Ανασκόπηση 2014: Ο Λεωνίδας Καλμούκος επιλέγει τα καλύτερα της χρονιάς

Η χρονιά που τελειώνει σε λίγες μέρες ήταν από τις χειρότερες τα τελευταία χρόνια από πλευράς μουσικών κυκλοφοριών με ενδιαφέρον.
Διαβάστηκε φορες
Η χρονιά που τελειώνει σε λίγες μέρες ήταν από τις χειρότερες τα τελευταία χρόνια από πλευράς μουσικών κυκλοφοριών με ενδιαφέρον. Ακούσαμε κάποια καλά albums, αλλά δυστυχώς λίγα από αυτά θα θυμόμαστε και θα συμπεριλάβουμε στα καλύτερα για τη δεκαετία στην αντίστοιχη ανασκόπηση σε 5 χρόνια από τώρα. Μια ένδειξη του πόσο φτωχή ήταν η χρονιά μουσικά, αποτελεί το γεγονός ότι δυστυχώς μόνο ένα ντεμπούτο ξεχωρίσαμε για το 2015, το Sun structures των Temples.

Ο αγαπημένος μας Quantic κυκλοφόρησε φέτος ένα από τα καλύτερα προσωπικά του cd που ξεχωρίζει στα γούστα όσων αγαπούν τις  latin – world φόρμες, που τον έχουν καθιερώσει, ειδικά στο ελληνικό κοινό. Προσωπικά, τοποθετώ το Magnetica στην κορυφή των προτιμήσεών μου για το 2014. Η σύγχρονη εκδοχή του New Wave και της electropop των Metronomy είναι ιδιαίτερα απολαυστική και θεωρώ το τέταρτο φετινό album τους Love Letters το καλύτερό τους και ένα από αυτά που σαφώς ξεχώρισαν για το 2014.

Ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη ήταν και η επιστροφή μετά από 16 χρόνια των αγαπημένων μας Afghan Whigs με το Do the beast που μας απέδειξαν ότι η δημιουργικότητα τους δεν έχει στερεύσει. Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια EMA εδραιώθηκε με την κυκλοφορία της για το 2104, Future’s void, ως μία από τις σημαντικότερες γυναικείες φωνές για τη δεκαετία που διανύουμε. Οι Black keys - που η συναυλία τους στο Terra Vibe ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες για τις 30 Μαΐου - συνέχισαν τις καλές τους κυκλοφορίες με το Turn Blue και αυτήν την φορά πειραματίστηκαν περισσότερο από τα προηγούμενά τους album με την ψυχεδέλεια και την soul.

Οι Καναδοί Soul Jazz Orchestra συνέχισαν το μουσικό ταξίδι τους με το Inner Fire αναμιγνύοντας διάφορα ηχοχρώματα, όπως η afro beat και η spiritual jazz, δημιουργώντας παράλληλα μία απολαυστική party ατμόσφαιρα. Ξεκινήστε την ακρόαση με το Agoya για να μπείτε στα βαθιά.  Όμως και η λευκή new soul εκπροσωπήθηκε επάξια μέσα στο 2014 με τον ταλαντούχο multi instrumentalist, παραγωγό, remixer, dj κ.α. κύριο Adam Gibbons ή διαφορετικά Lack of Afro.

Για τους νοσταλγούς των 60’s σημαντική κυκλοφορία για το 2014 ήταν το Entropicalia, τρίτο album των Βρετανών Soundcarriers που ακούγεται σαν ιδανικό soundtrack για μία retro ψυχεδελική ταινία. Το Worship the sun, η δεύτερη δουλειά των Allah-Las, στάθηκε αντάξια του πρώτου τους album. Tην παραγωγή του έκανε ο Nick Waterhouse ο οποίος κυκλοφόρησε φέτος το Holly, ελαφρώς κατώτερο από το προηγούμενό του Time’s all gone. Όπως έγραψα και στην εισαγωγή αυτού του κειμένου το Sun Structures των Λονδρέζων Temples ήταν το ντεμπούτο της χρονιάς και θα το αγαπήσουν ιδιαίτερα οι λάτρεις των Byrds, Kinks και Who. Απομένει βέβαια να δούμε την εξέλιξή τους, αν υπάρξει, μελλοντικά.

Ο Damon Albarn κυκλοφόρησε το πρώτο solo και ιδιαίτερα εσωστρεφές album του Everyday Robots, στο οποίο αποστασιοποιείται αρκετά από το brit pop, world αλλά και πρόσφατο electro cartoon παρελθόν του. Οι Spoon και το They want my soul μας θύμισαν τι ακριβώς ήταν το alternative rock στις Η.Π.Α. τις δύο προηγούμενες δεκαετίες, χωρίς φανφάρες και περιτυλίγματα. Ο σχεδόν 80χρονος Leonard Cohen κυκλοφόρησε φέτος ένα από τα καλύτερά του album τα τελευταία χρόνια. Μία άλλη κυκλοφορία που ευχαριστηθήκαμε μέσα στην χρονιά που τελειώνει σε λίγες ώρες, ήταν η ομώνυμη επιστροφή στην δισκογραφία των Inspiral Carpets, 20 σχεδόν χρόνια μετά το τελευταίο τους album. Ο Morrissey κυκλοφόρησε το άνισο World peace is none of your business, που παρ’όλο που αποτελεί την πιο αδύναμη κυκλοφορία του τα τελευταία χρόνια, και μόνο λόγο βαρύτητας του ονόματός του κατέχει πάντα ξεχωριστή θέση στις προτιμήσεις μας. Ευχάριστη έκπληξη ήταν ο Gruff Rhys και το American Interior, ένα cd γεμάτο ξεχωριστές pop συνθέσεις.

20. FOXYGEN – …and star power
19. MONIKA – Secret in the dark
18. NICK WATERHOUSE – Holly
17. MORRISSEY – World peace is none of your business
16. LEONARD COHEN – Popular problems
15. INSPIRAL CARPETS – Inspiral Carpets
14. MAC DEMARCO – Salad days
13. ALLAH-LAS – Worship the sun
12. SOUNDACARRIERS – Entropicalia
11. BLACK KEYS – Turn blue
10. EMA – The future’s void
9. DAMON ALBARN – Everyday robots
8. LACK OF AFRO - Music for adverts
7. SOUL JAZZ ORCHESTRA – Inner fire
6. GRUFF RHYS – American interior
5. SPOON – They want my soul
4. TEMPLES – Sun structures
3. AFGHAN WHIGS – Do the beast
2. METRONOMY – Love letters
1. QUANTIC – MagneticaΑξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα