Gimme 10: Το Σήμερα

Σήμερα το μενού έχει τραγούδια για το... σήμερα. Τι άλλο να πει κανείς;
Διαβάστηκε φορες
Σήμερα το μενού έχει τραγούδια για το... σήμερα. Τι άλλο να πει κανείς;

1. Here Today – The Beach Boys
(Brian Wilson-Tony Asher)
Το άλμπουμ Pet Sounds (1966) ανήκει κατά γενική ομολογία στον κατάλογο με τα σημαντικότερα άλμπουμ της ιστορίας. Οι λόγοι είναι πολλοί αλλά δεν είναι όλοι προφανείς. Ακούστε για παράδειγμα αυτό εδώ το, σχετικά άγνωστο, τραγούδι και θα πάρετε μια ιδέα. Όσοι μίλησαν για «ποπ τελειότητα» ήξεραν τι έλεγαν.

2. Leaving Today – The Coral
(James Skelly-Lee Southall)
Στο τρίτο στούντιο άλμπουμ τους, με τίτλο The Invisible Invasion (2005), οι υπέροχοι έξι από το Hoylake ακολούθησαν μια πιο λιτή φιλοσοφία στον ήχο τους, όπως φαίνεται και από αυτή εδώ την επιλογή. Η νέα αυτή κατεύθυνση δεν άρεσε ιδιαίτερα ούτε στους φίλους τους ούτε στους κριτικούς, έφερε, όμως, το γκρουπ σε επαφή με ένα ευρύτερο ακροατήριο.

3. Today Is The Day – Yo La Tengo
(Ira Kaplan-Georgia Hubley-James McNew)
Το Summer Sun του 2003 είναι το δέκατο στούντιο άλμπουμ των Αμερικανών Yo La Tengo και, παραδόξως, στο εξώφυλλό του το γκρουπ ποζάρει φορώντας αδιάβροχα... Με διάθεση σαφώς διαφορετική από αυτή με την οποία έγιναν γνωστοί, κερδίζουν τις εντυπώσεις με τραγούδια σαν το συγκεκριμένο αλλά τις χάνουν με κάποιες επιλογές τους σε άλλα σημεία του δίσκου...

4. Things We Said Today – The Beatles
(John Lennon-Paul McCartney)
Ο Paul McCartney παρείχε μόλις τρεις δικές του συνθέσεις στο άλμπουμ A Hard Day’s Night του 1964, μεταξύ αυτών και το μελαγχολικό Things You Said Today. Το έγραψε κατά τη διάρκεια μιας κρουαζιέρας στην Καραϊβική, παρέα με την τότε μνηστή του Jane Asher, και στους στίχους του αντικατοπτρίζεται ένας «προβληματισμός» για την σχέση τους.

5. Σήμερα Γιορτάζω – Γιώργος Δημητριάδης
(Γιώργος Δημητριάδης)
Μια επιλογή από το άλμπουμ Σάββατο (2009) του Γιώργου Δημητριάδη. Φουριόζικο τραγούδι, απ’ αυτά που ξέρει καλά να γράφει ο γνωστός τραγουδοποιός, που παντρεύει αξιοθαύμαστα τις βρετανικές μουσικές αναφορές του με τον ελληνικό στίχο.

6. Chatting Today – Thin Lizzy
(Phil Lynott)
Αυτό το ακουστικό κομμάτι μπορείτε να το βρείτε στο συνολικά απογοητευτικό άλμπουμ Shades Of A Blue Orphanage, το δεύτερο των Thin Lizzy, που κυκλοφόρησε το 1972. Δύσκολα θα μπορούσε να προβλέψει κανείς, ακούγοντάς τους εδώ, την σπουδαία εξέλιξή τους στη συνέχεια...

7. Today – Playground Noise
(Βασίλης Σμπήλιας)
Το περυσινό πρώτο ολοκληρωμένο δισκογραφικό βήμα των Πατρινών Playground Noise υπήρξε κατά γενική ομολογία επιτυχημένο. Από το εν λόγω κομμάτι γίνονται σαφείς οι αναφορές τους, που κρατάνε από Βρετανία μεριά, αλλά και οι δυνατότητές τους που δεν είναι καθόλου αμελητέες. Οι αισιόδοξοι στίχοι «ντύνονται» με μια μελαγχολική μελωδία, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα αντίστιξη.

8. Just For Today – George Harrison
(George Harrison)
Μια επιλογή από το Cloud Nine του 1987, άλμπουμ που χαιρετίστηκε ως επιστροφή ουσίας για το πρώην Σκαθάρι. Πιανιστική, μελαγχολική μπαλάντα, με γλυκιά ατμόσφαιρα.

9. Today – Matisse
(Γρηγόρης Κόλλιας-Johnette Napolitano- Alex Kavadias-Etten)
Με σαφώς ‘60s διάθεση εμφανίζονται σε αυτό το τραγούδι οι Matisse και δημιουργούν έναν δυναμικό και ανεβαστικό ήχο, συνεργαζόμενοι και με την Johnette Napolitano. Δικαίως θεωρούνται ένα από τα καλύτερα εγχώρια γκρουπ. Από το άλμπουμ Rock 'N' Roll Mafia (2009).

10. Here Today – Paul McCartney
(Paul McCartney)
Κλείνουμε όπως αρχίσαμε, κατά κάποιο τρόπο – καμία σχέση βέβαια με το ομώνυμο τραγούδι των Beach Boys. Εδώ ο Paul McCartney αποχαιρετά τον πρόσφατα δολοφονημένο φίλο του, John Lennon. Απλότητα και σπαραξικάρδια ειλικρίνια. Από το Tug Of War του 1982.

* Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι από το http://www.narm.org.uk/home/daylight-design.html.
Διαβάστε ακόμα