Δήμητρα Γαλάνη

Δήμητρα Γαλάνη: «Ο χώρος του τραγουδιού δεν ξέρει πότε θα ξαναβγάλει το ψωμί του»

Για τη δύσκολη περίοδο που διανύουν καλλιτέχνες και τα λάθη του υπουργείου Πολιτισμού, μίλησε η Δήμητρα Γαλάνη στον Αθήνα 9.84.
Διαβάστηκε φορες
Η Δήμητρα Γαλάνη μίλησε το πρωί της Παρασκευής (08/5) στον Αθήνα 9.84 και την Μαργαρίτα Μυτιληναίου. Δε μάσησε τα λόγια της. Αναφέρθηκε στις δύσκολες ημέρες των επώνυμων αλλά και ανώνυμων ανθρώπων του Πολιτισμού, την αντίδραση άλλων χωρών σε σχέση με την πολιτιστική κληρονομία τους, τις δηλώσεις του Φοίβου Δεληβοριά αλλά και τα πολλά λάθη της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη.
 
Για το χώρο του τραγουδιού:

«Έχει πάθει μεγάλη ζημιά ο χώρος μας. Η ζημιά αυτή δεν ξέρουμε πού θα βγάλει, είναι αχαρτογράφητο τοπίο ακόμη η κατάσταση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Απλά εδώ, επειδή υπήρχε μεγάλη δραστηριότητα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των "ανοιχτών χώρων", μένουν στον αέρα μουσικοί, τεχνικοί και γραφεία παραγωγής- χωρίς να αναφερθώ ιδιαίτερα σ' εμάς τους  καλλιτέχνες, που κι εμείς οι ίδιοι ζούμε από αυτό που κάνουμε. Ξαφνικά όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι, όλες οι ειδικότητες γύρω από τη μουσική βιομηχανία είναι στον αέρα κανονικά.»

Για τις καθυστερήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού:

«Κακά τα ψέματα, έπρεπε το Υπουργείο Πολιτισμού να έχει έγκαιρα σκεφτεί όλα τα δεδομένα κι όχι να ψάχνει τώρα για λύσεις, οι οποίες μάλιστα είναι και μισές. Τέλος πάντων, τακτοποιήσεις μπορούσαν να γίνουν σε ουδέτερο χρόνο, όχι τώρα. Με τη λέξη τακτοποίηση εννοώ του καταχώρηση δεδομένων του χώρου, μητρώα, κωδικοποιήσεις κτλ. Ωραία είναι αυτά, αλλά οι άνθρωποι πεινάνε, δεν έχουν να θρέψουν τις οικογένειές τους. Πρέπει να συμβεί κάτι άμεσα. Μιλάω για όλους τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στον Πολιτισμό, όχι μόνο για το δικό μας χώρο. Ο χώρος του τραγουδιού όχι μόνο χτυπιέται, αλλά δεν ξέρει και πότε θα ξαναβγάλει το ψωμί του. Και, αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό.»

Για την κρατική ολιγωρία:

«Πίσω από όλα αυτά, όσον αφορά εμάς τους καλλιτέχνες, τους ερμηνευτές και τους δημιουργούς, φαίνεται η απίστευτη κρατική ολιγωρία. Όλα αυτά τα χρόνια φωνάζουμε για το θέμα των δικαιωμάτων. Αν ήταν τακτοποιημένα κι ήμασταν σοβαρή χώρα σε αυτά, τώρα - στην πολύ δύσκολη συγκυρία- θα μπορούσαν να το κράτος και οι υπηρεσίες του να δώσουν ένα κομμάτι ψωμί στους δημιουργούς μας. Εάν τα δικαιώματα λειτουργούσαν σωστά, όλος αυτός ο ορυμαγδός αναμεταδόσεων τραγουδιών από τα ραδιόφωνα, από τις τηλεοράσεις, από οπουδήποτε, ο δημιουργός θα έπαιρνε έγκαιρα τα νόμιμα δικαιώματά του. Έτσι όπως είναι η κατάσταση διαμορφωμένη όλα είναι ξέφραγο αμπέλι. Ο καθένας παίρνει και χρησιμοποιεί το προϊόν σου, τον κόπο σου ανεξέλεγκτα χωρίς να αποδίδει τίποτα και σε κανέναν.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι σε σωστό δρόμο, αλλά δε φτάνει αυτό. Σε αυτή τη φάση οι Οργανισμοί Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων δε στηρίζονται. Για μένα αυτό είναι σημαντικό και ταυτόχρονα απαράδεκτο. Όταν δεν στηρίζονται οι Οργανισμοί των δημιουργών και των εκτελεστών δε στηρίζεται η εθνική μας ταυτότητα, το τραγούδι. Είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα αυτό. Αυτή θα έπρεπε να είναι η δουλειά του Υπουργείου.»

Με αφορμή τη δήλωση του Φοίβου Δεληβοριά ότι "δημιουργοί και τραγουδιστές οδηγούνται σε καθολικές απαγορεύσεις μετάδοσης των έργων τους ώστε να γίνει γνωστή στο εξωτερικό αυτή η απαράδεκτη κατάσταση", η Δήμητρα Γαλάνη είπε:

«Εκεί έχουμε φτάσει. Επιτρέπεται;! Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Έπρεπε να βγει τώρα το Υπουργείο Πολιτισμού και να πει "στηρίζουμε το ελληνικό τραγούδι, την ελληνική μουσική και την ελληνική γλώσσα". Για παράδειγμα, στη Γαλλία, το γαλλικό κράτος για να προστατεύσει τη γλώσσα του ορίζει στα Μέσα 70% γαλλόφωνο ρεπερτόριο και 30% ξένο. Στηρίζει τη γλώσσα του, στηρίζει τον πολιτισμό του. Εδώ θέλουμε το Υπουργείο Πολιτισμού ενεργό, όχι στα πρακτικά. Για τα πρακτικά είναι το Υπουργείο Εργασίας. Τα Σωματεία θα ασκήσουν τις πιέσεις που πρέπει να ασκήσουν. Εδώ χρειάζεται το Υπουργείο Πολιτισμού και δεν ακούμε τίποτα. Γι' αυτό υπάρχει βαθιά δυσαρέσκεια και λυπάμαι που το λέω- τα είπε ο Σταύρος Ξαρχάκος πάρα πολύ καλά- είναι λίγη η παρουσία της κύριας Μενδώνη. Ψάχνουμε Υπουργό. Ψάχνουμε για Υπουργό Πολιτισμού. Είναι έντονο και σκληρό αυτό που λέω, αλλά απευθυνόμαστε σε μία κυβέρνηση η οποία ακούει. Αυτό έχει δείξει αυτή η κυβέρνηση. Άρα λοιπόν, πρέπει να μας ακούσει. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν σκεφτεί ένα σοβαρό σχέδιο στην ιστορία αυτή. Δεν είναι απλά εργασιακά τα θέματα, είναι θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Είναι πολύ σοβαρό. Η πνευματική ιδιοκτησία στα κράτη, για τη Ευρώπη μιλάμε- είναι το επίπεδο του πολιτισμού του κάθε κράτους. Χώρες οι οποίες δεν έχουν κάλυψη σοβαρή της πνευματική ιδιοκτησίας είναι απολίτιστες. Δηλαδή δεν μπορεί κάποιος άνθρωπος, που δεν έχει σοβαρή σκέψη για τα πράγματα, να κάνει τέτοια ζημιά σε μία κυβέρνηση που- αν μη τι άλλο- τα έχει πάει καλά ως τώρα.»

Διαβάστε ακόμα