Κώστας Χουρδάκης: "Αν στο έλεγα με ένα τίτλο ο στόχος ήταν να φτιάξουμε ένα καλλιτεχνικό στέκι!"

PassPort ART: Συναντήσαμε τον Κώστα και κουβεντιάσαμε σχετικά με το πώς υλοποιήθηκε η ιδέα αυτή και το τι μπορεί να προσφέρει στον κόσμο.

Διαβάστηκε φορες
Το PassPort μεγάλωσε και απέκτησε αδελφό χώρο! Ο πολυχώρος PassPort ART έχει την έδρα του στην Ανδρούτσου 151 και συνεχίζει να προσφέρει πολιτιστικό έργο στη ζωή του Πειραιά και όχι μόνο. Εμείς συναντήσαμε τον Κώστα Χουρδάκη και κουβεντιάσαμε μαζί του σχετικά με το πώς υλοποιήθηκε η ιδέα αυτή και το τι μπορεί να προσφέρει στον κόσμο. 

Θα θέλαμε να μας πεις πώς ξεκίνησε η ιδέα να δημιουργηθεί το PassPort ART;
Η ιδέα αυτή ξεκίνησε λόγω της ανάγκης μας να κάνουμε και άλλου τύπου δραστηριότητες που δεν μπορούσαν να ενταχθούν πλέον στο PassPort. Αρχικά, το PassPort φιλοξενούσε βιβλιοπαρουσιάσεις, σεμινάρια, βιβλιοπωλείο... Εξαιτίας των πολλών live και των απαιτήσεων αυτών των παραγωγών δεν γινόταν να συνεχιστούν αυτά εκεί, οπότε θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν άλλο χώρο. Ήταν εύκολο να βρεθεί αυτός ο χώρος; 
Όχι. Ταλαιπωρηθήκαμε αρκετά μέχρι να  καταλήξουμε σε αυτόν εδώ, διότι θέλαμε να είναι κάπως ιδιαίτερος. Θέλαμε να είναι αρχιτεκτονικά και αισθητικά διαφοροποιημένος. Το συγκεκριμένο κτίριο είναι 81 ετών. Χτίστηκε το 1934 και διετέλεσε κτίριο της Γαλλικής Πρεσβείας για κάποιο διάστημα, οπότε χρειάστηκε  πολλή προσωπική δουλειά και προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια, ώστε να διατηρηθεί η ομορφιά του. Αυτός ήταν και ο λόγος που ενώ αρχικά υπολογίζαμε να ανοίξουμε το Σεπτέμβριο τελικά άνοιξε ο χώρος λίγο πριν τις γιορτές. 

Επομένως πρόκειται για έναν πολυδιάστατο χώρο, διότι είναι χωρισμένος σε  τρία μέρη.  Στο καφέ/bistrot το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 11 το πρωί, στον χώρο εκθέσεων/εκδηλώσεων και σε βιβλιοπωλείο-δισκοπωλείο. Δεν πρόκειται για ένα αμιγώς liveαδικο.
Φυσικά, θα ήταν πολύ εύκολο για μας να δημιουργήσουμε ένα δεύτερο στέκι, πιο μικρό σε μέγεθος από το PassPort ώστε να φιλοξενεί live, αλλά δεν ήταν αυτός ο στόχος. Αν στο έλεγα με ένα τίτλο ο στόχος ήταν να φτιάξουμε ένα καλλιτεχνικό στέκι! Όσον αφορά το χώρο του δισκοπωλείου/βιβλιοπωλείου ήταν επιθυμία δική μας διότι θεωρούμε πως προσθέτει χαρακτήρα στην όλη ιδέα. Καλύπτει ένα μεγάλο μουσικό φάσμα. Θα βρεις πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες αλλά και jazz, blues, rock, hip hop & metal μουσική... Τέλος, στο βιβλιοπωλείο τρέχουμε ένα διαρκές bazaar. Μπορεί κάποιος να βρει βιβλία από 50 έως 70% πιο φθηνά και μάλιστα με αρκετές νέες εκδόσεις. Αυτό συμβαίνει, γιατί μου αρέσει πάρα πολύ να βλέπω νέα παιδιά να διαβάζουν βιβλία χωρίς να χρειάζεται να δώσουν πάρα πολλά χρήματα για να τα αποκτήσουν!
Παρόλα αυτά ταυτόχρονα μπορούν να παρουσιάζονται νέοι καλλιτέχνες εδώ; 
Εξυπακούεται πως συμβαίνει ήδη αυτό. Επιθυμία μας είναι να φιλοξενούμε στη σκηνή μας σχήματα που λόγω χωρητικότητας αυτοαποκλείονταν από το μεγάλο PassPort, να κάνουμε και πιο ιδιαίτερα live με καλλιτέχνες της jazz, blues, ακόμη και της σκηνής του ρεμπέτικου, γνωστούς καλλιτέχνες σε πιο ιδιαίτερα και ακουστικά concepts, αλλά και να βρούμε νέα παιδιά, να τα στηρίξουμε και στο κομμάτι που μας αναλογεί να μπορούμε να τα βοηθήσουμε. Κατ' επέκταση, αν κάποια από αυτά τα παιδιά δημιουργήσουν το δικό τους κοινό μέσω της συχνότητας των εμφανίσεών τους και στην πορεία νιώσουν έτοιμοι θα μπορέσουν να παίξουν και στο PassPort.

Περιμένεις αλλαγές με την άφιξη του μετρό;
Φυσικά. Θα φέρει πιο εύκολα και άλλο κόσμο στον Πειραιά. Όπως επίσης και το τραμ θα βοηθήσει πολύ, διότι όσα περισσότερα μέσα μαζικής μεταφοράς υπάρχουν τόσο το καλύτερο. Ο Αθηναίος πλέον θα κατέβει ευκολότερα στον Πειραιά αν του δώσεις τις σωστές αφορμές και τώρα πια έχει συνειδητοποιήσει τις ομορφιές του και του αρέσει πολύ η πόλη μας. Μέχρι τώρα όμως έχουμε δύο 24ωρα λεωφορεία που βοηθούν στη μετακίνηση όσων έρχονται από μακριά και δε θέλουν να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους.


Τι ρόλο πιστεύεις έπαιξε στη γαλούχηση του πειραιώτικου κοινού το PassPort και πόσο κόσμο σου "στέλνει" εδώ;
Ο Πειραιάς παρόλο που είναι μια μεγάλη πόλη, για πολλά χρόνια δεν είχε κάτι αντίστοιχο με το PassPort. Υπήρχαν πάρα πολλά clubs που έπαιζαν αυτό που λεγόταν ελληνική λαϊκοπόπ μουσική, οπότε κατά συνέπεια αν κάποιος είχε άλλα ακούσματα έπρεπε να πάει στην Αθήνα. Επομένως, η έλευση του PassPort άγγιξε κάποιους που ακούν διαφορετικά είδη μουσικής αλλά και σε ένα ποσοστό γνώρισε και καλλιτέχνες σε κοινό που δεν άκουγε τέτοιου είδους μουσικές και πλέον βλέπουμε κόσμο τέτοιο να έχει σταδιακά γίνει fan. Επίσης, παρατήρησα με μεγάλη χαρά ότι κάποιοι που προφανώς σκέφτονταν κάτι παρεμφερές αλλά δίσταζαν εδώ στην πόλη, πλέον να έχουν πάρει θάρρος από την όποια επιτυχία του δικού μας εγχειρήματος. Για παράδειγμα θεωρώ πολύ καλύτερο το γεγονός ότι σε αρκετά μικρά μαγαζιά του Πειραιά έχει ενταχθεί στο μηνιαίο τους προγραμματισμό το κομμάτι του live, ενώ προ PassPort αυτό δεν συνέβαινε ούτε για αστείο. Γενικά, χτίζονται σιγά-σιγά οι βάσεις για να αποτελέσει ο Πειραιάς μέσα στα επόμενα χρόνια μια από τις καλύτερες κι ενεργότερες «πιάτσες» στο λεκανοπέδιο, πολύ πιο όμορφη από άλλες αντίστοιχες και όχι με τον τρόπο που είχε συμβεί προ 20ετίας. Σίγουρα γίνεται σύνδεση με τον κόσμο του PassPort. Δεν μπορώ να το παραβλέψω! Μετά από μια 5ετία τόσο ενεργή όσο αυτή που έχει περάσει, το PassPort έχει χτίσει σταδιακά ένα φανατικό κοινό προερχόμενο και από τον Πειραιά και εκτός αυτού, το οποίο παρακολουθεί τα δρώμενα και μας εμπιστεύεται και μας υποστηρίζει. Ο κόσμος συνήθως ό,τι του προσφέρεις θα στο επιστρέψει παρομοίως. Ευτυχώς έχουμε χτίσει πολύ καλή σχέση με το κοινό μας και σαν χώρος και σε προσωπικό επίπεδο.
Πώς ονειρεύεσαι να δεις να μεγαλώνει αυτός ο χώρος;
Το ονειρεύομαι όπως σου είπα. Να είναι  ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος να έχει τέτοιου είδους ενδιαφέροντα και ανησυχίες και να τρέφεται από τη ζωντάνια των ανθρώπων που θα ανταποκρίνονται στο κάλεσμά του! Είναι στα άμεσα σχέδιά μας να κάνουμε πολλές βιβλιοπαρουσιάσεις, επίσης να μπορεί ο κόσμος που θα έρχεται να δανείζεται βιβλία από τη βιβλιοθήκη που θα εντάξουμε μέσα στο καφέ/bistrot , ώστε να συνδυάζει τον καφέ του με την ανάγνωση. Τέλος, θα ασχοληθούμε πιο εντατικά και με κάποια σεμινάρια, εκθέσεις και workshops που θα πραγματοποιήσουμε, με το καλό, τη νέα σεζόν.


Παράλληλα σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας με μια μικρή παρουσίαση του χώρου, έτσι όπως τον βιώσαμε ένα όμορφο απόγευμα. Μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

PassPort Art
Ανδρούτσου 151,Πειραιάς
Τηλ.: 2104296401

Site:
http://www.pass-port.com.gr/

Facebook σελίδες:

PassPort Art
και PassPort - Xώρος Πολιτισμού
Διαβάστε ακόμα