Σωκράτης Μάλαμας

Ακούσαμε τους Θανάση Παπακωνσταντίνου & Σωκράτη Μάλαμα στον Νέο Πύργο Ευβοίας

Ένας από τους σταθμούς της καλοκαιρινής τους περιοδείας ήταν και η παραλία Νησιώτισσα στη βορειοδυτική Εύβοια και εμείς ήμασταν εκεί!
Διαβάστηκε φορες
[Γράφει ο Κωστής Ρουμελιώτης]

Σε μια υπέροχη παραλία στην βορειοδυτική Εύβοια, την Νησιώτισσα, είχαμε την τύχη να απολαύσουμε τον Θανάση και τον Σωκράτη ή τον Σωκράτη και τον Θανάση, αν προτιμάτε, δεδομένου ότι και οι δύο ανήκουν σε μια ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων, που η δημοφιλία και η αγάπη του κόσμου, τους καθιστά αναγνωρίσιμους μόνο με το μικρό τους όνομα.

Η συναυλία διοργανώθηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Πολιτισμού «Αναγέννηση Νέου Πύργου» κι από νωρίς το πλήθος του κόσμου που μαζεύτηκε ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών του. Άξιο αναφοράς, οι βαρκούλες και το κάθε λογής πλεούμενο που βρέθηκαν δίπλα στην ακτή για την συναυλία, δίνοντάς μας εικόνες βγαλμένες από καρτ - ποστάλ.

Με τον κόσμο να συρρέει συνεχώς, στις 10.15 εμφανίστηκαν στην σκηνή, εμφανώς χαρούμενοι και ευδιάθετοι, όπως και οι ίδιοι δήλωσαν στο καθιερωμένο καλωσόρισμα προς τον κόσμο που τους επευφημούσε. 

Μάλαμας-Θανάσης

Ο «Τειρεσίας» ξεκίνησε με τους δύο δημοφιλείς καλλιτέχνες να εναλλάσσονται φωνητικά και έκπληξη αποτέλεσε η άνετη και χαλαρή παρουσία και ερμηνεία του Θανάση Παπακωνσταντίνου που με την βοήθεια του φίλου και συνεργάτη του, Σωκράτη Μάλαμα, έδειχνε να απολαμβάνει το live. Τα ρητορικά ερωτήματα που έθεταν οι δύο καλλιτέχνες μεταξύ τους και ενώπιων του κόσμου, συνέθεσαν ένα παιχνίδι όπου απαντούσαν ο ένας στον άλλο με τραγούδια, ενθουσιάζοντας τους χιλιάδες φίλους τους.

Με κοινή πορεία για πάνω από 25 χρόνια, ο Θανάσης κι ο Σωκράτης, με αιτία κι αφορμή την πρόσφατη κοινή δισκογραφική δουλειά τους με τίτλο με «Με στόμα που γελά» μοιράζονται την σκηνή σε μια εκτεταμένη περιοδεία, δίνοντας μεγάλη ικανοποίηση σε κόσμο που αδημονούσε να δει μαζί τους δύο ακρογωνιαίους λίθους του σύγχρονου «έντεχνου» τραγουδιού. Τα «Είχα Τον Κήπο Της Εδέμ», «Η Καλύβα», «Σκέψη Μου Ξημερωμένη» και «Το Ζητιανόξυλο» αν και «φρέσκα», έχουν προλάβει ήδη να εκτιμηθούν και να τραγουδηθούν από το συναυλιακό κοινό.

Σε όλη την διάρκεια της συναυλίας, είχαμε σταθερή εναλλαγή των δύο πρωταγωνιστών (ένα ή δύο τραγούδια ο καθένας). Έτσι ακούσαμε συνθέσεις από την προσωπική τους πορεία, καθώς κι από παλιότερες συνεργασίες. Με τραγούδια ύμνους όπως: «Όταν χαράζει», «Αποσπερίτης», «Αγρύπνια», «Πριγκηπέσα», «Τσιγάρο ατέλειωτο» , «Νεράιδα».

Ιουλία Καραπατάκη

Όμως, στην σκηνή δεν ήταν μόνο ο Σωκράτης κι ο Θανάσης. Στα φωνητικά, και με ιδιαίτερη αυτόνομη παρουσία είχαμε την ανερχόμενη Ιουλία Καραπατάκη με φωνή που πατάει γερά στο λαϊκό τραγούδι, να ερμηνεύει τα τραγούδια των δύο καλλιτεχνών που προορίζονται για γυναικεία φωνή. Έτσι ακούσαμε την «Φεϊρουζ», τα «Έρημα κορμιά», το «Μιλώ για σένα», «Να βάλω τα μεταξωτά». Ιδιαίτερη αναφορά στον δεξιοτέχνη βιολιστή Φώτη Σιώτα που εκτός από τις δοξαριές του, μας έδωσε τις φωνητικές του αρετές στο κλασικό «Αερικό» και στο νεώτερο «Σαν παιδί».

Το μουσικό ταξίδι των Σωκράτη και Θανάση έφτασε κοντά στις τέσσερεις ώρες και όταν ακούστηκε η γνώριμη εισαγωγή του «Πεχλιβάνη» στην γραφική  παραλία της Νησιώτισσας, η νύχτα έγινε κυριολεκτικά μέρα, από τα βεγγαλικά , τους πυρσούς, και τα πυροτεχνήματα, που μετέτρεψαν την συναυλία σε Μεγάλο Σάββατο Αυγουστιάτικα.

Όσοι δεν βρέθηκαν εκείνη την μέρα εκεί ας μην στεναχωριούνται. Η μεγάλη περιοδεία των  Θανάση Παπακωνσταντίνου και Σωκράτη Μάλαμα θα συνεχιστεί και μέσα στο Σεπτέμβριο. Όλο και κάποιος προορισμός θα βολεύει.

Σωκράτης Μάλαμας
Μαζί τους:

Ιουλία Καραπατάκη: τραγούδι
Γιάννης Αντωνιάδης: κλαρίνο
Αποστόλης Γιάγκος: πλήκτρα
Δημήτρης Λάππας: κιθάρες, τζουρά, μπουζούκι
Νίκος Μαγνήσαλης: τύμπανα
Κώστας Παντέλης: ηλεκτρική κιθάρα
Γιάννης Παπατριανταφύλλου: μπάσο
Φώτης Σιώτας: βιολί, βιόλα, τραγούδι
Κυριάκος Ταπάκης: λάούτο, μπουζούκι
Τίτος Καργιωτάκης – Μάκης Πελοπίδας: ηχοληψία
Χρήστος Λαζαρίδης: σχεδιασμός φώτων
Δημήτρης Κατέβας,Αλέξανδρος Κτιστάκης: Τεχνικοί κηνής

Διαβάστε ακόμα