"Η Βασίλισσα του Χιονιού" @ Θέατρο Τζένη Καρέζη

Την προηγούμενη βδομάδα παρευρεθήκαμε, στην παιδική θεατρική παράσταση «Η βασίλισσα του χιονιού».
Διαβάστηκε φορες
Την προηγούμενη βδομάδα παρευρεθήκαμε, με τον φίλο και συνεργάτη Αντώνη Κατσαμά, στην παιδική θεατρική παράσταση «Η βασίλισσα του χιονιού», που παρουσιάζει το Θέατρο ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ στην παιδική του σκηνή, σε συνεργασία με τον Θεατρικό Οργανισμό ΠΡΑΞΗ ΕΠΤΑ. Το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ζωντανεύει μέσα από τα βιβλία και γίνεται ένα όμορφο θέαμα για μικρούς και μεγάλους, υπό τη διασκευή και σκηνοθεσία του Θόδωρου Γράμψα. Ένα συγκινητικό ταξίδι γεμάτο πίστη, επιμονή και αγάπη.

Ο Άντερσεν ήταν ο πρώτος συγγραφέας που ανέδειξε το παραμύθι, ώστε να θεωρείται λογοτεχνία . Κάποτε είπε : "Έχω πολύ υλικό, συχνά μου φαίνεται σαν ο κάθε φράχτης , το κάθε μικρό λουλούδι να μου λέει : “Κοίταξέ με μόνο για μια στιγμή και αμέσως η ιστορία μου θα περάσει μέσα σ’ εσένα”, και έπειτα , αν έχω διάθεση, έχω την ιστορία."

Στον Κόσμο του Άντερσεν , όπως στο Θέατρο , διυλίζονται κάποια από τα μεγάλα καθιερωμένα θέματα της Τέχνης : παιδικά χρόνια , αγάπη , απώλεια και θάνατος. Είναι δραματοποιημένα έτσι ώστε ένα παιδί να μπορεί να τα καταλάβει , και όπως έλεγε ο ίδιος “…ενθυμούμενος πάντα , ότι ο πατέρας και η μητέρα συχνά ακούνε κι αυτοί και θα πρέπει να δώσεις και σε αυτούς κάτι ανάλογο της δικής τους αντίληψης…”

Στην Βασίλισσα του Χιονιού λοιπόν ο Άντερσεν καταπιάνεται με τα παιδικά χρόνια την αγάπη και την απώλεια. Η Γκέλντα και ο Καρλ είναι δύο μικρά παιδιά , αγαπημένοι φίλοι που ζουν ξέγνοιαστα κι ευχάριστα τα παιδικά τους χρόνια. Ώσπου έρχεται η βασίλισσα του χιονιού και με δόλιο τρόπο, με μάγια, κλέβει τον Κάρλ και χωρίζει τους δύο φίλους.Η Γκέλντα όμως θα κάνει τα πάντα να ξαναβρεί τον φίλο της. Βρίσκει τον Κάρλ. Μ’ ένα τραγούδι του λύνει το μάγια και τον παίρνει ξανά μαζί της, στη σοφίτα της γιαγιάς . Μια μεγάλη διαδρομή , μια μεγάλη περιπέτεια και μια μεγάλη θριαμβευτική νίκη της Αγάπης με κωμικές καταστάσεις , συγκίνηση , και πολύ πολύ τραγούδι.

Η Τζένη Σταυροπούλου ή αλλιώς η "βασίλισσα του χιονιού" απάντησε σε μερικές ερωτήσεις του Αντώνη Κατσαμά:

-Σε είχαμε δει στον μονόλογο “Δεσποινίς Μαργαρίτα” του Ρομπέρτο Ατάυντε και στο “Όλη η πόλη το κουβεντιάζει” των Αντώνη και Κων/νου Κούφαλη. Πόσο διαφορετικό είναι να παίζεις για παιδικό κοινό;

Νομίζω ότι νιώθεις μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στο παιδικό κοινό, επειδή γνωρίζεις ότι πολλά παιδιά από το θέαμα που θα παρακολουθήσουν πιθανόν να αγαπήσουν ή να αποστραφούν το θέατρο! Επιπλέον, είναι τόσο εκδηλωτικό το παιδικό κοινό, αντιδρά τόσο αυθόρμητα, συμμετέχει! Μου αρέσει που ακούω τα παιδιά να γελούν, μετέχοντας διαδραστικά στη διάρκεια της παράστασης. Ο αυθορμητισμός τους, η αθώα τους ματιά και ο απλός-καθαρός τρόπος που προσεγγίζουν τα πράγματα νομίζω δεν αφήνουν κανέναν ασυγγίνητο και έτσι μετα το τέλος της παράστασης που έρχονται να δουν από κοντά τη βασίλισσα του χιονιού, η επαφή μου μαζί τους μου αφήνει μια πολύ γλυκιά αίσθηση.
Κάτι εξίσου σημαντικό και ενθαρρυντικό για εμάς είναι το ότι βλέπουμε και τους γονείς ικανοποιημένους από την παράσταση μετά το τέλος της. Είναι δηλαδή μια παράσταση την οποία μπορεί να παρακολουθήσει ευχάριστα και ένας ενήλικας.

