Δρόμοι κοινοί και παράλληλοι: Σταύρος Κουγιουμτζής & Γιώργος Νταλάρας

Αν η δεκαετία του '60 σημαδεύτηκε από την μαγική συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκη με το Γρηγόρη Μπιθικώτση, σίγουρα η δεκαετία του '70 σφραγίστηκε από εκείνη του Σταύρου Κουγιουμτζή με το Γιώργο Νταλάρα.
Διαβάστηκε φορες
".....Ο Σταύρος Κουγιουμτζής ήταν ένας μεγάλος συνθέτης, ένας σπουδαίος μουσικός, ένας ξεχωριστός άνθρωπος, που αντίθετα με την εποχή όσο περνούν τα χρόνια τόσο θα μεγαλώνει η αξία του έργου του. Και για μένα δάσκαλος και μεγάλος φίλος, γιατί του οφείλω σχεδόν το ξεκίνημά μου, έτσι όπως το ονειρεύτηκα. Αναπάντεχα μπήκε στη ζωή μου όταν ήμουν μικρό παιδί, αδύναμο και με προίκισε με τα τραγούδια του, μ’ αγκάλιασε με τη στοργή του και την αγάπη του. Είναι σίγουρο ότι η σχέση μου και η ταύτισή μου με τα τραγούδια του με έκαναν καλύτερο μουσικό. Και έφυγε πρόωρα, αναπάντεχα πάλι, αφήνοντας πίσω του να αιωρούνται στη θολή ατμόσφαιρα των ημερών μας τα φωτεινά τραγούδια του κομμάτια της ευγενικής και εύθραυστης καρδιάς του......"

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ 
από το σημείωμά του στο δίσκο "Ο Γ.Νταλάρας τραγουδάει Σταύρο Κουγιουμτζή" Ζωντανη ηχογράφηση στο Ηρώδειο (2010)

Η συνεργασία τους ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '60, τότε που Κουγιουμτζής είχε έρθει από την Θεσσαλονίκη προσπαθώντας να να βρεί το δικό του δρόμο στο χώρο της μουσικής. Κάποια τραγούδια του είχαν ξεχωρίσει χωρίς να κάνουν μεγάλη επιτυχία ("Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά" με τον Μανώλη Καναρίδη το 1961 και τη Μάριον Σίβα το 1962 - "Αποχαιρετισμός" απο την χορωδία των Φίλων της Ελληνικής μουσικής το 1964 - "Μη μου θυμώνεις μάτια μου" και "Καλαμαριά" με το Γιάννη Πουλόπουλο το 1965 - "Που' ναι τα χρόνια" με το Γρηγόρη Μπιθικώτση το 1968).

Ο Νταλάρας τραγουδούσε στο πλάι του Γιώργου Μητσάκη και ήδη είχε αρχίσει να ακούγεται με το τραγούδι "Στην εποχή του Πάγκαλου".

Η γνωριμία τους έγινε μέσω του Μίνωα Μάτσα. Ο Μάτσας είχε μόλις ιδρύσει την Minos (από την Odeon), άκουσε το Κουγιουμτζή σε κάποια τραγούδια που είχε κυκλοφορήσει με τη lyra, του πρότεινε συνεργασία και μαζί, τον 18χρονο τότε, Νταλάρα.
Έτσι από τα τέλη του 1968 ξεκίνησε η συνεργασία-σταθμός για την Ελληνική μουσική που διήρκεσε περίπου μέχρι το 2000, αλλά και μια στενή φιλιά που διακόπηκε απο τον αιφνίδιο θάνατο του συνθέτη το 2005.
Αν η δεκαετία του '60 σημαδεύτηκε από την μαγική συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκη με το Γρηγόρη Μπιθικώτση, σίγουρα η δεκαετία του '70 σφραγίστηκε απο εκείνη του Σταύρου Κουγιουμτζή με το Γιώργο Νταλάρα

Το Χρονολόγιο της συνεργασίας τους

1968: Η γνωριμία τους με την καθοριστική συμβολή του Μίνωα Μάτσα

1969: Κυκλοφορία του Δίσκου του Γιώργου Νταλάρα με τον ομώνυμο τίτλο. Ο Στ.Κουγιουμτζής γράφει τη μουσική σε επτά τραγούδια εκ των οποίων στα πέντε έχει γράψει και τους στίχους:
"Ο ουρανός φεύγει βαρύς", "Ποιο δρόμο να διαλέξω", "Αν ειν’ να ‘ρθεις" , "Το λιμάνι (Είπες αντίο)", "Κάπου στα Πετράλωνα"
και επίσης τα: "Μού ‘δωσε ο πλάστης την καρδιά", "Πού ‘ναι τα χρόνια" * σε στίχους  'Ακου Δασκαλόπουλου
* Πρώτη εκτέλεση: Γρηγόρης Μπιθικώτσης

1970: Κυκλοφορία του δίσκου Να 'τανε το 21. Η πρώτη ολοκληρωμένη συνεργασία τους. Ας δούμε τα τραγούδια του δίσκου. Σε παρένθεση οι στιχουργοί των τραγουδιών :
"Να ‘τανε το ‘21" (Σ. Τσώτου), "Μ’ έκοψαν με χώρισαν στα δυο" (Γ. Θέμελη), "Δώσε μου το χέρι σου" (Σ. Τσώτου), "Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά" *(Στ. Κουγιουμτζή), "Έτσι ειν’ οι ανθρώποι" (Σ. Τσώτου), "Κάπου νυχτώνει" (Στ. Κουγιουμτζή), "Δίχως την καρδούλα σου" (Α. Δασκαλόπουλου), "Το σακάκι μου κι αν στάζει" (Α. Δασκαλόπουλου), "Στο καπηλειό" (Σ. Τσώτου)
* Πρώτη εκτέλεση: Μανώλης Καναρίδης

1971: Κυκλοφορία του δίσκου του Γιώργου Νταλάρα Ο μέτοικος. Ο Σταύρος Κουγιουμτζής συμμετέχει με τα τραγούδια:
"Είναι πια καιρός" και "Βασανάκι βασανάκι" σε στίχους δικούς του και " Με 'κοψαν με χώρισαν στα δυο" (Γ.Θέμελη)
Επίσης την ίδια χρονιά κυκλοφορεί ο δίσκος  Όταν ανθίζουν πασχαλιές όπου εκτός του Νταλάρα συμμετέχει και ο Γιάννης Καλατζής
"Αν ήτανε να σ’ αρνηθώ" (Στ. Κουγιουμτζή), "Κάποιον άλλον φίλησες" (Α. Δασκαλόπουλου), "Έρημος μεσ’ στην ερημιά"* (Στ. Κουγιουμτζή), "Όταν ανθίζουν πασχαλιές" (Στ. Κουγιουμτζή), "Χάντρα στο κομπολόι σου" (Α. Δασκαλόπουλου), "Ένας κόμπος η χαρά μου" (Στ. Κουγιουμτζή),
* Πρώτη εκτέλεση: Φώτης Δήμας

1973: Κυκλοφορεί το Ηλιοσκόπιον σε μουσική Σταύρου Κουγιουμτζή και  ποίηση Γιώργου Θέμελη. Εκτός του Γιώργου Νταλάρα συμμετέχει και η Αιμιλία Κουγιουμτζή
"Το πρώτο περιστέρι", "Λίγη ειν’ η σάρκα", "Αυτός που θα φανερωθεί", "Η πρώτη Ανάσταση", "Πάσχα των Ελλήνων", "Να σταματήσω τον καιρό", "Χασάπικο".

1974: Μικρές Πολιτείες. Γιώργος Νταλάρας και Σταύρος Κουγιουμτζής σε ένα από τα πιο σημαντικά άλμπουμ τους με τη συμμετοχή της Άννας Βίσση
"Να ΄μουν ο Μεγαλέξανδρος" (Σ. Τσώτου), "Ήταν πέντε ήταν έξι" (Στ. Κουγιουμτζή), "Του κάτω κόσμου τα πουλιά" (Μ. Ελευθερίου), "Αν σε δω σε ξένα χέρια" (Στ. Κουγιουμτζή), "Τώρα που θα φύγεις" (Μ. Ελευθερίου), "Το πουκάμισο το θαλασσί" (Α. Δασκαλόπουλου), "Αυγερινό παράπονο" (Α. Δασκαλόπουλου), "Τα πρώτα λόγια" (Μ. Ελευθερίου), "Τα χρέη της καρδιάς σου" (Μ. Ελευθερίου)
Επίσης την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και ο δίσκος Νιάτα όπου συμμετέχουν και οι δύο χωρίς όμως να συνεργαστούν !!!!

1975: Κυκλοφορεί ο δίσκος Στα ψηλά τα παραθύρια που κατα κάποιο τρόπο θεωρείται η συνέχεια του δίσκου "Μικρές Πολιτείες" . Οι συντελεστές είναι οι ίδιοι, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιώργος Νταλάρας και Άννα Βίσση.

"Στα ψηλά τα παραθύρια" (Λ. Παπαδόπουλου), "Έχεις την πόρτα σου κλειστή" (Μ. Μπουρμπούλη), "Σαν σβησμένο καρβουνάκι" (Μ. Ελευθερίου), "Αχ τι άδικο" (Α. Δασκαλόπουλου), "Όλα καλά" (Στ. Κουγιουμτζή), "Σαν ραγίσει το ποτήρι" (Μ. Ελευθερίου),"Κάποιος χτύπησε την πόρτα"(Λ. Παπαδόπουλου), "Μη μου θυμώνεις μάτια μου"* (Στ. Κουγιουμτζή)

* Η πρώτη εκτέλεση είναι με την Χορωδία Φ.Ε.Μ (Φίλων Ελληνικής Μουσικής) και το τραγούδι είχε τίτλο "Αποχαιρετισμός" ενώ υπήρχε και μία μικρή διαφορά στους στίχους. Δεύτερη εκτέλεση είναι με τον Γιάννη Πουλόπουλο.

1983: 20 & 21/8 συναυλία του Γιώργου Νταλάρα με τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή στο Θέατρο Λυκαβηττού.

1986: Τρελοί και Άγγελοι. Η συνεργασία τους μετά από 10 χρόνια. Στο δίσκο συμμετέχει και η Ελευθερία Αρβανιτάκη
"Τρελοί και άγγελοι (Ντύλαν Τόμας)" (Στ. Κουγιουμτζή), "Άδειοι οι δρόμοι" (Στ. Κουγιουμτζή), "Τα κατά Ματθαίον πάθη" (Κ. Κινδύνη), "Τα πολύχρωμά σου μάτια" (Στ. Κουγιουμτζή), "Σ’ αυτή την πόλη" (Στ. Κουγιουμτζή), "Οι ελεύθεροι κι ωραίοι" (Μ. Ελευθερίου), "Μη γυρεύεις ομορφιές" (Στ. Κουγιουμτζή), "Το φορτηγό" (Κ. Κινδύνη),"Όποιος τραγουδάει τον πόνο" (Μ. Ελευθερίου), "Τι σημαίνει αγάπη" * (Κ. Ριτσώνη)
* Πρώτη εκτέλεση: Αιμιλία Κουγιουμτζή

1991: 20/5 Συναυλία του Γιώργου Νταλάρα με μουσική και τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή στο Παλέ ντε σπορ Θεσσαλονίκης

1992: Νοέμβριος Συναυλία του Γιώργου Νταλάρα με μουσική και τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή στο Παλέ ντε σπορ Θεσσαλονίκης

1997: 13 & 14/6 Η παρουσίαση του έργου "Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

1998: Κυκλοφορία σε δίσκο του Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων με την συμμετοχή της Αιμιλία Κουγιουμτζή και απαγγελία του Δημήτρη Καταλειφού
"Θεός Κύριος", "Κύριε, εκέκραξα προς Σε", "Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριο", "Κύριε, καταφυγή", "Κύριε των δυνάμεων", "Άξιον Εστί", "Ιδού ο Νυμφίος έρχεται", Εξέδυσάν με τα ιμάτιά μου", Σήμερον κρεμάται επί ξύλου", " Διεμερίσαντο τα ιμάτιά μου", "Την Ανάστασίν σου Χριστέ, Σωτήρ","Χριστός Ανέστη"

1998: 13/4 Παρουσίαση του έργου "Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων" στο Παλέ ντε σπορ Θεσσαλονίκης

2000: Κυκλοφορία του δίσκου Έβρεχε ο κόσμος Η τελευταία δισκογραφική τους συνεργασία. Ο Νταλάρας συμμετέχει στο δίσκο ερμηνεύοντας τα τραγούδια: "Ο δραπέτης" (Λ. Ανδρέου), "Στη φυλακή με κλείσανε" (Ν. Λαπαθιώτη), "Αυτός ο κόσμος" (Στ. Κουγιουμτζή)

2005: 12 Μαρτίου ο συνθέτης ταξιδεύει στη γειτονιά των αγγέλων
Στις 13/6 συναυλία αφιέρωμα τπυ Γ.Νταλάρα στη μνήμη του συνθέτη στο Θέατρο Γης

2008: Τον Σεπτέμβριο  στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Παρα θιν' αλός" του δήμου Καλαμαριάς, στον οποίο ο Σταύρος Κουγιουμτζής πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, διοργανώθηκε αφιέρωμα προς τιμήν του συνθέτη, στο οποίο εκτός απο τον Γιώργο Νταλάρα τραγούδησαν και οι Ανδρέας Καρακότας, Μανώλης Χατζημανώλης, Μαρία Κουγιουμτζή και Δέσποινα Παγιούλα. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στον χώρο του στρατοπέδου "Κόδρα". Το αφιέρωμα επαναλήφθηκε, αυτή τη φορά υπο την επιμέλεια του Γιώργου Νταλάρα και στο Ηρώδειο λίγες μέρες μετά ( 17&18/9)

2010: Κυκλοφορία του δίσκου Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά Σταύρο Κουγιουμτζή Ζωντανή ηχογράφηση από το Ηρώδειο

Πολύτιμη Βοήθεια
wikipedia
dalaras internet community

Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα