ws_int19_cover1

Ripley Johnson (Wooden Shjips): «Λόγω των YouTube και Spotify τα παιδιά ακούν από μικρή ηλικία πολλά μουσικά είδη»

Συνέντευξη με τον κιθαρίστα και ιθύνων νου των Wooden Shjips.
Διαβάστηκε φορες
Διαβάστε το Αγγλικό κείμενο της συνέντευξης εδώ!

Οι Wooden Shjips θα παίξουν ζωντανά για άλλη μια φορά στη χώρα μας, στις 17 Μαρτίου. Την μπάντα τη χαρακτηρίζουν οι δυνατές κιθάρες, οι ελεύθεροι αυτοσχεδιασμοί και τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα, ενώ είναι από τους αναβιωτές της psych rock σκηνής από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, μαζί με μπάντες όπως οι Black Angels και οι Brian Jonestown Massacre.

Το psych/ experimental rock συγκρότημα περιοδεύει στα πλαίσια της προώθησης του τελευταίου τους δίσκου 'V', έναν πιο χαλαρό και αισιόδοξο δίσκο. Εμείς επικοινωνήσαμε με τον ιθύνων νου και κιθαρίστα της μπάντας, Ripley Johnson, για να μας εξηγήσει τη προσέγγιση του στον καινούριο δίσκο, τα κόλπα του κατά τη δημιουργική διαδικασία και πολλά άλλα.

ws_10

Ξενοφών Καράμπαλης: Ο καινούριος δίσκος των Wooden Shjips, 'V' , δημιουργήθηκε με διαφορετικό τρόπο απ τους προηγούμενους δίσκους σας. Επικεντρωθήκατε στο να αποτυπώσετε την αυθόρμητη ενέργεια που μπορεί να δημιουργηθεί στο studio χωρίς να την επεξεργαστείτε και να την «καλλωπίσετε». Προτιμάς αυτή την προσέγγιση από τις προηγούμενες δουλειές σας; Πιστεύεις ότι μπορεί να μεταφραστεί σαν εξέλιξη;

Ripley Johnson: Αλλάζουμε λίγο την προσέγγιση μας σε κάθε δίσκο, κυρίως από ανάγκη. Δεν θα το έλεγα εξέλιξη γιατί δεν πιστεύω ότι είναι απαραίτητα καλύτερο. Για το συγκεκριμένο δίσκο θέλαμε να οργανωθούμε γρήγορα και με λίγες πρόβες αλλά και να ηχογραφήσουμε σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό βοήθησε να δημιουργηθεί και να αποτυπωθεί μία ενέργεια που χάνεται στην περίπτωση που το αποτέλεσμα «καλογυαλίζεται».

ΞΚ: Σαν μπάντα αφήνετε χρόνο ανάμεσα στα albums σας και συμμετέχετε και σε άλλα projects. Πως εσύ ισορροπείς, για παράδειγμα, ανάμεσα στους Wooden Shjips και τους Moon Duo; Αυτή η μουσική εναλλαγή είναι σημαντική για την έμπνευση σου;

RJ: Είναι όντως σημαντική. Μου είναι δύσκολο να μένω καλλιτεχνικά στάσιμος και επίσης πιστεύω πως είναι καλό το κάθε project να έχει τη δικιά του ταυτότητα. Είναι συχνό να υπάρχουν ιδέες ή ήχοι που με ενδιαφέρουν να ηχογραφήσω με τη μία μπάντα αλλά δε δουλεύουν με την άλλη. Συνεπώς δεν πιέζω κάτι να δουλέψει αναγκαστικά. Υπάρχουν και ιδέες που δε ταιριάζουν με καμία από τις μπάντες.

ΞΚ: Από το εξώφυλλο μέχρι τους στιχουργικούς συνειρμούς με την σύγχρονη πολιτική κατάσταση και τις φυσικές καταστροφές (σσ. για τις φωτιές έξω από το Portland) το 'V' μπορεί να σταθεί και σαν κοινωνικό σχόλιο. Υπάρχουν καλλιτέχνες που πιστεύουν πως η μουσική (και κυρίως το rock 'n roll ) δεν πρέπει να συνδυάζεται με την πολιτική. Πιστεύεις πως η μουσική μπορεί όντως να επηρεάσει τη πολιτική σκηνή και ίσως να βοηθήσει στη λύση κοινωνικών προβλημάτων;

RJ: Δεν είμαι σίγουρος. Στους νεότερους που ακόμα ψάχνουν να βρουν ποιοι είναι και τι πιστεύουν ίσως έχει κάποια επίπτωση. Μάλλον έχει περισσότερο σχέση με την κουλτούρα της μουσικής, παρά με το τραγούδι. Πιστεύω πως pop stars και μουσικοί σαν τον Bruce Springsteen μπορούν να βάλουν τον κόσμο να σκεφτεί για κάποια θέματα. Όμως αν πας σε ένα φεστιβάλ της psych σκηνής, το μεγαλύτερο κομμάτι του ακροατηρίου θα ενδιαφέρεται για την ειρήνη και την προστασία του περιβάλλοντος.

ws_20

ΞΚ: Παρόλο που τα κύρια χαρακτηριστικά των Wooden Shjips παραμένουν οι δυνατές κιθάρες, οι ελεύθεροι αυτοσχεδιασμοί και τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα, στα καινούρια κομμάτια έχετε πειραματιστεί αρκετά με synths. Η ιδέα πως προέκυψε; Προσπαθούσατε εσκεμμένα να πειραματιστείτε;

RJ: Στη χρήση των synths έπαιξε ρόλο το ότι στοχεύσαμε σε ένα πιο «χαλαρό» δίσκο, οπότε είχαμε περισσότερο χώρο για να παίξουμε με ηχητικές παλέτες. Είχαμε χρησιμοποιήσει synths και πιο παλιά, ένα Minimoog στο 'West', όμως στον τελευταίο μας δίσκο απλά μας ταίριαξε πολύ.

ΞΚ: Είχα ακούσει πως ο Tom Waits για να βρει καινούρια κανάλια έμπνευσης, έβαζε να παίζουν εφτά ραδιοφωνικοί σταθμοί ταυτόχρονα, ψάχνοντας για μελωδικούς συνδυασμούς. Έχεις κάποιο αντίστοιχο κόλπο για να βρίσκεις έμπνευση στις συνθέσεις σου;

RJ: Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο κόλπο. Για τον καινούριο δίσκο η συνθετική διαδικασία ξεκίνησε με loops. Σχεδόν πάντα έχω το ρυθμό στο μυαλό μου όταν γράφω τραγούδια, αλλά νομίζω πως είναι η πρώτη φορά που ξεκίνησα με loops για έναν δίσκο των Shjips. Πολλές ιδέες μου έρχονται ενώ περπατάω, οπότε τις ηχογραφώ σκόρπια στο κινητό μου και τα οργανώνω μετά. Έχουν βγει ενδιαφέροντα αποτελέσματα όταν προσπαθώ να αποκωδικοποιήσω τα μουρμουρητά μου που έχω ηχογραφήσει!

ΞΚ: Η psych rock σκηνή έχει προωθηθεί από διάφορους bloggers και οι φανατικοί οπαδοί της έχουν αυξηθεί με τη βοήθεια του διαδικτύου. Με την τεχνολογία που έχουμε πια στα χέρια μας, το youtube το spotify και τα υπόλοιπα streaming services, ο τρόπος που ακούμε και αφομοιώνουμε τη μουσική έχει αλλάξει. Τελικά, λοιπόν, η ποιότητα της μουσικής υποβαθμίζεται;

RJ: Η σύντομη απάντηση είναι πως όχι. Για μένα το ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της εποχής μας είναι πως τα παιδιά μπορούν να ακούν από μικρή ηλικία ένα μεγάλο φάσμα από διαφορετικά είδη μουσικής. Συνεπώς οι επιρροές των ανερχόμενων μουσικών είναι πιο διευρυμένες. Έτσι θα δημιουργηθούν καινούρια ηχοχρώματα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και στο streaming, με περιορισμένες επιρροές, και η μουσική τους θα είναι ανατρεπτική! Όλο αυτό μπορεί να δημιουργήσει μοναδικές εμπειρίες στο μέλλον.


ΞΚ: Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια για τους Wooden Shjips; Πως προσεγγίζεις την μακροβιότητα της μπάντας;

RJ: Δεν έχουμε κανένα σχέδιο. Αυτός είναι ο τρόπος που το προσεγγίζουμε. Δεν είχαμε μιλήσει πριν τον τελευταίο δίσκο μέχρι που άρχισε η δημιουργική διαδικασία. Νομίζω πως θα τελειώσουμε την περιοδεία για το 'V' και θα αφιερώσουμε χρόνο σε άλλα πράγματα.

ΞΚ: Έχεις σκεφτεί την περίπτωση να κάνετε έναν δίσκο-συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες;

RJ: Αυτό μας γυρίζει πίσω στη πρώτη σου ερώτηση. Μία από τις καινούριες προσεγγίσεις μας στο 'V' είναι πως στείλαμε τα κομμάτια σε άλλους να κάνουν το mixing - στον φίλο μας τον Cooper Crain των Cave και των Bitchin Bajas. Στο παρελθόν εμείς ήμασταν αυτοί που αναλαμβάναμε το mixing, οπότε για μένα αυτό είναι μία συνεργασία. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτό το επίπεδο καθώς παραείμαι control freak.

ΞΚ: Ποιες μπάντες ακούς αυτή τη περίοδο που θα μπορούσες να μας προτείνεις (νέες ή παλαιότερες);

RJ: Μου αρέσουν πολύ οι Gun Outfit, οι Prana Crafter, η Circuit des Yeux και ο Umberto. Τελευταία ακούω πολύ Βραζιλιάνικη μουσική, που είναι κάτι καινούριο για μένα : το 'Paebiru' των Lula Côrtes και Zé Ramalho’s , τους Azymuth και τον Marcos Valle.

rj_mix

ΞΚ: Δεν είναι η πρώτη σας επίσκεψη στην Ελλάδα. Είχαμε την ευκαιρία να σας παρακολουθήσουμε μερικές φορές τα τελευταία δέκα χρόνια. Έχεις ακούσει καθόλου συγκροτήματα και καλλιτέχνες από την εγχώρια σκηνή;

RJ: Εννοείς εκτός από τους Aphrodite's Child που ακούω συνέχεια; Δυστυχώς ποτέ δεν είχαμε χρόνο να κάτσουμε και να παρακολουθήσουμε Ελληνικά συγκροτήματα. Έτσι θα είναι και σε αυτή την επίσκεψή μας - αυτή είναι η 'κατάρα' του να περιοδεύεις!

Oι Wooden Shjips θα εμφανιστούν στο Gagarin205 την Κυριακή 17 Μαρτίου.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
8,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα