Συνέντευξη 10 Code: Η ανάγκη να φτιάχνουμε μουσική μας κρατάει ζωντανούς

«Το γεγονός ότι μας επέλεξαν να παίξουμε πριν τους Motörhead είναι προφανώς από μόνο του λόγος για να είναι αυτή η στιγμή, η κορυφαία που είχαμε ως τώρα».
Διαβάστηκε φορες
Παράλληλα με την ακρόαση του νέου τους δίσκου, με τίτλο "Ride", μια κριτική για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ, γεννήθηκε μέσα μου επιθυμία να κάνω μια κουβέντα με τα παιδιά ώστε να μάθουμε λίγα περισσότερα τόσο για την καινούργια τους δουλειά όσο και για τους ίδιους. Το σίγουρο είναι πως αν είχαμε την δυνατότητα να τα πούμε από κοντά, τότε σίγουρα θα μιλούσαμε ακόμα.

MixGrill: Καλησπέρα παιδιά, σας καλωσορίζω στο Mixgrill και σας ευχαριστώ πολύ που δεχτήκατε την πρόσκλησή μου για αυτήν την κουβέντα. Έχετε πλέον έναν δεύτερο δίσκο στις αποσκευές σας. Πείτε μας δυο λόγια γι' αυτόν και τι σας οδήγησε από το "Swiftlets" (2016) στο "Ride";

10 Code: Καλησπέρα κι από εμάς Άλεξ, σε ευχαριστούμε κι εμείς πολύ! Το "Ride" είναι ο δεύτερος full-length δίσκος μας. Αποτελείται από ιδέες που υπήρχαν για καιρό και θέλαμε να τις βγάλουμε προς τα έξω. Αυτό που μας οδήγησε και αυτή τη φορά στη δημιουργία αυτής της δουλειάς δεν έχει αλλάξει σε σχέση με παλιότερα. Ακόμα έχουμε την ίδια ανάγκη να φτιάχνουμε μουσική. Είναι αυτό που μας κρατάει «ζωντανούς».

MG: Πείτε μου λίγα λόγια για τους 10 Code ώστε να μάθουν και οι αναγνώστες μας για την δημιουργία σας. Πώς γνωριστήκατε  και ποια ήταν η ανάγκη  που σας οδήγησε να παίξετε παρέα.

10 Code: Οι 10 Code δημιουργήθηκαν το 2011 αν και κάποιοι από μας παίζουμε μαζί πολύ περισσότερα χρόνια. Και πάλι, η ανάγκη να παίζουμε ό,τι μας αρέσει, καθώς και η ικανοποίηση που προκύπτει μέσα από τη διαδικασία της δημιουργίας νέας μουσικής είναι οι κύριοι λόγοι που ξεκινήσαμε αυτή την μπάντα.

MG: Έχοντας παρακολουθήσει την πορεία σας από την αρχή, έχω παρατηρήσει κάποιες αλλαγές στο line up σας κατα καιρούς. Πόσο εύκολη η δύσκολη ήταν για εσάς η κάθε αλλαγή και πόσο έχει επηρεάσει τον ήχο σας;

10 Code: Σίγουρα βοηθάει όταν τα μέλη μιας μπάντας είναι σταθερά. Το πιο δύσκολο σε μία αλλαγή είναι το πρακτικό, ότι αναγκάζεσαι δηλαδή να πας κάποια πράγματα πίσω προκειμένου να ενσωματωθεί ένα καινούργιο μέλος. Κατά τα άλλα, επειδή κάθε μουσικός είναι ξεχωριστός, η κάθε αλλαγή τελικά μας πήγε πιο μπροστά. Είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε με εξαιρετικούς μουσικούς!


MG: Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές και τι ακούτε αυτή την περίοδο περισσότερο;

10 Code: Μεγάλη κουβέντα αυτό. Συνέχεια ακούμε καινούργιες μουσικές και προφανώς όλα επηρεάζουν τον τρόπο που γράφουμε. Αλλά σίγουρα υπάρχει μια βάση για τον καθένα. Έχουμε όλοι διαφορετικά ακούσματα, αλλά ταυτόχρονα ίδιες επιθυμίες για το πώς να δημιουργήσουμε.

MG: Τι θυσίες πιστεύετε ότι απαιτεί το να έχεις rock μπάντα στην σημερινή εποχή και μάλιστα στην Ελλάδα; Είναι εύκολο να βρεθεί ισορροπία μεταξύ των υποχρεώσεων που υπάρχουν σε μια μπάντα και της προσωπικής - επαγγελματικής ζωής των μελών της;

10 Code: Όχι, δεν είναι εύκολο. Δεν έχει νόημα να αναφέρουμε ξανά το τι φταίει. Αυτό που έχουμε καταλάβει είναι ότι όταν ζεις σε μια χώρα που η μουσική που παίζεις δεν αποτελεί mainstream προϊόν, αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσεις προβλήματα. Αλλά ή συνεχίζεις όσο καλύτερα μπορείς ή εύκολα μπορεί να αφεθείς και όλες αυτές οι δυσκολίες να σε κάνουν να τα παρατήσεις. Παρόλα αυτά, παρά τα τόσα προβλήματα, η τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα έχει να δείξει τρομερά πράγματα στον χώρο μας! Ίσως όλη αυτή η δύσκολη πραγματικότητα να «σπρώχνει» προς τη δημιουργία καλής μουσικής.

MG: Θα ήθελα να μάθω και λίγα πράγματα για τους στίχους σας. Ποιες είναι οι βασικές σας πηγές έμπνευσης; Κατά τη σύνθεση. ο στίχος σας εμπνέει να γράψετε μουσική ή το αντίστροφο;

10 Code: Η μουσική πάντα έρχεται πρώτη. Οι στίχοι είναι το δεύτερο στάδιο. Τους στίχους τους γράφει ο Πέτρος [σ.σ. Ποταμιανός] και είναι κυρίως προσωπικοί και κάποιες φορές έχουν αναφορές σε διάφορα κοινωνικά θέματα. Δεν έχει σημασία τόσο τι θέλουμε να πούμε εμείς. Σημασία έχει οποίος ακούσει,να μπορεί να βρει κάτι στους στίχους και στη μουσική μας που να τον κάνει να αισθανθεί κάτι ενδιαφέρον. Ειδικά με τους στίχους, να μπορεί να τους μεταφράσει όπως θέλει σε κάτι που αφορά εκείνον.

MG: Το "Ride" έχει μια πολύ προσεγμένη παραγωγή. Ποιος ευθύνεται γι' αυτό; Θα αλλάζατε κάτι αν είχατε την δυνατότητα;

10 Code: Την παραγωγή την κάναμε μαζί με τον Γιάννη Βούλγαρη στα Electric Highway studios. Ο Γιάννης μας βοήθησε πάρα πολύ να πετύχουμε έναν πιο «ζωντανό» ήχο σε αυτή τη δουλειά και πραγματικά βγήκε καλύτερο από τις προσδοκίες μας. Δεν θα αλλάζαμε τίποτα!

MG: To κοινό σας βλέπω ότι είναι αρκετά πιστό. Πώς έχετε χτίσει τη σχέση σας μαζί του; Σας αγχώνει το γεγονός ότι μεγαλώνει και ίσως να γίνεται και πιο απαιτητικό απέναντί σας;

10 Code: Ευτυχώς έχουμε την τύχη να έχουμε ένα κοινό που γουστάρει πολύ αυτο που κάνουμε. Αν έχει «χτιστεί» κάτι, είναι μάλλον η εμπιστοσύνη που υπάρχει σε ό,τι αφορά το τι πρόκειται να ακούσει από εμάς: Θα είναι αυτό που μας αρέσει να κάνουμε. No strings attached. Το ενδεχόμενο αυτό το κοινό να μεγαλώσει, κάθε άλλο παρά άγχος προκαλεί. Θα σημαίνει ότι η μουσική μας αφορά περισσότερο κόσμο. Οι απαιτήσεις που ορίζουν το πώς δημιουργούμε μουσική είναι μόνο οι απαιτήσεις που έχουμε εμείς για το τι θα μας ευχαριστούσε να φτιάξουμε μουσικά.

MG: Αν σας πουν να ξεχωρίσετε μια από τις συναυλίες που έχετε κάνει μέχρι τώρα ποιά θα ήταν αυτή και γιατί;

10 Code: Χωρίς πολλή σκέψη, αυτό θα ήταν το live στο Exit Festival στη Σερβία, το 2015. Ήταν μια απίστευτη εμπειρία γενικότερα, αλλά και μόνο το γεγονός ότι μας επέλεξαν να παίξουμε πριν τους Motörhead είναι προφανώς από μόνο του λόγος για να είναι αυτή η στιγμή η κορυφαία που είχαμε ως τώρα.


MG: Οι σχέσεις σας με άλλες μπάντες της σκηνής ποιές είναι; Υπάρχει τελικά ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ στον χώρο;

10 Code: Πάντα είχαμε καλές σχέσεις με τα παιδιά από άλλες μπάντες και συχνά με πολλούς που μοιραζόμαστε την ίδια σκηνή καταλήγουμε πολύ καλοί φίλοι. Ναι, πλέον υπάρχει όντως σκηνή. Όλοι καταλαβαίνουμε πού βρισκόμαστε και όλοι μοιραζόμαστε τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια προβλήματα.

MG: Πού μπορεί το κοινό σας να βρει το νέο άλμπουμ; Υπάρχει και σε φυσική μορφή;

10 Code: Σε ψηφιακή μορφή, παντού! YouTube, Spotify και σε όλες τις άλλες streaming πλατφόρμες. Στο Bandcamp μπορεί όποιος θέλει να ακούσει το "Ride" αλλά και όλη μας τη δισκογραφία και επίσης να παραγγείλει το album σε φυσική μορφή (CD digipak) και αρκετό merch. Επίσης, να μας «ακολουθήσει», γιατί έρχονται και άλλα πράγματα, σύντομα!

MG: Πώς βιώνετε την όλη κατάσταση με την πανδημία; Live δεν γίνονται και αυτό δυσκολεύει πολύ την προωθηση κάθε νέας κυκλοφορίας. Πώς σχεδιάζετε να προωθήσετε την νέα σας δουλειά;

10 Code: Η πανδημία ήταν ο κύριος λόγος που καθυστερήσαμε το release του "Ride". Ευτυχώς η ανταπόκριση του κοινού στην κυκλοφορία ήταν πολύ ενθαρρυντική, παρόλο που δεν υπάρχει η δυνατότητα να την υποστηρίξουμε με live. Μακάρι να μπορέσουμε να την παρουσιάσουμε το συντομότερο και ζωντανά. Για κανέναν δεν είναι εύκολη αυτή η κατάσταση, αλλά το παλεύουμε με ό,τι όπλα έχουμε διαθέσιμα. Όπως όλες οι μπάντες δηλαδή. Ευτυχώς η τεχνολογία είναι με το μέρος μας.

MG: Ποια είναι τα μουσικά σας σχέδια για το μέλλον;

10 Code: Πάντα θέλουμε να γράφουμε και να παίζουμε. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Γράφουμε συνεχώς υλικό και μόλις αισθανθούμε ότι έχουμε κάτι να πούμε, θα ξαναμπούμε στο στούντιο για να ηχογραφήσουμε. Μέχρι τότε... we enjoy our brand new ride!

MG: Σας ευχαριστώ πολύ γι' αυτή την κουβέντα. Μακάρι να είχαμε την δυνατότητα να την κάνουμε από κοντά με μπύρες και μουσικές, αλλά επιφυλάσσομαι για το μέλλον.

10 Code: Κι εμείς σε ευχαριστούμε πολύ Άλεξ! Καλή δύναμη και καλές μουσικές σε όλους!Φωτογραφίες : Αρχείο 10 Code

Μπορείτε να τους βρείτε και να τους ακολουθήσετε εδώ:
Διαβάστε ακόμα