοποιούς που ενσάρκωσαν τους ρόλους καθώς πραγματικά έδωσαν το 100% του εαυτού τους. Προσωπικά τις εντυπώσει μου έκλεψε ο Μιχάλης Σαράντης ως Μπέρναρντ καθώς εκτέλεσε τον επίλογο του έργου κυριολεκτικά δίπλα μου ενώ παράλληλα η σκηνή είχε αρχίσει να αποδομείται. Με το βλέμμα και τον δραματικό του επίλογο πραγματικά αισθάνεσαι ένα εσωτερικό λυγμό ο οποίος σε καθηλώνει στη θέση σου από τα τρικυμιώδη λόγια του. Οι συγκινήσεις από το κοινό δεν έλειψαν λόγω της συναισθηματικής φόρτισης. Ακόμη εξαιρετική η Ιωάννα Πιατά ως Ρόντα και alter ego της Βιρτζίνια Γουλφ, εξίσου καλή η προσγειωμένη Σούζαν της Ευδοξίας Ανδρουλιδάκη αλλά και η φιλάρεσκη Τζίνι της Ελίνας Ρίζου. Το ίδιο καλοί ο Αινείας Τσαμάτης ως ονειροπόλος Νέβιλ, αλλά και ο Γιώργος Βουρδαμής-Μαυρογένης ως ανασφαλής Λούις.

Η παράσταση «Τα κύματα» αναγράφεται ως κατάλληλη για άτομα ηλικίας άνω των 13 ετών. Δεν ξέρω πραγματικά τι μπορεί να καταλάβει ένας μη-θεατρόφιλος έφηβος κάτω των 16 ετών από μία παράσταση που δεν ακολουθεί τις συνήθεις θεατρικές συμβάσεις και έχει πυκνό και συμπιεσμένο νόημα μηνυμάτων. Δεν ξέρω καν αν η παράσταση αυτή μπορεί να οριστεί εφηβική μιας και εγώ που είμαι 20 δεν πιστεύω ότι την κατανόησα σε όλο της το φάσμα. Ξέρω, ωστόσο, πως κανείς δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος μετά από μια τέτοια σχεδόν ψυχαναλυτική εμπειρία. Από τη μια μεριά θα ήθελα να ήμουν σε μια πρωινή παράσταση ενός γυμνασίου για να δω τις αντιδράσεις των παιδιών κατά τη διάρκεια του έργου. Από την άλλη πάλι σκέφτομαι ότι οι μαθητές έχουν αδικηθεί πολύ από άποψη παιδείας και ακόμη και αν η πλειοψηφία δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει αυτό που βλέπει ευελπιστώ ότι με αφορμή την παράσταση όλο και κάποιοι θα αποτελέσουν την εξαίρεση και θα  θελήσουν να διαβάσουν έπειτα και το βιβλίο.

21 ΝΟΕ 2015 - 24 ΑΠΡ 2016

Σάββατο & Κυριακή | 18:30

Εργαστήριο Εφηβικού Θεάτρου 5ος όροφος

Κατάλληλο για θεατές 13+

Κανονικό: 12 €

Μειωμένο ή Μικρή Παρέα

(5-9 άτομα): 9 €

Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 8 €

ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €

Συνοδός ΑΜΕΑ: 9 €

Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
8,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα