Χρήστος Νινιός

Χρήστος Νινιός: Η πρώτη και μεγάλη μου αγάπη δεν είχε καμία σχέση με τη μουσική

Ο Χρήστος Νινιός τραγουδοποιός και ερμηνευτής με μια πολύ ιδιαίτερη χροιά και αισθαντική φωνή, μας κέρδισε με το τραγούδι του «Γράμμα στο θεό». 
Με αφορμή την εμφάνιση του στο Μουσικό Κουτί σήμερα Παρασκευή 9/2, κάναμε μια κουβέντα να τον γνωρίσουμε καλύτερα.
Διαβάστηκε φορες
Ο Χρήστος Νινιός, τραγουδοποιός και ερμηνευτής με μια πολύ ιδιαίτερη χροιά και αισθαντική φωνή, μας κέρδισε με το τραγούδι του «Γράμμα στο Θεό», πριν από μερικά χρόνια. Ο Νινιός έχει νέο δίσκο, ο οποίος λέγεται «Παράλληλες ζωές» (ο τρίτος προσωπικός δίσκος) και κυκλοφορεί από τη Feelgood Records. Το album περιλαμβάνει 9 τραγούδια, τα περισσότερα σε μουσική και στίχους του Χρήστου Νινιού.

Με αφορμή την εμφάνιση του στο Μουσικό Κουτί στις 9/2, κάναμε μια κουβέντα να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Υπάρχει αυτή η στιγμή, όταν ήμασταν παιδιά που λίγο πριν κοιμηθούμε φανταζόμαστε ένα όνειρο μας να γίνεται πραγματικότητα, άλλοι να πετάμε με αεροπλάνα, άλλοι με διαστημόπλοια, άλλοι να τραγουδάμε, εσύ φανταζόσουν τον εαυτό σου να τραγουδά ή σου προέκυψε αργότερα;


Μου προέκυψε πολύ αργότερα. Η πρώτη και μεγάλη μου αγάπη δεν είχε καμία σχέση με τη μουσική. Από μικρός ονειρευόμουν τον εαυτό μου σε ένα γήπεδο του μπάσκετ, πράγμα το οποίο έκανα μέχρι τα 15, όπου και το "εγκατέλειψα" για χάρη της μουσικής.

Πότε ήταν η στιγμή που είπες αποφασιστικά «Ναι, θα το κάνω και ό,τι βγεί» και άρχισες να κυνηγάς τη μουσική πιο μεθοδικά;

Παράλληλα με τη μουσική σπούδασα και ηχοληψία, με την οποία ασχολήθηκα επαγγελματικά μέχρι το 2009, όπου μου γεννήθηκε η ανάγκη να ασχοληθώ αποκλειστικά με τη μουσική χωρίς πολλή σκέψη για το πού θα βγάλει. Άλλωστε αυτή είναι και η μαγεία της τέχνης, το άγνωστο του προορισμού.

Ποιος καλλιτέχνης που θαυμάζεις έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να θελήσεις να ασχοληθείς με τη μουσική;


Είναι αρκετοί οι καλλιτέχνες που «ευθύνονται» γι' αυτό. Καθοριστικό ρόλο όμως έπαιξαν οι Dire Straits και το τότε βινύλιο "Alchemy Dire Straits Live".

Έστειλες «Γράμμα στο Θεό» και αυτός σ' έστειλε σε εμάς. Πώς ένιωσες την πρώτη στιγμή που άκουσες το τραγούδι σου στο ραδιόφωνο; Ξέρω ότι κρύβεται μια πολύ όμορφη ιστορία πίσω από αυτό το τραγούδι, δεν μπορώ να μη σου ζητήσω να τη μοιραστείς μαζί μας...

Με την Μαριεύη Μήτρου που υπογράφει τους στίχους στο «Γράμμα στο θεό», ήμασταν συμμαθητές στο Δημοτικό και ήταν και ο πρώτος παιδικός έρωτας. Στην Τρίτη δημοτικού όμως στα μέσα της χρονιάς ξαφνικά την έχασα, άλλαξε πόλη και σχολείο, έκτοτε δεν την ξαναείδα μέχρι που την ξαναβρήκα τυχαία, την πρώτη μἔρα του 2010 στο μαγαζί ενός κοινού μας γνωστού. Μετα από αυτή την συνάντηση, βρεθήκαμε, τα είπαμε, ξαναβρεθήκαμε, η Μαριεύη έγραφε στίχους, μου έστειλε το "Γράμμα στο Θεό" και μέσα σε λίγη ώρα αφού διάβασα τους στίχους έγραψα τη μουσική και κάπως έτσι γεννήθηκε αυτό τραγούδι.

Ήμουν από τους τελευταίους που το άκουσαν στο ραδιόφωνο καθώς ήμουν διακοπές στο χωριό μου στην Κρήτη αποκομμένος από τα πάντα. Όταν επέστρεψα από τις διακοπές, κάποια στιγμή ενώ οδηγούσα, το άκουσα και φυσικά ένιωσα μεγάλη χαρά και σκέφτηκα πόσο δίκιο είχε ο Ευριπίδης Ζεμενίδης που επέμενε να το βάλουμε στο δίσκο, αν δεν τον είχα ακούσει το «Γράμμα στο θεό» θα ήταν στα αρχεία του υπολογιστή μου…

Αν σου έλεγα να ευχαριστήσεις κάποιον για ό,τι είσαι μουσικά, ποιος σου έρχεται πρώτος στο μυαλό;

Σίγουρα ένα μεγάλο κομμάτι για το πώς αντιλαμβάνομαι τη μουσική - και αυτό έγινε μέσα απο τις ατελείωτες ώρες κουβέντας και λιγότερο από τα ελάχιστα μαθήματα κιθάρας που έκανα μαζί του - είναι ο Βασίλης Πιερρακέας. Τον ευχαριστώ και τον ευγνωμονώ μέσα απο την καρδιά μου.

Ποια τραγούδια έχεις βάλει εμμονικά στο repeat στα 15, ποια στα 25 και ποια τώρα;


Στα 15 άκουγα αμέτρητες ώρες το "Alabama Song" & "Peace Frog" από τους Doors, "Wild is the Wind", το «Κράτα το Σόου ΜαΪμού».

Στα 25, "Can' t stop" & "Gabron" των Red Hot Chili Peppers, "We Are All Made Of Stars" του Moby, "Vertigo" των U2, «Γιατί δεν έρχεσαι ποτέ» του Αλκίνοου Ιωαννίδη.

Τώρα έχω κολλήσει με τρεις δίσκους, το «Σιδερένιο νησί» του Χρήστου Θηβαίου, τη «Μικρή Βαλίτσα» του Αλκίνοου Ιωαννίδη και την «Ανηφοριά» του Λεωνίδα Μπαλάφα.

Έχω ακούσει ότι σε περιμένουν όμορφες συνεργασίες, ποια τα σχέδια σου για τους προσεχείς μήνες;


Απο συνεργασίες δισκογραφικά είναι ένα ντουέτο με τον Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη, σε ένα δικό μου τραγούδι με τίτλο «Αγαπημένη» και ένα επίσης ντουέτο με τον Αργύρη Λούλατζη σε ένα εξερετικό τραγούδι των Έτερονήμισυ με τίτλο "Ίσως". Και τα δύο τραγούδια θα βρίσκονται στην νέα δισκογραφική δουλειά που ετοιμάσαμε παρέα με τον Ευριπίδη Ζεμενίδη και κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες απο την Feelgood Records.

Δεν είμαι άνθρωπος που κάνω σχέδια για το μέλλον γιατί μέσα σε μικρό διάστημα τα αναιρώ μόνος μου. Προτιμώ να σκέφτομαι κοντινά βήματα και αυτά είναι οι εμφανίσεις που θα κάνω παρουσιάζοντας την καινούργια μου δουλειά σε Αθήνα και εκτός.

Πού μπορούμε να σε δούμε αυτό το καιρό και τι να περιμένουμε;

Στις 9 Φλεβάρη θα είμαστε στο Μουσικό κουτί στο Γκάζι παρέα με τους εξαιρετικούς μουσικούς και φίλους μου θα σας παρουσιάσουμε τραγούδια που αγαπάμε και σίγουρα αγαπάτε και εσείς. Μέσα σε αυτά προσπαθούμε να συνδέσουμε και τα δικά μου τραγούδια απο τον προηγούμενο δίσκο και φυσικά τον καινούργιο με την ελπίδα να αγαπηθούν και αυτά απο τον κόσμο και να πάρουν μια θέση στην καρδιά του και στην δισκοθήκη του.Φωτογραφία: George spanos photography
Διαβάστε ακόμα