Οι 10 Code μιλάνε στο MUZITEE ZONE

Λίγο πριν αναχωρήσουν για τη Γαλλία και τον τελικό του EuroMusic Contest, οι 10 Code απαντούν στις ερωτήσεις μας.
Διαβάστηκε φορες

Ένα νέο t-shirt brand που εδρεύει στην Ελλάδα και απευθύνεται στους μουσικόφιλους όλου του κόσμου, "συστήνει" κάθε μήνα τις μουσικές ενός καλλιτέχνη της ανεξάρτητης σκηνής. Μαζί με κάθε t-shirt κατεβάζεις και ένα EP, ειδικά επιμελημένο από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Το όνομά του είναι MUZITEE και αυτό το μήνα, μας παρουσιάζει τους 10 Code οι οποίοι ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για τη Γαλλία όπου και θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο EuroMusic Contest. Καλώς ήρθατε στο Muzitee Zone λοιπόν και πριν συνεχίσετε πατήστε "Play"...10 code - Transmitter. Αυτό είναι το νέο σας single και ο τίτλος του έχει άμεση σχέση και με το όνομά σας! Ήταν τυχαίο ή υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα που πρέπει να μεταδοθεί με οποιοδήποτε τρόπο;


Το όνομα του κομματιού προέκυψε καθαρά από τους στίχους. Δεν ήταν στο πλάνο η σύνδεση με το όνομα της μπάντας. Αλλά το concept είναι το ίδιο! Η μουσική είναι ο κώδικας επικοινωνίας μας, πλέον έχουμε τον δικό μας ''πομπό'' και εκπέμπουμε σε βραχέα, μεσαία και σε οποιονδήποτε αντιλαμβάνεται τη μουσική όπως εμείς. Ελπίζουμε ο ''κώδικάς'' μας να αφορά όσο το δυνατόν περισσότερους!

Εμφανιστήκατε στο κοινό με το debut EP σας "the connection ep." πριν ένα χρόνο. Ποιες οι διαφορές εκείνης της εποχής του συγκροτήματος σε σχέση με σήμερα;

Το κυριότερο είναι οι εμπειρίες που αποκτήσαμε δουλεύοντας και ηχογραφώντας μαζί με ανθρώπους με μεγαλύτερη πείρα από εμάς. Καταλάβαμε περισσότερα και για τη διαδικασία της παραγωγής, αλλά και για το πως να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες του υλικού μας. Το αποτέλεσμα ήταν να βγεί μια δουλειά για την οποία είμαστε περήφανοι και ταυτόχρονα, η  θετική υποδοχή που είχε μας βοήθησε να προσηλωθούμε στους στόχους μας που παραμένουν οι ίδιοι! Ηχογραφήσεις, πολλά  live και σιγά-σιγά, η γνωριμία μας με κόσμο από σκηνές εκτός της Αθήνας και γιατί όχι και εκτός Ελλάδας.

Στο "the connection ep." μερικά από τα ονόματα που συνεργάστηκαν για να βγει αυτή η δουλειά είναι ο Μύρωνας Στρατής και ο κάτοχος Grammy Brian Lucey. Έκπληξη ομολογουμένως. Πως συνδυάζονται όλοι αυτοί μεταξύ τους;

Ο Μύρωνας είναι φίλος της μπάντας και μας στηρίζει από το ξεκίνημα μας.Παρόλο που η προσωπική του δουλειά είναι τελείως διαφορετική από τη δική μας, ακούει πολύ τέτοιου είδους μουσικές και εκτός του ότι είναι ο ίδιος πολύ ταλαντούχος μουσικός, κατέχει πολλά και από τεχνικής πλευράς σε σχέση με την παραγωγή. Η συνεργασία με τον Brian Lucey προέκυψε με προτροπή του Μύρωνα και πάλι. Είχαμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε μια προσωπικότητα του βεληνεκούς του και σε συνδυασμό με τη δουλεία που έκανε με τους BLACK KEYS, καταλαβαίνεις ότι η απόφαση ήταν άμεση. Και οι δύο έδωσαν στα κομμάτια μας μια επιπλέον “σπίθα” και τη δυνατότητα να μπορούν να σταθούν ισότιμα απέναντι σε παραγωγές με πολύ μεγαλύτερο budget. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά πόσο σημαντικό είναι να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που μπορούν να βγάλουν το καλύτερο από ένα κομμάτι, μέσα από τη διαδικασία παραγωγής του.

Tι εισπράτετε από τον κόσμο και τα Μέσα; Πως αντιδρούν οι μεν και οι δεν στον σκληρό ήχο σας που απέχει από τη συνηθισμένη ηλεκτρική indie σκηνή αλλά και από τη metal?

Η πραγματικότητα στην Ελλάδα όσον αφορά τα μουσικά είναι δεδομένη. Για μία μπάντα με αγγλικό στίχο στη χώρα μας τα πράγματα είναι από την αρχή πολύ δύσκολα.Η αλήθεια είναι πως αν και βρισκόμαστε ακόμα στο ξεκίνημά μας, έχουμε ήδη μια βάση ανθρώπων που μας στηρίζουν πάντα σε ότι κάνουμε! Nιώθουμε σχετικά τυχεροί που η μουσική μας είναι διαφορετική από την indie ή τη metal σκηνή γιατί αυτό ίσως μπορεί να ξεχωρίσε πιο εύκολα. Βέβαια αυτό δεν έγινε επίτηδες. Απλά παίζουμε αυτό που μας αρέσει κι αν αυτό τυχαίνει να θεωρείται “διαφορετικό” ή “ξεχωριστό”, ακόμα καλύτερα. Τα προβλήματα τα γνωρίζουν όλοι όσοι βρίσκονται στον ίδιο χώρο με μας, οπότε αντί να γκρινιάξουμε ακόμα μια φορά για αυτά, θα σου πούμε πως υπάρχουν πραγματικά πολλές αξιόλογες μπάντες και καλλιτέχνες στο χώρο αυτό και το επίπεδο τελευταία ανεβαίνει όλο και περισσότερο. Οπότε είναι θέμα χρόνου και ο κόσμος να ασχοληθεί παραπάνω με αυτή τη μουσική και κατά συνέπεια και τα Μέσα. Κάτι που αξίζει πραγματικά, ποτέ δε πάει χαμένο.

Ετοιμάζετε βαλίτσες για Γαλλία για να εκπροσωπήσετε τη χώρα μας στο EuroMusic Contest. Μιλήστε μας λίγο γι αυτή τη διοργάνωση.

Ναί, θα γίνουμε για λίγο “Παριζιάνοι”! Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε στον τελικό και ελπίζουμε για το καλύτερο, παρ'όλο που ο ανταγωνισμός με τόσο καλούς μουσικούς από όλη την Ευρώπη είναι δύσκολος. Πρόκειται λοιπόν για το EuroMusic Contest, έναν μουσικό διαγωνισμό που ξεκίνησε με συμμετοχή καλλιτεχνών (πάνω από 3.200 συνολικά) από 40 χώρες της Ευρώπης και καταλήγει, ύστερα από ψηφοφορία του κοινού σε πρώτο στάδιο και έπειτα με επιλογή από κριτική επιτροπή, στον τελικό που γίνεται στις 30 Ιουνίου στο Παρίσι με 10 φιναλίστ! Ο τελικός θα μεταδοθεί με live streaming από την iConcerts, οπότε όποιος θέλει μπορεί να τον παρακολουθήσει ζωντανά. Περισσότερες πληροφορίες θα μπορεί να βρει κανείς όσο πλησιάζει το  event, στο site και στη σελίδα μας στο Facebook. Ο διαγωνισμός είναι πολύ σημαντική πρωτοβουλία που δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε στην Ευρώπη να προωθήσει τη μουσική του πέρα από τα όρια της χώρας του!

Έχετε δώσει πολλά live στην Αθήνα αλλά και στην επικράτεια πάντα σε συνεργασία με κάποιο επίσης όνομα. Πόσο σημαντική είναι για σας η ύπαρξη της περίφημης "σκηνής"; Υπάρχει πιστεύετε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα; Λειτουργεί;


Υπάρχει η σκηνή στην οποία αναφέρεσαι, αλλά τώρα έχει αρχίσει να παίρνει πια στα σοβαρά τον εαυτό της! Το πνεύμα αλληλεγγύης και η συνειδητοποίηση πως χωρίς αυτή δεν νοείται ο όρος “σκηνή” αναπτύσσονται όλο και πιο έντονα. Χωρίς συνεργασία ανάμεσα στις μπάντες αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες, το να καταφέρει κάποια από αυτές κάτι στην Ελλάδα είναι σχεδόν αδύνατο. Τα πράγματα όμως αλλάζουν σιγά-σιγά και σύντομα πιστεύουμε ότι θα υπάρχουν περισσότερα κίνητρα για κάποιους που θέλουν να παίζουν μουσική, να το προσπαθήσουν και επαγγελματικά!

Τα αγαπημένα σας Muzitee και γιατί!

Πέτρος - TAPE ME!
Γιατί μου θυμίζει τις άπειρες κασέτες που μάζευα πιτσιρικάς, τότε, τα παλιάααααα τα χρόνια!


Αποστόλης – SEXY TAPE.
Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, αλλά έχει πιο ωραίες κάλτσες! :)

Δημήτρης -  REVOLUTION,
γιατί με εκφράζει!


Σίμος – LOUD,
γιατί αν δεν είναι loud δεν λέει!Tags
Διαβάστε ακόμα