Στη Στέπα Του Ελληνικού Τραγουδιού - Οι συναυλίες της τρέχουσας εβδομάδας (14-20/6)

Προτάσεις για μερικές από τις σημαντικότερες συναυλίες της τρέχουσας εβδομάδας από το χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου στο Θέατρο Πέτρας, η Χάρις Αλεξίου στο Λυκαβηττό, ο Δημήτρης Μητροπάνος στο Θέατρο Βράχων κ.ά.
Διαβάστηκε φορες
Μπήκαμε πλέον για τα καλά στο καλοκαίρι. Αφήνουμε πίσω τις κλειστές μουσικές σκηνές και πλέον για κάτι παραπάνω απο 3 μήνες η μουσική επικαιρότητα θα μονοπωλείται από τις πάμπολλες συναυλίες που θα γίνονται σε ανοιχτούς χώρους σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας. Από μικρά νησάκια με λιγοστούς κατοίκους μέχρι και τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, παντού σχεδόν μπορεί να βρει κανείς μια ενδιαφέρουσα συναυλία.

Πάμε να δούμε μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις για την εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα. Μια εβδομάδα που - τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Αθήνα - είναι καυτή από άποψη εκδηλώσεων και συναυλιών μιας και οι περισσότεροι καλλιτέχνες επιλέγουν να ξεκινήσουν την καλοκαιρινή τους περιοδεία είτε από την Αθήνα είτε από τη Θεσσαλονίκη.

* Απόψε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου ανεβαίνει στο Θέατρο Πέτρας για το δεύτερο σταθμό της φετινής του συναυλιακής περιοδείας. Με μια πραγματικά εξαιρετική παρέα μουσικών, οι περισσότεροι από την εκπληκτική εποχή των "Λαϊκεδέλικα", που κάνουν την κάθε συναυλία μοναδική με τους αυτοσχεδιασμούς και το ιδιαίτερο παίξιμό τους, ο αγαπημένος τραγουδοποιός ξαναέρχεται κοντά στο πολυπληθές κοινό του, μόνος αυτή τη φορά μετά την περυσινή συνεργασία του με τον Δ. Σαββόπουλο. Στην αποψινή συναυλία αναμένονται επιλογές από όλη την καλλιτεχνική πορεία του Θ. Παπακωνσταντίνου όπως επίσης και κάποια ακυκλοφόρητα τραγούδια. Απόψε λοιπόν στο Θέατρο Πέτρας (στην Πετρούπολη) αναμένουμε με ενδιαφέρον και αδημονία να ζήσουμε ξανά τις μοναδικές στιγμές που χαρίζουν οι μουσικές βραδιές του - κατά πολλούς - σημαντικότερου Έλληνα τραγουδοποιού των τελευταίων ετών. Ώρα έναρξης: 21.30. Μαζί του οι μουσικοί: Αλέξης Αποστολάκης (τύμπανα), Δημήτρης Μυστακίδης (κιθάρα, λαούτο), Δημήτρης Μπασλάμ (μπάσο), Φώτης Σιώτας (βιολί,βιόλα,πλήκτρα), Ανδρέας Πολυζογόπουλος (τρομπέτα, φλικόρνο), Florian Micuta (πλήκτρα), Τάσος Μισυρλής (τσέλο).


* Η κορυφαία ελληνίδα ερμηνεύτρια Χάρις Αλεξίου, με το σημαντικό ρεπερτόριο και τις τεράστιες ερμηνευτικές δυνατότητες, ξεκινά απόψε την καλοκαιρινή της περιοδεία για το 2009, από το Θέατρο του Λυκαβηττού. Εκεί, το αθηναϊκό κοινό θα την απολαύσει σε ένα δίωρο πρόγραμμα με επιλογές από την προσωπική  και την παράλληλη δισκογραφία της καθώς και σε κομμάτια από το λαϊκό μας τραγούδι. Η βραδιά είναι αφιερωμένη στους σκοπούς του Συλλόγου "ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση", το Θεραπευτικό Κέντρο του οποίου προσφέρει εδώ και 20 χρόνια δωρεάν βοήθεια σε ανθρώπους με εξάρτηση από ουσίες. Τη μουσική επιμέλεια της συναυλίας έχει ο Κώστας Παπαδούκας. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Θάνος Γκιουλετζής (βιολί), Νίκος Κατσίκης (κιθάρα, μπουζούκι, τζουρά, λαούτο), Γιώργος Χατζόπουλος (κιθάρες), Χρήστος Γκοτσίνας (Τύμπανα), Ειρηναίος Κουλλούρας (Μπάσο).



