Νοέμβριος 2016: Μήνας σύγχρονης ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας στον ΙΑΝΟ

Τα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αφιερώνουν όλο το Νοέμβριο στη σύγχρονη ελληνική αστυνομική λογοτεχνία, με σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνονται σε συνεργασία με την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ).
Διαβάστηκε φορες
Αναδημοσίευση από την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας www.elsal.gr

Αποτελεί κοινή παραδοχή πως, τις τελευταίες δεκαετίες και έχοντας πάψει οριστικά να θεωρείται «παραλογοτεχνικό» είδος, η αστυνομική λογοτεχνία έχει αναδειχθεί σε «ατμομηχανή» της παγκόσμιας εκδοτικής βιομηχανίας, με το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού για αυτήν να διευρύνεται διαρκώς. Το φαινόμενο παρατηρείται και στην Ελλάδα, με ολοένα και περισσότερους -κυρίως νέους- συγγραφείς να στρέφονται συστηματικά στο είδος αυτό. Είναι ενδεικτικό ότι φέτος έχουν εκδοθεί ήδη περισσότερα από 40 αστυνομικά μυθιστορήματα Ελλήνων συγγραφέων, όταν πριν από 20 χρόνια ο αριθμός αυτός δεν υπερέβαινε τα πέντε!  Την ίδια στιγμή, αυξάνονται εντυπωσιακά οι θεωρητικές εργασίες που ερευνούν αναλυτικά την ιστορία της ελληνικής και διεθνούς αστυνομικής λογοτεχνίας και παρουσιάζουν διεξοδικά τα ιστορικά, ειδολογικά, αφηγηματικά, πολιτικοκοινωνικά κ.ά. χαρακτηριστικά της.

Στο πλαίσιο αυτό, τα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ στην Αθήνα (Σταδίου 24) και τη Θεσσαλονίκη (Αριστοτέλους 7) αφιερώνουν όλο το Νοέμβριο στη σύγχρονη ελληνική αστυνομική λογοτεχνία, με σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνονται σε συνεργασία με την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ).

elsal LOGO

Ειδικότερα:

► Καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα σε ειδικά σημεία των βιβλιοπωλείων θα παρουσιάζονται τα αστυνομικά μυθιστορήματα, οι συλλογές αστυνομικών διηγημάτων και τα βιβλία θεωρίας σχετικά με το είδος, Ελλήνων ή ελληνόφωνων συγγραφέων, που κυκλοφόρησαν το 2001 έως σήμερα. Έτσι, το κοινό θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την βιβλιοπαραγωγή της τελευταίας 15ετίας στην εγχώρια αστυνομική λογοτεχνία και να ανακαλύψει «άγνωστους» αλλά εξαιρετικά ενδιαφέροντες τίτλους της περιόδου αυτής.

► Παράλληλα, σημαντικοί συγγραφείς του είδους θα βρεθούν στο χώρο των βιβλιοπωλείων για να συναντηθούν με τους αναγνώστες, να συνομιλήσουν μαζί τους και να υπογράψουν βιβλία τους. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των συναντήσεων είναι το ακόλουθο:

ELSAL_IANOS_AthinaΣτο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ της Αθήνας (από τις 18.00 έως τις 20.00):

- Τετάρτη 2 Νοεμβρίου: Βαγγέλης Γιαννίσης και Χίλντα Παπαδημητρίου.

- Παρασκευή 4 Νοεμβρίου: Γρηγόρης Αζαριάδης, Βασιλική Λεβεντάκη και Μαρλένα Πολιτοπούλου.

- Τετάρτη 9 Νοεμβρίου: Αντώνης Γκόλτσος και Αναστάσης Σιχλιμίρης.

- Παρασκευή 11 Νοεμβρίου: Κυριακή Γεροζήση και Κώστας Μουζουράκης.

- Τετάρτη 16 Νοεμβρίου: Ανδρέας Μιχαηλίδης και Χρύσα Σπυροπούλου.

- Παρασκευή 18 Νοεμβρίου: Ευαγγελία Ευσταθίου και Χρήστος Παπαδημητρίου.

- Τετάρτη 23 Νοεμβρίου: Δημήτρης Μαμαλούκας και Αναστασία Μπαξεβάνη.

- Παρασκευή 25 Νοεμβρίου: Παναγιώτης Γιαννουλέας, Σόνια Ζαχαράτου και Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη.


ELSAL_IANOS_ThessalonikiΣτο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ της Θεσσαλονίκης:

- Πέμπτη 10 Νοεμβρίου: Δημήτρης Αναστασίου (18.00-20.00).

- Παρασκευή 18 Νοεμβρίου: Πολυδεύκης Παπαμιχαήλ  (18.00-20.00).

- Τρίτη 22 Νοεμβρίου: Πέτρος Μαρτινίδης (18.00-20.00).

- Πέμπτη 24 Νοεμβρίου: Έλενα Χουσνή  (18.00-20.00).

- Σάββατο 26 Νοεμβρίου: Πάνος Ιωαννίδης (12.00-14.00).
► Ο «μήνας σύγχρονης ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας» θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 29 Νοεμβρίου και ώρα 20.30 με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο cafe του ΙΑΝΟΥ της Αθήνας με θέμα: «Κοινωνία, πολιτική και σύγχρονη ελληνική αστυνομική λογοτεχνία».

Θα μιλήσουν ο διευθυντής του ηλεκτρονικού περιοδικού για το βιβλίο «Ο Αναγνώστης» (oanagnostis.gr) Γιάννης Μπασκόζος, ο ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας και μέλος της ΕΛΣΑΛ Γιάννης Πανούσης, ο δημοσιογράφος και μέλος της ΕΛΣΑΛ Μανώλης Πιμπλής και η συγγραφέας και δημοσιογράφος Μαρλένα Πολιτοπούλου.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, ενώ την εκδήλωση θα «κλείσει» θεατρικό δρώμενο-έκπληξη, βασισμένο στο κείμενο της Βρετανίδας συγγραφέως Jan Devlin με τίτλο «Της τύχης τα γυρίσματα» («Change of fortune»), σε μετάφραση της Άννας Δάρδα-Ιορδανίδου και σκηνοθεσία-ερμηνεία της Άσπας Κυρίμη.
 
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα