Gadjo Dilo: «Η μουσική έχει το χάρισμα να ξεφλουδίζει & να φτάνει στην ψυχή των ανθρώπων»

Gadjo Dilo: «Η μουσική έχει το χάρισμα να ξεφλουδίζει & να φτάνει στην ψυχή των ανθρώπων»

Λίγο πριν ξεκινήσει το φθινόπωρο και με αφορμή το Burger Fest στο Γκάζι (15-16/09) μιλήσαμε με τους Gadjo Dilo για το φαγητό, την μουσική και άλλα ενδιαφέροντα!
Διαβάστηκε φορες
Με σχεδόν 10 χρόνια παρουσίας οι Gadjo Dilo έχουν αφήσει το στίγμα τους στην εγχώρια μουσική σκηνή. Λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή του Burger Fest, την ερχόμενη Παρασκευη 14/9, τους συναντήσαμε και μιλήσαμε για το συνδυασμό φαγητού και μουσικής!

Φωτεινή Καϊλάρη & Βαγγέλης Γκρέκο: Σχεδόν, 10 χρόνια μετά τη δημιουργία των Gadjo Dilo εξακολουθεί να παραμένει αμείωτο το πάθος, η ενέργεια και η επιθυμία σας γι' αυτό που κάνετε;

Gadjo Dilo:
Η μουσική είναι η ζωή μας, οπότε ό,τι κάνουμε -ακόμα και δέκα χρόνια μετά- το κάνουμε με αγάπη, μεράκι και ενθουσιασμό. Σίγουρα η ζωή έχει αλλάξει για όλους μας και οι συνθήκες δεν είναι ποτέ οι ίδιες, αλλά το πάθος μας για τη μουσική είναι όχι μόνο το ίδιο αλλά ολοένα αυξανόμενο.

Φωτεινή Καϊλάρη: Από που πηγάζει το πάθος σας γι' αυτό που κάνετε; Η πηγή έμπνευσης;

GD: Πηγή έμπνευσης είναι η ίδια η μουσική και η απόλαυση του παιξίματος και της επικοινωνίας μεταξύ μας πάνω και κάτω από τη σκηνή.

Gadjo Dilo: «Η μουσική έχει το χάρισμα να ξεφλουδίζει & να φτάνει στην ψυχή των ανθρώπων»
Η φωτογραφία ανήκει στον Βασίλη Λάγιο - Στο Χάραμα, στην Πάτρα.

Φωτεινή Καϊλάρη: Υπάρχουν καλλιτέχνες που ξεχωρίζετε και θα επιθυμούσατε να συνεργαστείτε;

GD: Είναι τόσοι πολλοί που δε χωρούν σε μια σύντομη συνέντευξη! Θαυμάζουμε πολλούς οργανοπαίχτες, συνθέτες και τραγουδοποιούς, τραγουδιστές, ποιητές και στιχουργούς. Με κάποιους από αυτούς έχουμε καταφέρει να συνεργαστούμε (όπως με το Βαγγέλη Γερμανό, τον Tonino Carotone και τη Μαίρη Λίντα) και με κάποιους άλλους θα το κάνουμε στο μέλλον.

Φωτεινή Καϊλάρη: Ποια είναι τα σχέδια και οι στόχοι σας για το προσεχές μέλλον;

GD: Βασικό μας μέλημα είναι πάντα να ταξιδεύουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό και να επικοινωνούμε την μουσική μας μέσω ζωντανών παραστάσεων σε ποικίλα ακροατήρια, φτιάχνοντας όμορφες μουσικές εμπειρίες και αναμνήσεις. Παράλληλα, δουλεύουμε για το τρίτο άλμπουμ της μπάντας, το οποίο θα περιέχει κατά κύριο λόγο δικές μας συνθέσεις και ελπίζουμε να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2019.

Φωτεινή Καϊλάρη: Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία σας και σε χώρες του εξωτερικού. Θα σας ενδιέφερε μία καριέρα έξω από τα ελληνικά σύνορα;

GD: Βεβαίως μας ενδιαφέρει, όπως ενδιαφέρει κάθε μουσικό που θέλει να επικοινωνήσει τη δουλειά του. Η «καριέρα» όμως δεν είναι αυτοσκοπός. Ζητούμενο είναι, όπως προείπαμε, η επικοινωνία και η δημιουργία όμορφων μουσικών εμπειριών και συνεργασιών -μέσα και έξω από τα σύνορα!

Gadjo Dilo: «Η μουσική έχει το χάρισμα να ξεφλουδίζει & να φτάνει στην ψυχή των ανθρώπων»
Η φωτογραφία ανήκει στον Λευτέρη Τσινάρη - Στο Fix Factory of Sound, στην Θεσσαλονίκη.

Βαγγέλης Γκρέκο: Ποιος είναι ο πιο «πλαστικό» φαγάς;

GD: Ένας μας έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στις καραμελίτσες, άλλος θα μπορούσε να κοιμάται πάνω σε μια σχάρα για μπάρμπεκιου, άλλος είναι γκουρμέ κι άλλος φέρνει ταπεράκια όπου πηγαίνουμε. Επειδή όμως είμαστε συχνά στο δρόμο για συναυλίες, κατ’ ανάγκην είμαστε όλοι λίγο έως πολύ πλαστικοφάγοι!

Φωτεινή Καϊλάρη: Πόσο εύκολο είναι να αντλήσει έμπνευση ένας καλλιτέχνης μέσα στην περίοδο της κρίσης, που βιώνουμε στη Ελλάδα του σήμερα;

GD: Η έμπνευση είναι περίεργο φαινόμενο: τη συναντάς εξίσου σε περιόδους ευημερίας, όπως και κρίσης. Η μουσική έχει το χάρισμα να «ξεφλουδίζει» και να φτάνει στην ψυχή των ανθρώπων ανεξάρτητα από κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές, πολιτιστικές συνθήκες.Φωτεινή Καϊλάρη: Τι είναι αυτό που κυρίως σας συγκινεί στην τσιγγάνικη τζαζ παράδοση;

GD: Η εξωστρέφεια, το ταμπεραμέντο, ο ρυθμός, η δεξιοτεχνία, αλλά και η ικανότητα να μιλά στην ψυχή με αμεσότητα -ικανότητα που έχουν όλες οι λαϊκές μουσικές.

Φωτεινή Καϊλάρη: Τα τελευταία χρόνια πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες καταφεύγουν στο παρελθόν, είτε με διασκευές ή μέσα από ήχους που θυμίζουν τα παλιά. Τι μας κάνει να ανατρέχουμε στο παρελθόν;

GD: Δεν είναι φαινόμενο που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, πάντοτε συνέβαινε και σε όλα τα μέρη του κόσμου. Κυρίως στον κόσμο της τζαζ, η διασκευή και επαναδιατύπωση είναι η κύρια οδός μέσω της οποίας οι μουσικοί τόσο εκπαιδεύονται όσο και επικοινωνούν, όταν συνευρίσκονται. Κάποια τραγούδια, γραμμένα από μεγάλους μάστορες συνθέτες και τραγουδοποιούς, έχουν αυτή την ποιότητα: είναι ταυτόχρονα άχρονα και επίκαιρα, γι’ αυτό και τραγουδιούνται ή παίζονται με την ίδια φρεσκάδα πολλές γενιές μετά την πρώτη τους εμφάνιση.

Φωτεινή Καϊλάρη: Υπάρχουν τραγούδια που θέλετε στο μέλλον να διασκευάσετε; Ποια είναι αυτά;

GD: Βεβαίως, πάρα πολλά! Προς το παρόν όμως έχουμε ρίξει το βάρος στις δικές μας συνθέσεις, αν και το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

Φωτεινή Καϊλάρη: Αλήθεια, η μουσική γνωρίζει σύνορα ή εποχές;

GD: Υπάρχουν ρεύματα και τάσεις της κάθε εποχής, όπως υπάρχουν και μουσικές παραδόσεις των τόπων και των φυλών. Μεταξύ τους όμως πάντα υπήρχαν δάνεια και μπλεξίματα, κι αυτό είναι που βοηθά στην εξέλιξη της μουσικής.

Βαγγέλης Γκρέκο: Τι καλό θα ακούσουμε στη συναυλία σας στο Burger Fest της Αθήνας;

GD: Θα παίξουμε gypsy jazz με άρωμα και χρώμα ελληνικό!

Ευχαριστούμε τους Gadjo Dilo και τους ευχόμαστε καλά μουσικά ψησίματα!

Burger Fest | Αθήνα 2018 @ Αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ.

BURGER FEST
Παρασκευή έως Κυριακή
14 – 16 Σεπτεμβρίου


Αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ.
Ερμού 1 & Πειραιώς, Γκάζι

Ώρες λειτουργίας

Παρασκευή 17:00 - 00:00
Σαββάτο 13:00 - 00:00
Κυριακή 13:00 - 00:00

Γενική Είσοδος: 5€ [Με Μπύρα]

Η μεγάλη γιορτή του burger για 3η φορά στην Αθήνα!

Το Burger Fest της Αθήνας, το πρώτο και μεγαλύτερο food festival της πόλης επιστρέφει για το 2018 από 14 έως 16 Σεπτεμβρίου στο Αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ. σε ένα απολαυστικό burgeroτριήμερο που θα μας μείνει αξέχαστο. Η μεγάλη γιορτή του burger που μέσα σε μόλις 2 διοργανώσεις έχει εξελιχθεί σε θεσμό για την πρωτεύουσα, θα πραγματοποιηθεί στον ανανεωμένο και υπέροχο χώρο του Παλιού Αμαξοστασίου του Ο.ΣΥ. στο Γκάζι,  κατάλληλο και με όλες τις τεχνικές προδιαγραφές προκειμένου να φιλοξενήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις συμμετοχές από τα αγαπημένα μας burger houses και τους χιλιάδες φίλους του burger, μικρούς και μεγάλους!

Τις μοναδικές γεύσεις του Burger Fest | Αθήνα 2018 κι επειδή φαγητό χωρίς την κατάλληλη μουσική υπόκρουση δεν πάει, η ομάδα του Burger Fest για την απόλαυση σας και μόνο ετοίμασε ένα δυναμικό κι εκρηκτικό Line Up αγαπημένων καλλιτεχνών. Την πρώτη μέρα οι σαγηνευτικοί Gadjo Dilo θα μας καθηλώσουν, ενώ πιο πριν θα ανοίξουν το Festival ο MCD μαζί με την Idra Kayne. Tη δεύτερη ημέρα θα απολαύσουμε τον International Showman Tonis Sfinos μαζί με τους Jaguar Bombs και σε After Party τους BIETNAM ενώ η τρίτη μέρα κλείνει εκρηκτικά με Koza Mostra και Blend Mishkin w/ Roots Evolution!

Προπώληση – Διάθεση  Εισιτηρίων:
 
E -Tickets: Αποκλειστικά από το Viva.gr στο παρακάτω Link:
https://www.viva.gr/tickets/festival/palio-amaksostasio-osu/burgerfest-2018/


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα