Dirty Beaches & Α Victim Of Society, Live @ Bios (11/10/11)

Τρίτη βράδυ και ενώ η πρόκριση στο Euro είναι ακόμα στον αέρα, κατευθυνόμαστε στο Bios για την πρώτη αξιόλογη συναυλία ξένου ονόματος αυτού του μαύρου κι άραχνου φθινοπώρου.
Διαβάστηκε φορες
Τρίτη βράδυ και ενώ η πρόκριση στο Euro είναι ακόμα στον αέρα, κατευθυνόμαστε στο Bios για την πρώτη αξιόλογη συναυλία ξένου ονόματος αυτού του μαύρου κι’ άραχνου φθινοπώρου (κάλιο αργά παρά ποτέ). Oι (ο) Dirty Beaches, δηλαδή ο Alex Zhang Hungtai με καταγωγή από την Ταϊβάν αλλά με έδρα τον Καναδά, μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα από τη στιγμή που τον γνωρίσαμε με το πρώτο του άλμπουμ, το "Badlands", έφτασε και στα μέρη μας για μια εμφάνιση με έντονους '50s απόηχους που τράβηξε πολύ κόσμο και τελικά γέμισε το Bios.

Η πρώτη επίκληση στο άγριο πνεύμα του rock’n’roll των πρώτων ημερών έγινε αρχικά από τους "δικούς μας" A Victim Of Society που άνοιξαν τη βραδιά. Μπορεί ο ήχος της διμελούς μπάντας να στηρίζεται αρκετά στους ρυθμούς και τα ηχητικά εφέ ενός σύγχρονου  laptop, όμως το garage και το surf εκείνων των ημερών παίζει τον πρώτο ρόλο στη μουσική τους. Δύο κιθάρες, πειραματική διάθεση  και φωνητικά που μοιάζουν προϊόν τηλεφωνικής υποκλοπής, αποτέλεσμα της χρήσης ακουστικού παλιού τηλεφώνου αντί για μικρόφωνο, συμπληρώνουν το πολύ ενδιαφέρον ηχητικό παζλ των A Victim Of Society, που έγινε ακόμα καλύτερο στα κομμάτια που φύλαγαν για το τέλος, όταν ανέβασαν το τέμπο και οι ρυθμοί έγιναν πιο χορευτικοί. Η διασκευή τους στο "Too Drunk To Fuck" των Dead Kennedys που έκλεισε τη σαραντάλεπτη εμφάνιση τους, χωρίς την οργή που πηγάζει η ερμηνεία του Biafra στο αυθεντικό, μου φάνηκε περισσότερο "drunk" από όσο "fuck!!!" θα την ήθελα, αλλά δεν χάλασε τις πολύ καλές εντυπώσεις που δημιούργησαν συνολικά με το δικό τους υλικό.


Ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυχτα και ενώ ο άχαρος συναυλιακός χώρος του Bios είχε πια γεμίσει για τα καλά, ο Alex Zhang Hungtai συνοδευόμενος από το σαξοφωνίστα Francesco De Gallo (ο ντράμερ που τους συνόδευε στην αμερικάνικη περιοδεία έμεινε πίσω ελέω budget) πήρε τη θέση του στη σκηνή και οι πρώτοι ήχοι από τους Ερημότοπους των Βρώμικων Παραλιών άρχισαν να δονούν την ατμόσφαιρα.

Dirty Beaches

Και ζωντανά ο νοσταλγικός, lo-fi '50s rock’n’roll ήχος των Dirty Beaches ακούγεται σαν να βγαίνει από ένα στοιχειωμένο jukebox. Η βασική διαφορά είναι ότι κάποιες επιρροές που δύσκολα θα τις φανταζόσουν ακούγοντας το "Badlands", βγαίνουν στην επιφάνεια όταν βλέπεις τη σκηνική παρουσία του Alex. Σε κάποιες στιγμές που άφηνε την κιθάρα του και η φωνή του συνοδευόταν μόνο από το ρυθμό του drum machine (ή όποιο εργαλείο χρησιμοποιούσε εν πάση περιπτώσει για να αντικαταστήσει τον ντράμερ), η ερμηνεία του θύμιζε rapper.

Σε άλλες στιγμές, και ειδικά στη διασκευή στους DNA, ο κιθαριστικός θόρυβος και το no wave έμπαιναν στην εικόνα και άλλαζαν τα δεδομένα για το τι μπορούμε να περιμένουμε μελλοντικά από τους Dirty Beaches. Το πνεύμα όμως που επικράτησε στο ιδρωμένο σαρανταπεντάλεπτο σετ της μπάντας ήταν αυτό ακριβώς που γεμίζει και τα αυλάκια του "Badlands", δηλαδή του πρωτόλειου rock’n’roll της εποχής του Elvis Presley και του Screamin' Jay Hawkins, φιλτραρισμένο μέσα από τις punk και garage επιρροές ονομάτων όπως οι Cramps και οι Suicide. Το τελικό αποτέλεσμα της ανάμιξης όλων αυτών των άριστων υλικών μπορεί να μην είναι πάντα όσο συναρπαστικό όσο θα ελπίζαμε, αλλά για ένα δημιουργό που ακόμα βρίσκεται στα πρώτα του βήματα, νομίζω ότι δεν ήταν και λίγα αυτά που κατάφερε να μας δώσει στην πρώτη του Αθηναϊκή εμφάνιση. Και με την ανταπόκριση που βρήκε από το κοινό, αλλά και τα πολύ καλά λόγια που γράφει για την Αθήνα στο blog του, κάτι μου λέει ότι δεν θα αργήσει να μας επισκεφτεί ξανά.



Ιδού η ερμηνεία του στο "Horses", που όπως γράφει ο ίδιος εδώ, είναι η πιο αγαπημένη του ζωντανή εκτέλεση αυτού του κομματιού έως τώρα, σε βίντεο της felicia (η υπεύθυνη και για τις φωτογραφίες) που φιλοξενείται και στο blog του:


Dirty Beaches - Horses, live @ Bios (11/10/2011)


Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα