Music is my Radar - Νοέμβριος & Δεκέμβριος '09 (Νew moon, Lumiere Brother)

Κυκλοφορία του διμήνου αποτελεί το soundtrack της επιτυχημένης σειράς Twilight που περιλαμβάνει εξαιρετικές συνθέσεις από τους Death cab for cutieThom Yorke και βέβαια το Slow life των Grizzly Bear.
Διαβάστηκε φορες
Μετά τις ανασκοπήσεις της δεκαετίας και τις προσωπικές μου επιλογές για τα αγαπημένα albums και singles, δες εδώ και εκεί, ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στο παρόν και να ρίξουμε μια ματιά στις σημαντικότερες κυκλοφορίες των δύο τελευταίων μηνών του έτους, πριν προχωρήσουμε στην ανασκόπηση του 2009. Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι το Φθινόπωρο της τελευταίας χρονιάς της δεκαετίας 2000-2009 ήταν μάλλον απογοητευτικό από πλευράς κυκλοφοριών.  

Κυκλοφορία του διμήνου αποτελεί το soundtrack της επιτυχημένης σειράς Twilight που περιλαμβάνει εξαιρετικές συνθέσεις από τους Death cab for cutie, Band of skulls και Lykke Li, που θυμίζει έντονα ερμηνεία της Hope Sandoval. Επίσης συμμετέχουν οι Muse, με το καλύτερο τραγούδι από το τελευταίο τους album, ενώ στο πνεύμα της ταινίας είναι και οι συνθέσεις των Editors, όπως και του Thom Yorke. Αν όμως πρέπει να ξεχωρίσουμε ένα  μόνο τραγούδι από το soundtrack, τότε θα ψήφιζα το Slow life των Grizzly Bear.

Οι λάτρεις του θορύβου θα απολαύσουν τον δεύτερο δίσκο των A place to bury strangers, του πιο φασαριόζικου group του πλανήτη, με τίτλο Exploding head. Περισσότερα για τον δίσκο γράφει ο Ody εδώ. Δηλωμένες πηγές έμπνευσης του συγκροτήματος, μεταξύ άλλων, οι Jesus and Mary chain οι My bloody Valentine και οι Big Black. Μου άρεσαν περισσότερο τα It is nothing, In your heart, Keep slipping away, Everything always goes wrong και Exploding head

Το πρώτο album των Antlers από το Brooklyn αποτελεί ένα από τα καλύτερα ντεμπούτα που ακούσαμε φέτος. Το Hospice είναι δομημένο σαν βιβλίο με πρόλογο, επίλογο και επιμέρους κεφάλαια. Η φωνή του Peter Silberman έχει γραφτεί πώς συνδυάζει τις φωνές του Antony, από τους Antony and the Johnsons, και του Jeff Buckley! Ξεχωρίζουν τα Kettering, Sylvia, Bear, Two και Wake.

Το Fiction του Lumiere Brother ή Θανάση Χριστοδούλου από την Archangel, αναλυτική κριτική εδώ, είναι από τις σημαντικότερες εγχώριες κυκλοφορίες για το 2009. Η ερμηνεία του Θανάση παραπέμπει σε κινηματογραφικές εικόνες και ο ίδιος περιγράφει την μουσική που παίζει ως pop με ιδιαίτερη λατρεία στα διπλά φωνητικά.

Το Julian Plenti is … skyscraper είναι η πρώτη solo δουλειά του Paul Julian Banks ή Julian Plenti, τραγουδιστή και κιθαρίστα των Interpol. Κινείται σε διαφορετικό, πιο ακουστικό - folk ύφος από τους  Interpol και έχει αποσπάσει αρκετά καλές κριτικές. Αξίζουν την προσοχή μας τα Only if you run, Fun that you have, Games for days και Unwind.  

Οι Temper Trap από την Μελβούρνη κυκλοφόρησαν το αξιόλογο ντεμπούτο τους Sweet disposition σε παραγωγή του Jim Abiss (Arctic Monkeys, Kasabian). Λεπτομέρειες εδώ.

Σίγουρα οι φίλοι των Echo and the Bunnymen δεν θα απογοητευθούν από την νέα τους κυκλοφορία The fountain, ούτε θα χρειαστεί να ξοδευτούν αφού μπορούν να την κατεβάσουν δωρεάν. Μου άρεσαν περισσότερο τα Forgotten fields, Do you know who I am και Proxy. Από την αρχική σύνθεση του συγκροτήματος έχει μείνει, εκτός από τον  Ian Mc Culloch, μόνο ο κιθαρίστας Will Sergeant.

Οι Bad Lieutenant είναι το τέταρτο σχήμα που συμμετέχει ο Bernard Sumner, μετά τους Joy Division, New Order και Electronic. Σχηματίστηκαν πριν δύο χρόνια, ενώ στη σύνθεσή τους συμμετέχουν ακόμα οι Phil Cunningham, Stephen Morris, αλλά και ο Alex James των Blur. Οι συνθέσεις τους δεν απέχουν από αυτές των  New Order και ξεχώρισα τα Sink or swim, Twist of fate και το This is home, που θυμίζει το Crystal.

Ενώ το Merriweather post pavillion των Animal Collective  βρίσκεται ήδη στις περισσότερες λίστες με τα καλύτερα albums της χρονιάς για διάφορα έντυπα  αλλά όπως μπορείς να δεις και εδώ στο νούμερο 5 της λίστας του mixgrill με τα albums της δεκαετίας, το συγκρότημα από την Βαλτιμόρη κυκλοφόρησε το  νέο του EP Fall be kind, που περιλαμβάνει 5 τραγούδια, πριν από μερικές ημέρες .

Είναι λογικό οι εξαιρετικές κυκλοφορίες albums και singles του Moz τα τελευταία χρόνια να συνοδεύονται από αναλόγου ποιότητας B sides. Έτσι αυτά από το You are the quarry έως το φετινό Years of refusal συγκεντρώθηκαν στο Swords. Μου τράβηξαν περισσότερο την προσοχή τα Don’t make fun of daddy's voice, Christian Dior, It’s hard to walk tall when you' re small και Children in pieces.

ALBUMS

OST – The twilight saga new moon
ANTLERS – Hospice
JULIAN PLENTI – Julian Plenti is … skyscraper
LUMIERE BROTHER – Fiction
A PLACE TO BURY STRANGERS – Exploding head
THE TEMPER TRAP – Conditions
ECHO AND THE BUNNYMEN – The fountain
BAD LIEUTENANT – Never cry another tear
ANIMAL COLLECTIVE – Fall be kind (EP)
MORRISSEY - Swords

SINGLES

DEATH CAB FOR CUTIE – Meet me on the equinox
A PLACE TO BURY STRANGERS – In your heart
FLAMING LIPS – Watching the planets
THE TEMPER TRAP – Sweet disposition
ECHO AND THE BUNNYMEN – Think I need it too
BAD LIEUTENANT – Sink or swim
FLORENCE AND THE MACHINE – You’ve got the love
DEVENDRA BANHART – Baby
ANTLERS – Bear
JULIAN PLENTI – Games for days
GRIZZLY BEAR – While you wait for the othersΔιαβάστε ακόμα