xeiliaLouloudia toPisoMpalkoni2021

Ο ελληνικός δίσκος του μήνα: Χείλια Λουλούδια - Το Πίσω Μπαλκόνι

Τις καλοκαιρινές εβδομάδες δεν ήταν λίγοι οι καινούργιοι δίσκοι που βγήκανε στα (ψηφιακά) ράφια. Αρκετοί από αυτούς είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εμείς ξεχωρίσαμε την καινούργια δουλειά του σχήματος Χείλια Λουλούδια και σας την προτείνουμε.

Διαβάστηκε φορες

Δεν ήταν λίγοι οι καινούργιοι δίσκοι που κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια της «υψηλής σεζόν» του φετινού καλοκαιριού. Από τον χώρο του hip hop (Τσέκος & Fee), μέχρι μελοποιημένους στίχους του Νίκου Γκάτσου από τη δεκαετία του 1980 («Η Παγωμένη Θυγατέρα», από τον Νίκο Χιώτογλου), ποικιλία υπήρχε μπόλικη - όπως κάθε μήνα. Ακόμα και οι Χαΐνηδες επέστρεψαν με έναν πολύ ωραίο δίσκο και όμορφες συναυλίες. Αναπόφευκτα, ορισμένοι μας άρεσαν περισσότερο από κάποιους άλλους. Ο δίσκος που ξεχωρίζουμε και προτείνουμε να ακούσετε είναι του σχήματος Χείλια Λουλούδια με τίτλο «Το Πίσω Μπαλκόνι».

Τα Χείλια Λουλούδια είναι ένα συγκρότημα με έδρα τη Θεσσαλονίκη που δραστηριοποιείται για περισσότερα από είκοσι χρόνια, με αρκετές κυκλοφορίες και αλλαγές μελών. Δημιουργός του σχήματος και σταθερός σε στίχους και μουσική όλα αυτά τα χρόνια είναι ο Ηρακλής Ιωσηφίδης, μουσικός με σημαντική θητεία και στους 2L8. Στον καινούργιο δίσκο συνεργάζεται τόσο με παλιούς, «γνώριμους» μουσικούς όπως ο Βασίλης Αβδελάς (συνθεσάιζερς) όσο και με ανθρώπους με βαριά ιστορία στη μουσική όπως ο Ασκληπιός Ζαμπέτας (ηλεκτρική κιθάρα) με τον οποίο δεν είχε ξανασυνεργαστεί.

Ακούγονται κι άλλα όργανα στο πλούσιο ηχητικό τοπίο που έχουν στήσει στις παρυφές του indie rock: ο Γιάννης Κρατσιώτης παίζει ακορντεόν που λειτουργεί πολύ ωραία ως εισαγωγή, ως φινάλε και στους ενδιάμεσους «χρωματισμούς», ο Θάνος Αναγνωστόπουλος παίζει βιολί που δίνει ένα βαρύ ύφος ταιριαστό με τους στίχους του «Η Τελευταία Νεράιδα» και μαζί με το διακριτικό μπάσο του Γιώργου Καρρά υπάρχει ο Πέτρος Βλάχος με το φλάουτο και τη φλογέρα του να διευρύνει τα όσα ακούγονται από «Το Πίσω Μπαλκόνι».

Υπάρχει ενδιαφέρον και στιχουργικά, με τους στίχους του Ιωσηφίδη να διαβάζονται εύκολα και απομονωμένοι. Οι μουσικές καταφέρνουν να ενισχύσουν το αποτύπωμα των λέξεων, προσφέροντας όμορφα τραγούδια, και το ίδιο καταφέρνουν και οι απαγγελίες της Φωτεινής Τιμοθέου (ακούστε για παράδειγμα το «Εγώ Αν Ανέβαινα»). Ο δίσκος αυτός έρχεται τρία χρόνια μετά την προηγούμενη δουλειά του Ιωσηφίδη («Ελαιώνες», 2018) στην οποία είχε μελοποιήσει στίχους του Αντώνη Αντωνάκου και πέντε χρόνια από όταν τα Χείλια Λουλούδια δισκογράφησαν ως συγκρότημα - με διαφορετική τότε σύνθεση - το «Όμορφοι Γκρεμοί» (2016). «Ταμπέλες» που θα προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν κάποια «εναλλακτικότητα» περισσεύουν - τα τραγούδια μένουν. Ακούστε ολόκληρο τον δίσκο παρακάτω.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα