Pearl Jam - Backspacer

Pearl Jam - Backspacer: Όπως πάντα ειλικρινείς

Χωρίς να εκπλήσσουν, οι Pearl Jam καταφέρνουν να παραμένουν στο επίπεδο, στο οποίο βρίσκονται ως επί το πλείστον όλα αυτά τα είκοσι χρόνια.
Διαβάστηκε φορες
Το συγκρότημα: Pearl Jam
Ο δίσκος: Backspacer
Κυκλοφόρησε: 20/09/2009
Το single: "The Fixer"
Ξεχωρίζουν ακόμη τα: "Force of Nature", "Got some", "Just breath", "Speed of sound"

Σε λίγα χρόνια συμπληρώνουν τα 20 χρόνια παρουσιάς τους, από το 1991 και ένα από τα πιο επιδραστικά albums των 90s ("Ten") μέχρι και σήμερα. Τότε ήμουν στην εφηβία μου και το ύφος της μουσικής των Pearl Jam, των Nirvana, Radiohead, Sonic Youth, Smashing Pumpkins κλπ είχε επηρεάσει δραστικά τα πρώτα μουσικά μου ακούσματα.

Έτσι, λοιπόν όπως και να το κάνουμε, με άλλο κριτήριο μπορώ να γράψω μια άποψη (κι όχι κριτική βέβαια) για δίσκο των Pearl Jam και με άλλο για δουλειές μουσικών, που ουσιαστικά δεν έζησα όταν ήταν στα "ντουζένια" τους. Αυτή είναι η αλήθεια όπως και να το κάνουμε.

Οι νέοι Pearl Jam λοιπόν είναι αν μη τι άλλο ειλικρινείς. Αν ήταν τώρα μπροστά μας ο Eddie Vedder, φαντάζομαι ότι θα μας έλεγε: "Αυτοί είμαστε από το 1991 παιδιά. Αυτή είναι η μουσική μας. Μην περιμένετε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές και να σας παρουσιάσουμε εντελώς καινούργιους ήχους." Και βέβαια δεν περιμένω να γίνουν Massive Attack οι Pearl Jam. Σε κάθε album τους ελπίζω απλά να είναι αξιοπρεπείς και να παράγουν κι άλλα τραγούδια σαν αυτά του "Ten" και του "Vs", που αγάπησα.

Νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό το κατάφεραν στο φετινό "Backspacer". Δυνατό και σε κάποια σημείο εκρηκτικό το album με καλό single ("The Fixer"), γρήγορα πιθανά επόμενα singles ("Gonna See My Friend", "Got Some"), ήρεμες στιγμές που αναδεικνύουν την ξεχωριστή χροιά της φωνής του Eddie Vedder ("Just Breath", "Speed of Sound") και την κορυφαία στιγμή του δίσκου, που είναι κατά τη γνώμη μου το "Force of Nature".

Όσον αφορά την ιστορία κάποιων από τα τραγούδια του "Backspacer", το "Force of Nature" μιλάει για τη δύναμη που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος σε μια σχέση να αντέξει τα λάθη του άλλου. Το "Gonna see my friend" αναφέρεται στη συνάντηση με ένα φίλο για να μεταπειστεί να αφήσει τα ναρκωτικά και το "Just Breath" είναι κατά κάποιο τρόπο ένα τραγούδι αγάπης, το οποίο μιλάει για τις απίστευτα χαρούμενες στιγμές, που περνούν από το μυαλό μας, όταν σταματάμε για να "πάρουμε μια ανάσα."  Τέλος, για να γράψει το "Johnny Guitar" ο Eddie Vedder έφτιαξε ένα κολάζ με εξώφυλλα δίσκων στην τουαλέτα που έχουν στο studio τους.

Χωρίς να εκπλήσσουν, οι Pearl Jam καταφέρνουν να παραμένουν στο επίπεδο, στο οποίο βρίσκονται ως επί το πλείστον όλα αυτά τα είκοσι χρόνια (είχαμε και κάποιες κοιλιές στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας).


1."Gonna See My Friend"  - (* * * *)
2."Got Some" - (* * * *,*)
3."The Fixer" - (* * * *,*)
4."Johnny Guitar" - (* * *,*)
5."Just Breathe" - (* * * *)
6."Amongst the Waves" - (* * * *)
7."Unthought Known" - (* * * *)
8."Supersonic" - (* * *,*)
9."Speed of Sound" - (* * * *,*)
10."Force of Nature" - (* * * *,*)
11."The End" - (* * *,*) 

8/10Tags
Διαβάστε ακόμα