Αποστόλης Ξένος

Αποστόλης Ξένος: «Οφείλουμε να φτιάχνουμε τραγούδια που έχουν κάτι να πουν»

Ο Αποστόλης Ξένος εμφανίζεται την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου στο Μουσικό Κουτί και απαντά στις ερωτήσεις του MixGrill λίγο πριν ανέβει στη σκηνή.
Διαβάστηκε φορες
Ο νέος τραγουδοποιός Αποστόλης Ξένος μάς προσκαλεί στο νέο του full band live για «Μια νύχτα στο φως», την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019, στο Μουσικό Κουτί. Γιατί να πάμε, τι θα ακούσουμε; 

O Αποστόλης Ξένος απάντησε στις ερωτήσεις του Mix Grill λίγες ώρες πριν ανέβει στη σκηνή.

Αποστόλης Ξένος

Τι σου έρχεται πρώτο στο μυαλό ακούγοντας τις λέξεις «Μουσικό Κουτί»;

Ένα κουτί γεμάτο αναμνήσεις και συναισθήματα, τα οποία έχω συνδέσει με τραγούδια και μουσικές. Σκέφτομαι ένα κουτί που απελευθερώνει νότες, μελωδίες και όνειρα. Το κουτί που ανοίγουμε την Πέμπτη θα έχει εορταστικό ρυθμό, θα έχει συγκίνηση αλλά και χορό.

Ποια ανάγκη σε οδήγησε στην μουσική και το τραγούδι;

Μια ανάγκη πολύ εσωτερική, μία τάση ενδοσκόπησης προκειμένου να καταλάβω καλύτερα ποιος είμαι, και μία έντονη επιθυμία να επικοινωνήσω ουσιαστικά με τους ανθρώπους γύρω μου. 

Δημιουργούνται σήμερα τραγούδια που θα αντέξουν στον χρόνο;

Δεν μπορώ να απαντήσω με βεβαιότητα. Αυτό είναι κάτι που δείχνει μόνο ο χρόνος. Μπορώ, όμως, να πω με σιγουριά είναι ότι σε εποχές δυσοίωνες όπως αυτές που ζούμε, οφείλουμε να φτιάχνουμε έργα τέχνης τα οποία θα χρωματίζουν λίγο το γκρίζο τοπίο που μας περιβάλλει. Τραγούδια που θα έχουν κάτι να πουν.

Αποστόλης Ξένος

Έχεις πειραματιστεί πάνω σε ήδη αγαπημένα τραγούδια; Σου αρέσουν οι διασκευές που επαναφέρουν κομμάτια από προηγούμενες εποχές;

Υπάρχουν πολλά κομμάτια που θα ήθελα να διασκευάσω. Μου αρέσει που μέσω διασκευών επανέρχονται στα ραδιόφωνα κάποια τραγούδια που έχουμε ξεχωρίσει στο παρελθόν. Είναι ένας ωραίος τρόπος να επανέρχονται. Στο επερχόμενο live της Πέμπτης 19 Δεκεμβρίου θα παίξουμε το «Πάρε με απόψε, πάρε με» του Νίκου Ζιώγαλα σε μία slow reggae version. Τόλμησα να το πειράξω προς μια reggae κατεύθυνση και νομίζω έχει ενδιαφέρον. 

Με ποια 3 επίθετα θα περιέγραφες τα live που ετοιμάζεις, για φέτος τον χειμώνα, στο «Μουσικό Κουτί»;

Eορταστικά, πολύχρωμα, κάπως νοσταλγικά. Ιδιαίτερα γιορτινό θα είναι το New year’s eve party που ετοιμάζουμε με πυρετώδη ρυθμό για το βράδυ της Παραμονής Πρωτοχρονιάς.

Ποια χαρακτηριστικά θεωρείς προσόντα για έναν νέο καλλιτέχνη που βρίσκεται επί σκηνής;

Την προσωπικότητα, τη γνώση που έρχεται μέσα από σκληρή δουλειά και το μεράκι. Αποστόλης Ξένος

Ποιο τραγούδι θα αφιέρωνες σε ποιον και γιατί;

Θα αφιέρωνα το σπουδαίο παραδοσιακό «Στο ‘πα και στο ξαναλέω» στον παππού και τη γιαγιά μου, διότι με αυτούς τους δύο ανθρώπους πρωτο-τραγούδησα, σε πολύ μικρή ηλικία. Σε αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι, ο παππούς συνόδευε με το ακορντεόν κι η γιαγιά ερμήνευε με την υπέροχη φωνή της. Πού να΄ξεραν τότε, ότι μου έδειχναν τον δρόμο!

Αν η Αθήνα όπου μεγάλωσες ήταν τραγούδι, ποιο θα ήταν;

Το «Μια πόλη μαγική» του Μάνου Χατζιδάκι ή το «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη.

Διαβάστε ακόμα