* Ο αγαπημένος τραγουδοποιός Παντελής Θαλασσινός και η πολύ σημαντική ερμηνεύτρια Μελίνα Κανά, ενώνουν και για το καλοκαίρι τις δυνάμεις τους και ξεκινούν, από την αποψινή συναυλία στο της Θέατρο ΔάσουςΘεσσαλονίκης, για μια καλοκαιρινή περιοδεία γεμάτη ευαισθησία και όμορφες μουσικές. Με απλή αφορμή τον δίσκο "Μόνο κόκκινο" που κυκλοφόρησε πρόσφατα και ήταν προϊόν της συνεργασίας των δύο καλλιτεχνών, αλλά και πολλά αγαπημένα τραγούδια από την ξεχωριστή τους πορεία στο ελληνικό τραγούδι, ανεβαίνουν απόψε στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης. Το "Αναθεμά σε", το "Εισιτήριο στην τσέπη σου", τα "Καράβια Χιώτικα" θα συναντήσουν τα "Μεταξωτά", το "Βάλε κρασί", το "Γέλα ψυχή μου" και τόσα άλλα αγαπημένα τραγούδια.


* Μετά την εντυπωσιακή επάνοδό του στη δισκογραφία και την αθηναϊκή νύχτα τον περασμένο χειμώνα, ο Δημήτρης Μητροπάνος ετοιμάζεται και για την εκκίνηση της καλοκαιρινής του περιοδείας ανά την Ελλάδα. Η σπάνια λαϊκή φωνή του Μητροπάνου θα ξανακουστεί, μετά από κάποια χρόνια απουσίας, στα ανοιχτά θέατρα και τις πλατείες. Ξεκίνημα την Πέμπτη 18 Ιούνη από το "Θέατρο Βράχων-Μελίνα Μερκούρη" στο Βύρωνα, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 23ου Φεστιβάλ Υμηττού. Μαζί του η ταλαντούχα τραγουδίστρια που εντυπωσίασε με τον πρώτο της δίσκο, η Ελεονώρα Ζουγανέλη και άλλοι δύο νέοι τραγουδιστές,ο Γιώργος Καραδήμος και η Ασπασία Θεοφίλου.



* Ο Γιάννης Αγγελάκας και η μπάντα του "Οι Επισκέπτες", την οποία έφτιαξε μετά το τέλος της πορείας του ιστορικού συγκροτήματος "Τρύπες", θα βρίσκονται την  Παρασκευή 19 Ιούνη στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη. Με την πολύ ιδιαίτερη μπάντα του, που ισορροπεί με μοναδικό τρόπο ανάμεσα στο ροκ, το ποπ, το παραδοσιακό, το ρεμπέτικο, ο Γιάννης Αγγελάκας θα μας παρουσιάσει παλαιότερα και νεότερα τραγούδια του καθώς και επιλογές-έκπληξη από την εγχώρια και ξένη σκηνή.


Εγώ δεν έχω παρά να ευχηθώ καλό συναυλιακό καλοκαίρι!

Μνήμη...

                                                                      

Σαν σήμερα πριν από 14 χρόνια έφευγε από κοντά μας ο Μάνος Χατζιδάκις. Μπορεί να είμαι σχετικά νέος ηλικιακά και να μην τον πρόλαβα καλά-καλά, όμως όσο περισσότερο ακούω τις μουσικές και τα τραγούδια του, τόσο πιο πολύ αντιλαμβάνομαι το κενό που άφησε αυτός ο άνθρωπος πίσω του. Ωστόσο η απουσία του είναι αισθητή και για άλλους λόγους, πέρα από τη μουσική και την τέχνη. Όσο κι αν έχει καταντήσει "κλισέ", αρχίζω και πιστεύω ότι αυτό που λένε πολλοί ότι ο παρεμβατικός του λόγος λείπει σήμερα από την κοινωνία μας είναι μια πολύ μεγάλη αλήθεια. Διαβάζω κείμενα που είχε γράψει ή πράγματα που είχε πει σε συνεντεύξεις ή σε συνεργάτες του και μένω εκθαμβος με το βάθος και την προοδευτικότητα της σκέψης του και την ευφυία του.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα πολύ μεγάλα μουσικά έργα του θα μείνουν εδώ και θα μας τον θυμίζουν πάντα.
Διαβάστε ακόμα