-Παρακολουθήσαμε μια πολύ ωραία παράσταση, τη Βασίλισσα του χιονιού του Χ. Κ. Άντερσεν. Πως φτάσατε σε αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα;

Όλος ο θίασος προέρχεται από την ίδια «οικογένεια», τη Δραματική Σχολή Πράξη Επτά. 4 από τους δέκα ηθοποιούς της παράστασης έχουμε αποφοιτήσει πριν από 3 χρόνια από τη συγκεκριμένη δραματική σχολή, και υπόλοιποι 6 φοιτούν σε αυτήν. Επιπλέον, ο σκηνοθέτης της παράστασης, ο Θόδωρος Γράμψας, ο οποίος έχει κάνει και τη θεατρική διασκευή του έργου του Άντερσεν, διδάσκει και διευθύνει τη Δραματική Σχολή Πράξη Επτά. Ως εκ τούτου, όλη η διαδικασία των προβών, που έχουν ολοκληρωθεί πλέον, αλλά και των παραστάσεών μας τώρα γίνεται με πολλή χαρά, αγάπη αλλά και ευθύνη απέναντι σε αυτό που κάνουμε. Η δημιουργική εργασία του σκηνοθέτη και των ηθοποιών σε συνδυασμό με τη μουσική του Θοδωρή Οικονόμου, το σκηνικό και τα κοστούμια της Κατερίνας Σωτηρίου, καθώς και τις χορογραφίες της Βάλιας Παπαχρήστου έχει συντελέσει σε ένα, κατά τη γνώμη μου, άρτιο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα, που απ’ ό,τι είδαμε από τις πρώτες μας παραστάσεις, αγκαλιάστηκε από το κοινό.

-Τι συμβολίζει η βασίλισσα του χιονιού στο παραμύθι του Άντερσεν και πως αυτό μεταφράζεται στην απτή πραγματικότητα;

Η Βασίλισσα του Χιονιού συμβολίζει έναν αστραφτερό, αλλά κρύο και σκληρό κόσμο. Κατά τη γνώμη μου, αντιπροσωπεύει τους ανθρώπους που ενώ έχουν τη δυνατότητα μιας πολυτελούς διαβίωσης, μέσα τους νιώθουν άδειοι, κενοί. Δεν βιώνουν κάτι που θα μπορούσε να ζεστάνει την καρδιά τους, να συγκλονίσει τη ψυχή τους και να «ξεπλύνει» τη ματιά τους για να μπορέσει να παραμείνει καθαρή. Αναφέρω χαρακτηριστικά έναν στίχο του Θόδωρου Γράμψα από την παράσταση τον οποίο τραγουδάει ο Καρλ (Κυριάκος Σαλής), το αγοράκι δηλαδή που έχει κλέψει η βασίλισσα και το έχει μεταφέρει στον δικό της κόσμο.
«Ευτυχισμένος σοβαρός, είμαι σπουδαίος δυνατός,
ό,τι θελήσω το κρατώ, μα για κανέναν δεν πονώ.
Ρούχα φοράω ακριβά, έχω και οχτώ χρυσά κουμπιά,
ένα καπέλο στρογγυλό, μα εγώ δεν ξέρω ν’ αγαπώ.
Ένα δάκρυ μου ’χει λείψει να τρέξει να με πνίξει,
να με πάρει αγκαλιά, ένα δάκρυ απ’ τα παλιά».


Παίζουν οι ηθοποιοί:

Τζένη Σταυροπούλου, Μαρία Κουθούρη, Στέλλα Τσουτσάνη, Βασίλης Τουρκομένης, Κατερίνα Δηματη, Σταύρος Λιλικάκης, Μιχάλης Τακτικάκης, Βαγγέλης Βογιατζής, Κατερίνα Αθανασιάδη, Κυριάκος Σαλής.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία- θεατρική διασκευή : Θόδωρος Γράμψας
Σκηνικά – κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Χορογραφίες: Βάλια Παπαχρήστου

Πρόγραμμα Παραστάσεων
Κάθε Κυριακή 11:00 και 15:00. Επιπλέον τις μέρες των εορτών στις 13/12, 20/12, 27/12 και 3/01 στις 15:00.

Γενική Είσοδος: 10 Ευρώ
Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία.
Τιμή Εισιτηρίου : 6 Ευρώ

Προπώληση:
Ώρες Ταμείου: 10:00-13:00, 17:00-21:00
Θέατρο «Τζένη Καρέζη»
Ακαδημίας 3, Αθήνα
Tηλ. 2103636144 – 2103625520
Fax: 210 3611061
e-mail: theatre_karezi@hotmail.com
site: www.theatrotzenikarezi.com

Υ.Γ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλος ο θίασος απαρτίζεται από ηθοποιούς και μαθητές από τηΔραματική Σχολή Πράξη Επτά. Το παραμύθι σ΄ αυτή την διασκευή, έχει ανέβει στο Θέατρο Τέχνης και στο Δημοτικό Θέατρο Πάτρας, πάλι σε σκηνοθεσία του Θόδωρου Γράμψα.
Διαβάστε ακόμα