Νέες απαγορεύσεις σε μουσικά φεστιβάλ μετά την επίθεση στο Manchester

Αναμένονται νέες απαγορεύσεις και ισχυρότεροι έλεγχοι. Στο μικροσκόπιο τα Rock am Ring, Rock im Park, Glastonbury Festival, Primavera Sound και Rock Werchter.
Διαβάστηκε φορες
Ο δυτικός κόσμος προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της τρομοκρατικής επίθεσης στη συναυλία της Ariana Grande στο Manchester που κατέληξε σε 22 νεκρούς. Η συγκεκριμένη επίθεση φόρτισε ακόμα περισσότερο τις επικείμενες εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία, βάζοντας για τα καλά το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας στην ατζέντα των κομμάτων. Άλλωστε, κάτι αντίστοιχο παρακολουθούμε και στη Γερμανία, για τις επερχόμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα του 2016 (με προεξέχουσα την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου το Δεκέμβριο). Ταυτόχρονα, βέβαια, ελάχιστοι τολμούν να αρθρώσουν λόγο για την αναγκαιότητα στροφής στα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική και την εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ στις ένοπλες διενέξεις στη Μέση Ανατολή. Όσοι αδυνατούν να αναγνωρίσουν τις ευθύνες του δυτικού κόσμου στην εκτροφή του τέρατος που ακούει στο όνομα Ισλαμικό Κράτος απλώς στρουθοκαμηλίζουν.

Ας περάσουμε όμως στο μουσικό κομμάτι που μας απασχολεί εδώ. Δύο χρόνια μετά τους 89 νεκρούς στο Bataclan του Παρισίου, το νέο χτύπημα επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την ασφάλεια στους συναυλιακούς χώρους. Ακόμα και αν θεωρώ απίθανο η όποια μορφή τρομοκρατίας να μας κόψει τις συναυλίες, συντασσόμενος μέχρι ενός σημείου με όσα έγραψε την Τετάρτη ο Απόστολος Κουφοδήμου, αναγνωρίζω τους προβληματισμούς. Είναι γεγονός ότι και οι δύο επιθέσεις έγιναν σε κλειστούς συναυλιακούς χώρους, οι οποίοι είναι μεν πιο εύκολα ελεγχόμενοι, παρουσιάζουν, δε, κατά κανόνα μεγαλύτερη πυκνότητα θεατών σε σχέση με τους ανοιχτούς χώρους (εξαιρώντας φαινόμενα υπεράριθμων εισιτηρίων που δεν είναι σπάνια στην Ελλάδα). Θεωρώ ότι θα διαπιστώσουμε τις όποιες επιπτώσεις στις μεγάλες συναυλίες σε κλειστούς χώρους από το φθινόπωρο και μετά. Τα πιθανότερα πρώτα μέτρα είναι οι περισσότερες απαγορεύσεις, ο πιο εντατικός έλεγχος στην είσοδο και οι περιπολίες ανάμεσα στο κοινό. Χαράς ευαγγέλια για τις εταιρείες που πουλάνε ασφάλεια.

Με το καλοκαίρι στο κατώφλι έχουν δημιουργηθεί ερωτήματα για τα καλοκαιρινά φεστιβάλ σε ανοιχτούς χώρους. Με ποιον τρόπο μπορούν να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας, χωρίς να μειωθεί η διασκέδαση των θεατών;

Οι πρώτες απαντήσεις έρχονται από τη Γερμανία και είναι, όπως αναμενόταν, αρκετά ακραίες. Στο τριήμερο Hafenfest με ελεύθερη είσοδο που διεξάγεται στο Μίνστερ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, οι αρχές προχώρησαν σε σύσταση προς τους επισκέπτες, που αναμένεται να είναι περί τους 80.000, να μην κουβαλούν τσάντες πλάτης και μεγάλες τσάντες χειρός ή ώμου. Αναγνωρίζεται ότι δεν υπάρχει κάποια νομική απαγόρευση. Ωστόσο, η αστυνομία διατηρεί το δικαίωμα να ξεχωρίζει ύποπτα άτομα και να προχωρά σε εξονυχιστικούς ελέγχους. Είναι κοινός τόπος ότι τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία διακρίνονται αυτά τα «ύποπτα» άτομα είναι εξίσου «ύποπτα». Προσωπικά δεν διαθέτω μούσι κι έτσι, παρά το ασυνήθιστο για τα κεντροευρωπαϊκά δεδομένα μακρύ και σγουρό μαλλί μου, λογικά δε θα χρειαστεί να αντιμετωπίσω τη δυσπιστία της αστυνομίας.

Sicherheit - Rock am Ring 2017Το πράγμα όμως ξεφεύγει για τις διοργανώσεις των Rock am Ring και Rock im Park, που διεξάγονται παράλληλα το επόμενο Σαββατοκύριακο 2-4 Ιουνίου σε Νίρμπουργκ και Νυρεμβέργη αντίστοιχα και αποτελούν από τα μεγαλύτερα αριθμητικά ευρωπαϊκά φεστιβάλ. Χαρακτηριστικά, πέρυσι το Rock am Ring ήταν sold out με 92.500 τριήμερα εισιτήρια. Με έκτακτη ενημέρωση χθες Παρασκευή, οι διοργανωτές προχώρησαν σε καθολική απαγόρευση κάθε τσάντας πλάτης, ώμου και χεριού στους συναυλιακούς χώρους. Οι θεατές παρακαλούνται να τις αφήνουν στο σπίτι, στο κάμπινγκ ή το αυτοκίνητο. Μάλιστα, στην ανακοίνωση περιλαμβάνονται τα μοναδικά επιτρεπόμενα προσωπικά είδη εκτός του ρουχισμού: κινητό, πορτοφόλι, κλειδιά και τσαντάκι ζώνης.

Στα υπόλοιπα μεγάλα ευρωπαϊκά καλοκαιρινά μουσικά φεστιβάλ δε βρήκα κάτι αντίστοιχο. Για το Glastonbury Festival (21-25 Ιουνίου) η αστυνομία διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, κάτι που αφήνει τους θεατές να προβληματίζονται μόνο για το αν θα βρέξει (και) φέτος. Στο Primavera Sound (31 Μαΐου-4 Ιουνίου) απαγορεύονται οι υπερμεγέθεις τσάντες -χωρίς να δίνονται διαστάσεις-  και αναμένονται ελαφρώς πιο αυξημένοι έλεγχοι στην είσοδο με αναγκαία την ταυτότητα ή το διαβατήριο. Για λόγους ασφαλείας καταργήθηκε η γκαρνταρόμπα που υπήρχε εκτός του χώρου του φεστιβάλ. Στο Rock Werchter (29 Ιουνίου-2 Ιουλίου) καλωσορίζουν μεν τις τσάντες παντός είδους, αλλά προαναγγέλλουν αυστηρούς ελέγχους.

Με την εξαίρεση, λοιπόν, της Γερμανίας λίγα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν άμεσα στην ασφάλεια των συναυλιών μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Manchester Arena. Άλλωστε, οι διοργανωτές των ανοιχτών συναυλιών είχαν φροντίσει να διαθέτουν μια ήδη μακρά λίστα απαγορεύσεων, που περιλαμβάνει κατά κανόνα από ομπρέλες και γυάλινα μπουκάλια, μέχρι sticks φωτογραφικών μηχανών και κινητών, κατοικίδια και crowd surfing. Από την άλλη, στους κλειστούς χώρους εύκολα θα αυξηθεί η ασφάλεια με επισφαλή, ωστόσο, αποτελέσματα. Ας μην ξεχνάμε ότι στο Manchester Arena η βόμβα πυροδοτήθηκε στο φουαγιέ πριν την είσοδο στο συναυλιακό χώρο.

* Η φωτογραφία εξωφύλλου προέρχεται από το Rock am Ring του 2015.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα