Μάρκος Κουμάρης (Locomondo): Είμαστε 6 άτομα με τελείως διαφορετικές ηλικίες, από άλλες κοινωνικές τάξεις, ποδοσφαιρικές ομάδες & πολιτικές αντιλήψεις

Ο Αντώνης Κατσαμάς μίλησε με τον Μάρκο Κουμάρη των Locomondo για τις ιστορίες των τραγουδιών τους, το ταξίδι στη Τζαμάικα, την κυκλοφορία του νέου δίσκου από εφημερίδα και τους λόγους για τους οποίους είναι μια τόσο δεμένη παρέα εδώ και 12 χρόνια!
Διαβάστηκε φορες
Ο Αντώνης Κατσαμάς μίλησε με τον Μάρκο Κουμάρη των Locomondo για τις ιστορίες των τραγουδιών τους, το ταξίδι στη Τζαμάϊκα, την κυκλοφορία του νέου δίσκου από εφημερίδα, τους λόγους που διαλύονται τα συγκροτήματα, τα επόμενα σχέδια και τους λόγους για τους οποίους είναι μια τόσο δεμένη παρέα εδώ και 12 χρόνια!

Ο τελευταίος σας δίσκος, αν και ανεξάρτητη παραγωγή δόθηκε δωρεάν από εφημερίδα. Ήταν από επιλογή; Ήταν ανάγκη λόγω έλλειψης δισκοπωλείων; Τι αποτέλεσμα είχε αυτό το εγχείρημα;

απ.
Πλέον ενώ τα έξοδα για να κάνεις ένα cd είναι τα ίδια όπως παλιά , τα έσοδα έχουν μηδενιστεί. Όταν έχεις δουλέψει 6 μήνες και έχεις περίπου 12.000 Ευρώ έξοδα για να βγάλεις ένα δίσκο είναι δύσκολο να τα πάρεις πίσω. Εκτός και αν σε στηρίζει μία μεγάλη δισκογραφική εταιρεία. Εμείς όμως στο συγκεκριμένο δίσκο τα κάναμε όλα μόνοι μας. Εξώφυλλα, πληρωμή Artwork, τύπωση, ατελείωτες ώρες ηχογραφήσεων, μίξεις, mastering, να πληρώσουμε τους guest μουσικούς, πληρωμή video clip... Οπότε έπρεπε να το κυκλοφορήσουμε μέσω εφημερίδας.

Τι περιθώρια εξέλιξης στον ήχο έχει η regge; Πώς “μεγαλώνει” ο ήχος τον Locomondo;

απ.
Μεγαλώνει όπως μεγαλώνουν ηλικιακά αυτοί που γράφουν τα τραγούδια. Αλλάζει το πρίσμα από το οποίο το βλέπεις τα πράγματα. Δηλαδή αλλιώς βλέπεις τη ζωή ως 20άρης, αλλιώς ως 30άρης και αλλιώς ως 40άρης. Αυτό όμως που παραμένει σταθερό είναι ο ρυθμός που θα πατήσουν οι στίχοι με τους οποίους θα χορέψει ο κόσμος, αλλά και θα προβληματιστεί.

Ο “Κύριος Κώστας” είναι υπαρκτό πρόσωπο;

απ.
Ποιο δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο στα τραγούδια μας; Εγώ δεν μπορώ να δημιουργήσω φανταστικές ιστορίες. Είμαι λίγο τσακωμένος με την παραίσθηση, αλλά και με την υπερβολή. Μ'αρέσει να περιγράφω αυτά που έχω ζήσει προσπαθώντας να μεταφέρω τη συγκίνηση που ένιωσα χωρίς να υπερβάλλω. Γι' αυτό και σπάνια βλέπεις στα τραγούδια μας λέξεις όπως “πάντα”, “Θεός” κτλ.

Πόσο απέχει ο Μάρκος όταν πρωτοξεκινούσε με τους Locomondo με σήμερα;

απ.
12 χρόνια απέχει! Αλλάζω ως άνθρωπος. Βλέπω τα πράγματα διαφορετικά. Και σε 22 χρόνια θα τα βλέπω ακόμα πιο διαφορετικά. Αυτό που έχει μείνει σταθερό είναι οι συνοδοιπόροι μου, οι φίλοι μου πλέον στους Locomondo. Από συγκρότημα έχει γίνει παρέα, εν μέρει και οικογένεια. Άλλωστε, εμένα ανέκαθεν μου άρεσε να κάνω μακροχρόνιες σχέσεις με τους φίλους μου, γιατί πιστεύω ότι μπορείς να χτίσεις σιγά σιγά. Είναι αυτό που παρατηρεί και ο κόσμος σε εμάς. Υπάρχει ένα ισχυρό δέσιμο μεταξύ μας.

Περιέγραψε μου λίγο την παρέα του group...

απ.
Μπορείς να μας δεις και ως ένα κοινωνικό πείραμα! Είμαστε 6 άτομα με τελείως διαφορετικές ηλικίες, κοινωνικές τάξεις, ποδοσφαιρικές ομάδες, πολιτικές αντιλήψεις... Βλέπεις όμως ότι αυτά τα άτομα τα τελευταία 12 χρόνια μπορούν να κοιμηθούν μαζί σε ένα βαν ή σε ένα καναπέ... Υπάρχει αγάπη και χημεία μεταξύ μας! Μας ενώνει η μουσική και όλες αυτές οι εμπειρίες που έχουμε περάσει μαζί.

Κάποιοι λένε ότι τα συγκροτήματα είναι μοιραίο να διαλυθούν κάποια στιγμή...

απ.
Τα συγκροτήματα διαλύονται για δύο λόγους. Για τις γυναίκες και για τα χρήματα. Μπορεί, για παράδειγμα, να έρθει μια γυναίκα για να τραγουδήσει στο group, να την ερωτευθεί ένας και αυτό να αποτελέσει πρόβλημα. Όσο για τα χρήματα, μπορεί κάποιος να νομίσει κάποια στιγμή ότι τον “έριξαν” και να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις. Εμείς φροντίσαμε αυτά από την αρχή να τα ξεκαθαρίσουμε. Ιδίως όσον αφορά τα χρήματα...Ποια στιγμή από όλη σας την πορεία σε υποχρεώνει να μην την ξεχνάς και ποια είναι αυτή που θα ήθελες να ξεχάσεις και δεν μπορείς;

απ.
Κυρίως στη αρχή κάνεις πολλά λάθη από την απειρία σου. Μετά μαθαίνεις σιγά σιγά και δεν τα ξανακάνεις. Παράλληλα όμως κάνεις και τα πιο ωραία πράγματα τότε. Επειδή ακριβώς έχεις αυτή την αθωότητα της αρχής! Αυτό που δεν μπορώ να ξεχάσω είναι το ταξίδι μας στην Τζαμάικα. Γιατί δεν ήταν ένα ταξίδι που πας π.χ. διακοπές. Ήταν ιδιαίτερη εμπειρία από όλη την προετοιμασία που κάναμε 3 μήνες πριν μέχρι το τέλος. Ήταν το γεγονός ότι κάποια παιδιά από το group δεν είχαν καν ταξιδέψει εκτός Ελλάδας. Είναι πολύ ωραία η αίσθηση, γιατί κατά κάποιο τρόπο γράφεις ιστορία! Ή τουλάχιστον κάποιοι από μας έτσι νοιώθανε, καθώς μέχρι τότε (και μέχρι σήμερα) είμαστε μάλλον το μόνο ελληνικό συγκρότημα που έχει ηχογραφήσει reggae στην Τζαμάικα και μάλιστα με συνεργάτη του Bob Marley (Vin Gordon).
Η Τζαμάικα είναι για παράδειγμα μια από εκείνες τις τρέλες που ίσως να μην κάναμε σήμερα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου σημείο στην πόλη;

απ.
Το σπίτι μου. (γέλια) Οι γονείς μου είχαν πάντα λατρεία με τα ταξίδια αλλά σε ακραία μορφή. Δηλαδή από τεσσάρων χρόνων ταξιδεύω. Πεντέμισι χρόνων ήμουν στη Ναμίμπια, στα έξι στο Νεπάλ, στα εφτά στη Γουατεμάλα, μετά στην Ταϊλάνδη και την Αυστραλία. Ταξίδευαν με το δικό τους τρόπο που δεν συμπεριλάμβανε ιδιαίτερες ανέσεις. Έχω κουραστεί λοιπόν κάπως από τα ταξίδια. Με το συγκρότημα βέβαια έχουν πλάκα. Πλέον όμως αυτό που μ'αρέσει είναι να γυρίζω στο σπίτι και να αράζω στον καναπέ μου. Κάτι που μου έλειψε στα παιδικά μου χρόνια.

Ποια είναι τα σχέδια σας από εδώ και πέρα.

απ.
Το group κλείνει φέτος τα 12 χρόνια. Μπροστά μας είναι μία περιοδεία το καλοκαίρι, η οποία ξεκινάει με την εμφάνισή μας στη “Σχεδία” στις 3 του μηνός, συνεχίζει σε όλη την Ελλάδα και κλείνει με μία 10ήμερη περιοδεία στο εξωτερικό το φθινόπωρο, όπως κάνουμε κάθε χρόνο τα τελευταία 7 χρόνια. Αυτό που θα ήθελα εγώ να κάνω κάποια στιγμή παράλληλα με τους Locomondo είναι ένα δικό μου project, το οποίο έχω εδώ και καιρό στο μυαλό μου. Θα είναι τελείως διαφορετικό από τον ήχο των Locomondo. Παράλληλα, προκύπτουν και νέες ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως η τελευταία. Η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη μας πρότεινε να κάνουμε σε όποιο τραγούδι του πατέρα της θέλουμε μία διασκευή. Κάναμε τη “Μυρτιά” σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα στα πλαίσια κάποιας συλλογής διασκευών του Μίκη Θεοδωράκη. Τέλος, κυκλοφόρησε πριν από ένα χρόνο στη Γερμανία η τελευταία μας δισκογραφική δουλειά, με τίτλο “ New day rising” και μπορεί να την ακούσει ο κόσμος μέσω youtube.

https://www.facebook.com/Locomondo.official
http://www.locomondo.gr
https://www.youtube.com/user/locomondo

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
6,9 / 10 (σε 11 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα