«Παίρνουμε θέση» ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία;

Μια ταινία μικρού μήκους που παρουσίασε η ActionAid γίνεται αφορμή να μοιραστούμε κάποιες σκέψεις
Διαβάστηκε φορες
Με μια ταινία μικρού μήκους σε σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη και με πρωταγωνιστές τους Τάσο Νούσια, Τιτίκα Σαριγκούλη και Stefania Sholla, η ActionAid δείχνει να έχει αντιληφθεί τον πυρήνα του προβλήματος του ρατσισμού στις σύγχρονες, δυτικές και (δήθεν) ανεπτυγμένες κοινωνίες.

Μέσα από το 4λεπτο βίντεο που μπορείτε να δείτε παρακάτω δε ζητά για ακόμη μία φορά χρηματοδότες, ούτε εθελοντές. Στ' αλήθεια, έχουμε κουραστεί να ακούμε για μη-κυβερνητικές-οργανώσεις, για την ανάγκη τους για χρηματοδότηση ώστε να αναπτύξουν το -αναμφίβολα θεάρεστο- έργο τους. Και κόβουμε το τσεκ -όποιοι φυσικά διαθέτουμε το σχετικό κονδύλι- και καθαρίζουμε τη συνείδησή μας.

Υπάρχει βεβαίως και ο άλλος δρόμος: αυτός της ενεργής συμμετοχής σε κάποια ΜΚΟ, ή τέλος πάντων σε κάποια ομάδα δράσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Χωρίς να θέλω να τσουβαλιάσω, ελοχεύει ο κίνδυνος έτσι όχι απλώς να βρεθούμε άθελά μας μπλεγμένοι σε πολιτικά παιχνίδια που μας ξεπερνούν, αλλά να καταλήξουμε να βάφουμε τα σκαλοπάτια του Λυκαβηττού ενώ ο δήμαρχος της γειτονιάς μας ξηλώνει τα παγκάκια για να μην κοιμούνται οι άστεγοι.

Την ActionAid την γνωρίζουμε κυρίως μέσα από το πρόγραμμα της αναδοχής παιδιών. Θεωρώ, ωστόσο, ότι η επικοινωνία του μηνύματος της συγκεκριμένης ταινίας μικρού μήκους ξεπερνά κατά πολύ κάθε δράση της ως τώρα. Δε χρειάζεται να φτάσουμε στην άκρη του κόσμου για να τον αλλάξουμε. Τα πράγματα είναι απλά. Και δε στέκουν δικαιολογίες του τύπου "δεν ξέρω", "δεν είδα", "δεν άκουσα".  Συμβαίνει ακόμα. Και δυστυχώς συμβαίνει παντού. Θα πάρουμε θέση;Ακολουθεί αναδημοσίευση από τη σελίδα της ΑctionAid Hellas


«Παίρνουμε θέση» ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία!

Με την μικρού μήκους ταινία «Παίρνουμε Θέση»  σε σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη σας προσκαλούμε να σπάσουμε τη σιωπή και να εναντιωθούμε στον ρατσισμό και την ξενοφοβία που έχουν γιγαντωθεί στη χώρα μας.

Μια ιστορία που πιθανόν διαδραματίζεται αυτή τη στιγμή σε πολλά σημεία της Ελλάδας.

Η ActionAid δουλεύει συστηματικά εδώ και 40 χρόνια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πιο φτωχών και περιθωριοποιημένων ανθρώπων. Ο ρατσισμός καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα με απόλυτο τρόπο.

Η χρήση σωματικής βίας είναι η ακραία εκδοχή του ρατσισμού. Δεν χρειάζεται , όμως, να ασκήσουμε βία για να είμαστε ρατσιστές ή να προάγουμε τον ρατσισμό. Αρκεί να συμπεριφερόμαστε σαν ο «άλλος», ο «ξένος» να μην είναι ίσος με εμάς. Αρκεί να σιωπούμε για να γιγαντώνεται ο ρατσισμός.

Το  72% των Ελλήνων πιστεύει ότι δεν υπάρχουν απολίτιστοι και πολιτισμένοι λαοί, υπάρχουν μόνο διαφορετικοί πολιτισμοί. Όμως, 6 στους 10 (63%) πιστεύουμε ότι το έθνος μας είναι ανώτερο σε πολλά σημεία σε σχέση με άλλα έθνη (1).

Το 2013 το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε 166 περιστατικά ρατσιστικής βίας με τουλάχιστον 320 θύματα (2). Καθώς δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές, οι αριθμοί αυτοί είναι συντηρητικοί καθώς τα θύματα φοβούνται ή δεν γνωρίζουν πώς να κάνουν καταγγελίες (3). Ταυτόχρονα, οι επιθέσεις στρέφονται και κατά των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των ρατσιστικών επιθέσεων (4).

 «Ευτυχώς δεν είμαστε ούτε οι πρώτοι, ούτε οι τελευταίοι που θέλουμε να σταματήσει η εξάπλωση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην Ελλάδα. Όμως, μια βουβή κοινωνία που δεν παίρνει θέση ενάντια σε κάθε εκδοχή ρατσισμού από τη βία μέχρι την αδιαφορία μπροστά στις διακρίσεις κινδυνεύει. Η αλλαγή στάσης πρέπει να ξεκινήσει και από εμάς και την καθημερινότητά μας. Γι αυτό και λέμε ότι όλοι πρέπει να πάρουμε θέση τώρα!» δήλωσε ο Γεράσιμος Κουβαράς, Γενικός Διευθυντής της ActionAid Ελλάς.

«Έχοντας ζήσει μικρός στην Νότια Αφρική την εποχή του apartheid, έχω προσωπικά βιώματα του τι σημαίνει ρατσισμός και ξέρω από πρώτο χέρι πόσο καταστροφικό μπορεί να είναι αυτό για την ανάπτυξη μιας κοινωνίας. Θεωρώ ότι η αρχή της ισότητας είναι αδιαμφισβήτητη ανθρωπιστική αξία και οποιαδήποτε άλλη θεώρηση οδηγεί σε βαρβαρότητα που πρέπει μια πολιτισμένη κοινωνία να καταπολεμήσει χωρίς κανέναν ενδοιασμό.» δήλωσε ο Θοδωρής Παπαδουλάκης, σκηνοθέτης της μικρού μήκους ταινίας.

Πρωταγωνιστούν οι Τάσος Νούσιας, Τιτίκα Σαριγκούλη, Stefania Sholla
Μια παραγωγή της Indigo View.(1) http://www.skai.gr/news/culture/article/207908/ereuna-pisteuoun-oi-ellines-oti-einai-ratsistes/#ixzz30BeE7gNi
(2) http://www.unhcr.gr/1againstracism/etisia-ekthesi-diktiou-katagrafis-peristatikon-ratsistikis-vias-gia-to-2013/
(3) https://wcd.coe.int/ViewDoc.jsp?id=2053611
(4) http://www.unhcr.gr/1againstracism/etisia-ekthesi-diktiou-katagrafis-peristatikon-ratsistikis-vias-gia-to-2013/
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα