Στη Στέπα Του Ελληνικού Τραγουδιού - Τι μπορείτε να δείτε στην Αθήνα την τρέχουσα εβδομάδα (1/6-8/6)

Η αναβίωση του "Αχαρνή" σε στυλ... "Αχταρμιξ", η Κατερίνα Μακαβού στην "Αυλαία", τα "Μακρινά Ξαδέρφια" και η Μελίνα Κανά, ο πρώτος δίσκος του Νίκου Ζουρνή. Επιλέγουμε και σας παρουσιάζουμε νέα από την ελληνική μουσική.

Διαβάστηκε φορες
Καλό μήνα και καλή εβδομάδα σε όλους και σε όλες!

Ιούνης λοιπόν. Ο πρώτος από τους 4 καθαρά συναυλιακούς μήνες. Από τα μέσα περίπου του Ιούνη θα ξεκινήσουν τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, παλαιότερα και νεότερα, να οργώνουν τη χώρα παρουσιάζοντας τα τραγούδια τους

Και ενώ τα μεγάλα ονόματα ετοιμάζονται για τις συναυλίες τους και οι χειμερινές μουσικές σκηνές βάζουν σιγά-σιγά λουκέτο για το καλοκαίρι, εμείς θα ασχοληθούμε σήμερα με τα μουσικά σχήματα που μπορεί κανείς να δει ζωντανά την εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα, η οποία είναι και προεκλογική. 


* Την μουσικοθεατρική παράσταση του Δ. Σαββόπουλου "Αχαρνής" τη θυμάστε; Είτε είστε από αυτούς που την γνωρίζετε και την αγαπάτε είτε είστε από αυτούς που θέλουν να την γνωρίσουν από την αρχή, η παράσταση "Αχταρμίξ" που ανεβαίνει απόψε και αύριο στη μουσική σκηνή "Αυλαία" (Αγ. Όρους και Κων/πόλεως 115, Βοτανικός) είναι για εσάς μια χρυσή ευκαιρία. Τα κείμενα της παράστασης έγραψε ο Μάκης Θνητός εμπνευσμένος από τα αντίστοιχα του Διονύση Σαββόπουλου για τους "Αχαρνείς", ενώ τα μουσικά και τραγουδιστικά μέρη αναμένεται να παρουσιαστούν όπως ακριβώς γράφτηκαν από τον αγαπημένο τραγουδοποιό.

Το έργο
Ο Δικαιόπολης ήρωας του Αριστοφάνη
Βλέπει πως τον πόλεμο τον πελοποννησιακό
Και η Σπάρτη και η Αθήνα χάνει
Ζητάει από τους εχθρούς συνθήκη ειρήνης χωριστή
Γι’ αυτόν και τη φαμίλια του αποκλειστική
Σιγά-σιγά όλοι μπαίνουν στη δική του λογική
Και μια καινούρια κοινωνία προκύπτει ιδανική

Παίζουν και τραγουδούν: Θωμάς Βελισσάρης, Ευγένιος Δερμιτάσογλου, Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μήτσης, Γιάννης Μόμτσιος, Γρηγόρης Μωυσιάδης

* Άλλες δύο ενδιαφέρουσες βραδιές αναμένονται στη μουσική σκηνή "Αυλαία" μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. Συγκεκριμένα:

- Η εκ Θεσσαλονίκης τραγουδοποιός Κατερίνα Μακαβού ανεβάζει... αυλαία, την Τετάρτη 3 Ιούνη, για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που συνδυάζει επιλογές από τον Παύλο Σιδηρόπουλο μέχρι τους Radiohead και από τον Johnny Cash μέχρι την Αρλέτα, μαζί με τα δικά της τραγούδια από τον δίσκο της "Μικρά μυστικά". Μαζί της οι μουσικοί Θανάσης Dzingovic (ηλεκτρική κιθάρα), Ορέστης Μπενέκας (πλήκτρα), Μιχάλης Βρέττας (βιολί), Στέργιος Κόιας (τύμπανα).

- Στον ίδιο χώρο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η ζωντανή εμφάνιση του πολύ καλού συγκροτήματος "Μακρινά Ξαδέρφια" με καλεσμένη-έκπληξη τη Μελίνα Κανά, την Πέμπτη 4 Ιούνη. Γνωστά πλέον τα "Μακρινά Ξαδέρφια" σαν ένα από τα καλά γκρουπ που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια στο είδος του λεγόμενου "έντεχνου" τραγουδιού, με τρεις ενδιαφέροντες δίσκους στην μέχρι τώρα πορεία τους και το πρόσφατο ραδιοφωνικό (και όχι μόνο) σουξέ τους "Η φωτεινή πλευρά της ζωής" (διασκευή του γνωστού "Always look at the broght side of life"), αναμένεται να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα καλοκαιρινού πάρτυ με κεφάτη διάθεση και επιλογές τραγουδιών-έκπληξη. Τα "Μακρινά Ξαδέρφια" είναι οι: Θοδωρής Κοτονιάς (φωνή/κρουστά, νέυ), Θάνος Κολοκυθάς (φωνή/κιθάρες), Νίκος Παπαδόπουλος (κιθάρες), Θανάσης Αρχανιώτης (τύμπανα), Γιάννης Καπετανάκης (κρητική λύρα) και Κώστας Παπαγεωργίου (κιθάρες)

* Με unplugged folk-rock διαθέσεις ανεβαίνει στη σκηνή του "Αλάβαστρον" (Δαμάρεως 78, Παγκράτι) ο Γιάννης Λίνας και η μπάντα του. Ένα μουσικό ταξίδι από τον Διονύση Σαββόλοπουλο και τον Νίκο Ξυλούρη μέχρι τους Pink Floyd και τους U2, αλλά και τραγούδια του ίδιου του Γιάννη Λίνα. Μαζί του η Ευαγγελία Μαυρίδου (πιάνο-τραγούδι), ο Γιάννης Λάζος (κιθάρες) και η Εύη Κανέλλου (κρουστά). Την Τετάρτη 3 Ιούνη στο "Cafe Αλάβαστρον".

Άκουσα...

    ...τον πρώτο προσωπικό δίσκο του τραγουδοποιού Νίκου Ζουρνή και τον βρήκα εξαιρετικό! Ο νεαρός τραγουδοποιός από τη Βοιωτία, που έγινε γνωστός από τη συμμετοχή του σαν δημιουργός στον πρώτο δίσκο της Μαρίας Λούκα με τίτλο "Καλημέρα", μας παρουσιάζει στον δίσκο "Χιλιόμετρα" την πρώτη ολοκληρωμένη δουλιά του. Σαφώς επηρεασμένος από το στυλ του Σωκράτη Μάλαμα, αλλά με μεγάλη ωριμότητα για την ηλικία του και το προσωπικό του στίγμα στη σύνθεση και το στίχο, ο Ζουρνής μάς δίνει εδώ ένα ωραιότατο σύνολο από τραγούδια που κινούνται στο ύφος του σύγχρονου "έντεχνου". Η μουσική είναι δική του, όπως και οι στίχοι στα περισσότερα τραγούδια (εξαιρείται ένα της Μαρίας Λούκα και δύο του Μιχάλη Γκανά, ενώ υπάρχει και ένα μελοποιημένο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου). Ερμηνευτικά, εκτός του ίδιου του Ζουρνή, συμμετέχουν η Μαρια Λούκα, ο Μανώλης Λιδάκης και ο Απόστολος Ρίζος. Άλλος ένας αξιόλογος νέος τραγουδοποιός λοιπόν, ο Νίκος Ζουρνής, που αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον.

Μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι "Χιλιόμετρα" εδώ




Διαβάστε ακόμα