Music is my Radar - Best albums of 2009 pt I (11-40)

Το Music is my Radar θεωρεί πώς το 2009 ήταν από τις φτωχότερες χρονιές της τελευταίας δεκαετίας σε καλές κυκλοφορίες. Τα albums που μπορούμε ανεπιφύλακτα να τους αποδώσουμε τον χαρακτηρισμό «πολύ καλά» μετριούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών μας. 
Διαβάστηκε φορες
Το Music is my Radar θεωρεί πώς το 2009 ήταν από τις φτωχότερες χρονιές της τελευταίας δεκαετίας σε καλές κυκλοφορίες. Έχω την εντύπωση πώς από τα albums του 2009, αυτά που μπορούμε ανεπιφύλακτα να τους αποδόσουμε τον χαρακτηρισμό «πολύ καλά» μετρούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών μας.  

Στο σημερινό post θα ασχοληθούμε με τους δίσκους που βρίσκονται στις θέσεις 11-40 και αύριο θα παρουσιάσουμε τα 10 καλύτερα albums του 2009.

Οι Sonic Youth με το Eternal επέστρεψαν στον ήχο του Goo και του Dirty ενώ συνολικά το album τους μπορεί να θεωρηθεί ως μία από τις καλύτερες κυκλοφορίες τους για τα zeros αποδεικνύοντας πώς είναι ακόμα σε εξαιρετική φόρμα.

Ένα από τα πιο αδικημένα album της χρονιάς, αφού δεν του δόθηκε η απαιτούμενη προσοχή, είναι το Love hate and then there’s you των Von Bondies που μετά από αλλαγές στο line up τους φτιάχνουν έναν ακόμα δίσκο με speedaριστές συνθέσεις.

Στα 18 τραγούδια του διπλού album Embryonic ο Wayne Coyne και οι υπόλοιποι Flaming Lips περιπλανώνται σε ψυχεδελικά μονοπάτια με εξαιρετικό αποτέλεσμα σε αρκετές συνθέσεις. Στα I can be a frog, Watching the planets και Gemini Syringes συμμετέχει η Karen O, ενώ στο Worm mountain οι MGMT.

Οι Horrors, παρ’ όλο που τους γνωρίσαμε ως garage rock’n’roll σχήμα, με το παρουσιαστικό τους να παραπέμπει στους Cramps, με τη βοήθεια του Geoff  Barrow των Portishead στην παραγωγή μας έδωσαν ένα εκρηκτικό  album, το Primary colours, που θα αγαπήσουν οι κολλημένοι με τον σκοτεινό new wave ήχο των Sound και των Cure.

Οι λάτρεις του θορύβου απόλαυσαν τον δεύτερο δίσκο των A place to bury strangers, του πιο φασαριόζικου group του πλανήτη, με τίτλο Exploding head. Δηλωμένες πηγές έμπνευσης του συγκροτήματος, μεταξύ άλλων, οι Jesus and Mary chain, My bloody Valentine και Big Black.

Έκπληξη για την χρονιά ήταν η δισκογραφική επιστροφή των Madness που εννιά χρόνια μετά το Wonderful κυκλοφορόρησαν το διπλό The liberty of Norton folgate με συνθέσεις που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις συνθέσεις τους στα 80’s.

Οι Manic Street Preachers το 2009 κυκλοφόρησαν το Journal for Plague Lovers, σε παραγωγή του Steve Albini, που χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς ως Holy Bible pt II. Όλα τα τραγούδια του δίσκου βασίζονται σε στίχους του αγνοούμενου, από το 1994, μέλους τους Richey James.

Οι Kasabian κυκλοφόρησαν το καλύτερο album της καριέρας τους, Αυτή τη φορά προσεγγίζουν περισσότερο την ψυχεδέλεια κάτι που φαίνεται και από την πόζα τους και τα κουστούμια τους στην φωτογραφία του εξώφυλλου του West ryder pauper lunatic asylum.

Οι Βρετανοί Wild Beasts με τον ιδιαίτερο ήχο τους και τα ξεχωριστά φωνητικά των Hayden Thorpe και Tom Fleming πήραν δικαίως πολύ καλές κριτικές για την δεύτερη κυκλοφορία τους Two dancers.

Στην πρώτη δουλειά του Lolek ή Γιάννη Αναγνωστάτου με τίτλο Alone κυριαρχεί ο ρομαντισμός, η μελαγχολία και ο λυρισμός με τα φωνητικά να θυμίζουν Tom Waits, Leonard Cohen, αλλά και ελαφρώς Springsteen και Lanegan.

11. SONIC YOUTH – The eternal
12. HORRORS – Primary colours
13. KASABIAN – West ryder pauper lunatic asylum
14. WILD BEASTS – Two dancers
15. MADNESS – The liberty of Norton folgate
16. MANIC STREET PREACHERS – Journal for plague lovers
17. VON BONDIES – Love hate and then there’s you
18. LOLEK – Alone
19. A PLACE TO BURY STRANGERS – Exploding head
20. FLAMING LIPS - Embryonic
21. BRUCE SPRINGSTEEN – Working on a dream
22. PJ HARVEY + JOHN PARISH – A woman a man walked by
23. YEAH YEAH YEAHS – It’s blitz
24. ANIMAL COLLECTIVE – Merriweather post pavillion
25. DRUMS – Post punk idol rock (EP)
26. ANIMAL COLLECTIVE – Fall be kind (EP)
27. THE XX – XX
28. OST – The twilight saga new moon
29. CAMERA OBSCURA – My maudlin career
30. MONSIEUR MINIMAL – Lollipop
31. ST. VINCENT - Actor
32. JULIAN PLENTI – Julian Plenti is … skyscraper
33. MONSTERS OF FOLK – Monsters of Folk
34. ANTLERS – Hospice
35. MACCABEES – Wall of arms
36. FLORENCE AND THE MACHINE – Lungs
37. WILCO – Wilco (The album)
38. DANGER MOUSE AND SPARKLEHORSE – Dark night of the soul
39. BRAKES – Touchdown
40. LUMIERE BROTHER - Fiction
Διαβάστε ακόμα